Poziv k ureditvi prometne infrastrukture v naseljih občine Kidričevo

Rad bi vas seznanil z težavami prometne infrastrukture v občini Kidričevo, s katerimi se posebej soočamo prebivalci naselij med Lovrencem na Dravskem polju in Cirkovcami.

V teh naseljih so se v zadnjih letih razmahnili razni industrijski obrati in močna prevozniška dejavnost. Temu trendu pa ni sledilo ustrezno urejanje prometne infrastrukture, za kar je vsekakor odgovorna občina Kidričevo. Stanje prometa v naših naseljih je posledično katastrofalno. Skozi vasi se dnevno transportira nepregledno število težkih tovornjakov, cistern in kmetijske mehanizacije, ceste pa so v temu primernem stanju. Asfalt je razpokan, luknje so povsod, deli ceste visijo ponekod tudi za 30 cm in več, na številnih delih cestišča stoji voda, promet pa se med tem nemoteno in z nezmanjšano hitrostjo odvija naprej. Stanja ne gre pripisovati samo trenutni izgradnji kanalizacije, ampak je takšno predvsem zaradi slabega gospodarjenja in neprimernega vzdrževanja cest. O kakšnem radarju ali cestni oviri v naših naseljih ni govora, odgovornim je očitno problem že to, da med gradnjo kanalizacije ustrezno zavarujejo cestna gradbišča, saj je prometne signalizacije, ki bi opozarjala na delo na cestah, le za vzorec. Da bi si kakšna mlada družina privoščila »popoldanski« sprehod po vasi, je na meji znanstvene fantastike, saj jim nihče ne more zagotoviti, da bodo tak sprehod tudi preživeli.

Rešitev seveda ni v ukinjanju gospodarskih obratov – prevoznikov, ampak v primerni ureditvi pogojev za njihovo obratovanje, ki ne bo v konfliktu z lokalnimi prebivalci in posledična ustrezna ureditev prometne infrastrukture. Ceste je potrebno razširiti, v vaseh urediti pločnike in sprejeti ukrepe, ki bodo prebivalcem zagotavljali primerno varnost. Ne smemo pa pozabiti niti na kolesarje, ki jih je na naših cestah vedno več in med vasmi urediti kolesarske poti. Ustrezna ureditev prometne infrastrukture omenjenih naselij mora biti po končanem projektu kanalizacije prednostna naloga občine Kidričevo.

Volitve so mimo, deljenje obljub županskih kandidatov tudi, zato pozivam odgovorne v občini Kidričevo, da pričnejo čim prej delovati v smeri urejanja problematike, kajti ko bo neurejena situacija terjala kakšno žrtev, bo za vsak izgovor ali ukrepanje na žalost že prepozno.

Lep pozdrav!

Anton Peršuh, Mihovce (občina Kidričevo)

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: