Čas je za ureditev vaških središč, Cirkovčani se že veselijo

Gradnja kanalizacijskega sistema ni le velik finančni, pač pa tudi gradbeni projekt, kar so v preteklem letu še kako občutili prebivalci občine Kidričevo

“Vem za težave naših ljudi, na katere so nazadnje z javnim pismom opozorili tudi člani civilne iniciative, vendar vsega dela ne bomo mogli opraviti kar takoj, pač pa bomo v prihodnje nadaljevali že sprejete investicijske projekte in zaključili cestno gradnjo tam, kjer tačas še poteka. Bomo pa v razvojnih načrtih za naslednja leta zagotovo kar najbolj prisluhnili našim ljudem, člani občinskega odbora za infrastrukturo bodo še pred sprejetjem proračuna šli na teren in verjamem, da bomo prihodnjo cestno gradnjo zastavili tako, da bomo vsi skupaj zadovoljni in predvsem varni na naših cestah,” na civilne pobude odgovarja Anton Leskovar, župan občine Kidričevo. Tako, kot je zdaj urejena cesta skozi Apače, pravi, bi v prihodnje želeli urediti tudi ostale lokalne ceste in javne poti.

Vsepovsod se nekaj dela

V občini Kidričevo so v preteklem obdobju največjo pozornost na področju komunalne gradnje namenili kanalizacijskemu sistemu, saj so v celoti zgradili primarno kanalizacijsko omrežje, zdaj pa je pred njimi še zahtevna gradnja primarnih vodov. “Gradnja kanalizacijskega omrežja, letos je bilo največje gradbišče med Lovrencem in Cirkovcami, je povezana s cestno gradnjo, in to bomo seveda nadaljevali. Prav te dni se koncu približuje gradnja 1200 metrov dolgega pločnika, ki vodi v center Cirkovc, tam smo zamenjali tudi vodovodno omrežje v dolžini 900 metrov. Res pa je, da ostaja neurejeno vaško središče v Cirkovcah, a bo tako samo nekaj naslednjih mesecev, že spomladi bomo namreč poskrbeli za ureditev trga v središču Cirkovc, kjer bomo za varnost v prometu poskrbeli z ureditvijo rondoja, uredili bomo parkirišča. Da bomo lahko vse to naredili, prav zdaj pridobivamo gradbeno dovoljenje in čakamo na razpis, saj je mogoče za ureditev vaških jeder pridobiti tudi evropska sredstva,” napoveduje Leskovar in dodaja, da je menjava salonitnih vodovodnih cevi, predstavitev nizkonapetostnih električnih vodov v zemljo, kar so opravili hkrati z že omenjeno gradnjo, stala kar 300 tisoč evrov. Zdaj ob cesti med Cirkovcami in Sp. Jablanami urejajo še avtobusno postajališče. “O gradnji rondoja razmišljamo tudi na cesti, ki vodi iz Kidričevega proti Apačam, vendar je to državni projekt, mi bomo poskrbeli za pločnike in kolesarske poti, kar bomo zgradili vse od rondoja do osnovne šole v Lovrencu in tako poskrbeli za varnost vseh udeležencev v prometu,” razkriva infrastrukturne načrte župan Kidričevega. Potrjen, poudarja, je tudi projekt gradnje obvozne ceste skozi Kidričevo. “Gre za tudi finančno velik projekt, v katerem poleg občine sodelujeta direkcija za ceste in direkcija za vodenje investicij v železniško infrastrukturo. S štirimi kilometri obvozne ceste bomo z naših zdajšnjih prometnic umaknili tovorni promet in ga usmerili direktno k tovarni, kar bo zagotovo razbremenilo naše ceste in pripomoglo h kvalitetnejšemu življenju v naši občini,” napoveduje Anton Leskovar.

Obvozna cesta skozi Kidričevo

Skozi občino Kidričevo poteka 10 kilometrov regionalnih in 11 kilometrov glavnih poti, za urejenost katerih naj bi skrbela država. “Sami skrbimo za urejenost dobrih 55 kilometrov lokalnih in več kot 116 kilometrov javnih poti. Polovica slednjih je še neasfaltiranih, vzdrževanja in popravil pa so potrebni tudi že asfaltirani odseki teh naših občinskih cest,” pravi Igor Premužič, višji referent na občini Kidričevo. V ožjih krajevnih središčih, dodaja, so za varnost ljudi povečini že poskrbeli z izgradnjo pločnikov, v prihodnje bodo temu namenili še več denarja, obenem pa poskrbeli tudi za gradnjo kolesarskih poti. “Ljudi, ki se vsakodnevno vozijo s kolesi, ne le rekreativno, ampak tudi v službo in po drugih opravkih, je vse več, zato bomo zdajšnja dobra dva kilometra kolesarske poti, ki poteka ob tovarniški cesti, v prihodnje zagotovo podaljšali, najprej tja proti Apačam in Lovrencu na Dravskem polju,” še dodaja Igor Premužič iz Kidričevega.

Razpis do danes

V občini Kidričevo so se odločili, da bodo zimsko pluženje javnih poti zaupali domačim ljudem. Še danes poteka razpis za pridobitev teh del. Kot poudarja župan, se lahko na razpis prijavijo vsi, ki imajo ustrezno mehanizacijo za zimsko pluženje cest in njihovo vzdrževanje.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, 26.11.2010, stran 19

Link: http://www.vecer.com/clanekpod2010112605596305

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: