Zvezdna dolina opozarja na ubijalski promet

V Cirkovcah po cesti med cerkvijo in železniškim prelazom vsak dan tisoč avtov, traktorjev, tovornjakov in avtobusov

Naselja in vasi v občini Kidričevo se že skoraj desetletje dušijo v prometu. Na ta problem opozarjajo tudi ljudje iz civilne iniciative Zvezdna dolina. Na spletu so odprli svojo stran in bralec je prisiljen, da jih pohvali. Ne gre za običajna blogerska ali facebukerska nakladanja, marveč za tehtne prispevke, ki so argumentirani z izjavami poznavalcev ali pa opremljeni z internetnimi zvezami oziroma linki, ki podrobneje utemeljujejo in opredeljujejo določen problem. Zelo živahni so pri sporočilih o lovrenški gramoznici in predelovanju gum v njej, nazadnje pa se je Zvezdna dolina lotila prometa na relaciji Lovrenc na Dravskem polju-Cirkovce-Šikole.

Poglejmo primer: Anton Peršuh v svojem razmišljanju opozarja, da so se v naseljih razmahnili industrijski obrati in močna prevozniška dejavnost. “Temu trendu ni sledilo ustrezno urejanje prometne infrastrukture, za kar je vsekakor odgovorna občina Kidričevo. Stanje prometa v naših naseljih je posledično katastrofalno. Skozi vasi se dnevno transportira nepregledno število težkih tovornjakov, cistern in kmetijske mehanizacije, ceste pa so v temu primernem stanju. Asfalt je razpokan, luknje so povsod, deli ceste visijo ponekod tudi za 30 centimetrov in več, na številnih delih cestišča zastaja voda, promet pa nemoteno in z nezmanjšano hitrostjo odvija naprej. Stanja ne gre pripisovati samo trenutni izgradnji kanalizacije, ampak je takšno predvsem zaradi slabega gospodarjenja in neprimernega vzdrževanja cest. O kakšnem radarju ali cestni oviri v naših naseljih ni govora, odgovornim je očitno problem že to, da med gradnjo kanalizacije ustrezno zavarujejo cestna gradbišča, saj je prometne signalizacije, ki bi opozarjala na delo na cestah, le za vzorec.” Peršuh še doda: mlada družina si ne more privoščiti sprehoda po vasi, taka hoja je na meji znanstvene fantastike, saj ji nihče ne more zagotoviti, da bodo sprehod preživeli. “Rešitev seveda ni v ukinjanju gospodarskih obratov prevoznikov, ampak v primerni ureditvi pogojev za njihovo obratovanje, ki ne bo v konfliktu z lokalnimi prebivalci, in posledična ustrezna ureditev prometne infrastrukture. Ceste je treba razširiti, v vaseh urediti pločnike in sprejeti ukrepe, ki bodo prebivalcem zagotavljali primerno varnost.” Peršuh še dodaja, da ne smejo pozabiti na kolesarje, ki jih je na naših cestah vedno več, in med vasmi urediti kolesarske poti. Ustrezna ureditev prometne infrastrukture omenjenih naselij mora biti po končanem projektu kanalizacije prednostna naloga občine Kidričevo.”

Kaj dodati k tem pomislekom? Skoraj nič. Prebivalci občine Kidričevo od novega župana in občinskega sveta pričakujejo pomoč. Večina misli, da kvaliteta življenja ljudi občinska oblast končno uvrsti na dnevni red, sicer bodo to nalogo prevzeli občani.

Objavljeno v časopisu Večer, 19.11.2010 (http://www.vecer.com/clanekpod2010111905594322)

ZDENKO KODRIČ
Advertisements

2 Responses to Zvezdna dolina opozarja na ubijalski promet

 1. ena pravi:

  ah pa dajte no mir… sem iz omenjenega kraja in vam lahko iz prve roke povem da tako pretiravanje ni potrebno… dobro ceste so morda res v slabšem stanju kot bi lahko bile ampak razlog temu je predvsem gradnja kanalizacije ne pa promet ki se odvija po cesti… če ne bi tega delali že dve leti bi ceste danes bile mnogo boljše…in prav zaradi različnih lukenj ki so posledica tega se na tej relaciji niti 50 km/h včasih ne moreš peljat razen če hočeš uničiti avto…plus tega nehajte s takimi rešitvami kot je širjenje ceste ker ni pogoja da bi jo razširili glede na to da so marsikje hiše postavljene do ceste…če pa se kar na obstoječo situacijo gradijo pločniki in kolesarske steze (kar je mimogrede povsem nepotrebno ker sprehod po teh vaseh ni znanstvena fantastika in ni potrebno dramatizirat) pa se bo samo vozišče toliko zožalo da se npr dva traktorja niti ne bosta mogla več srečati na cesti kar je brez smisla glede na to da je skoraj vsak prebivalec kmet… vsem vam v tej “iniciativi” zvezdna dolina pa priporočam da se spustite z neba in mogoče boste potem našli celo kaki resen problem…

 2. sterntal pravi:

  Pozdrav!

  Hvala za vaš komentar!

  Eden od razlogov za postavitev bloga je bila, da ugotovimo koliko in kako trenutna situacija v našem okolju moti njene prebivalce. S tem smo seveda v izhodišču morali domnevati tudi to, da je mogoče, da večine situacija ne moti, kar bomo v tem primeru sprejeli in se pridružili tihemu “trpljenju” večine. Če pa se izkaže, da nas je več takih, ki nas situacija moti, bomo delovali v smeri, da to nekako popravimo.

  Ceste so seveda v glavnem res poškodovane zaradi gradnje kanalizacije (pri tej izpostavljamo samo počasnost pri gradnji in odsotnost ustrezne signalizacije, ki bi znatno olajšala tegobe dolgotrajnega gradbišča), a to ni edini razlog. Predvsem zaradi težkega in neustreznega prometa skozi vasi, so se ceste ponekod že vdrle in posedle, kar seveda nima veze z gradnjo kanalizacije. Sami ugotavljate, da za ustrezno ureditev vasi, ceste niso dovolj široke. To ugotavljamo tudi mi. Toda, glede na dano situacijo, kaj narediti v tem primeru? Klasifikacija ceste je zelo jasna in ta ne dopušča vožnje težkemu tovornemu prometu, ki smo mu izpostavljeni trenutno. Predlagamo razpravo in reševanje problematike z dialogom, v dobro vseh vpletenih. Trenutna situacija pa dolgoročno gotovo ni vzdržna.

  Vabljeni, da nam pomagate “iz neba” in izpostavite kakšen resen problem. Z veseljem ga bomo objavili!

  LP

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: