Kako začeti reševati infrastrukturne probleme v občini Kidričevo?

Naj se uvodoma navežem na izjavo, ki jo je gospod župan Anton Leskovar podal za radio Ptuj, kot odgovor na pismo z naslovom »Poziv k ureditvi prometne infrastrukture v naseljih občine Kidričevo«. Dejal je, če citiram po spominu: »…gospod Peršuh bo moral na svoje želje še malo počakati«. Rad bi takoj povedal, da to, kar sem napisal v prvem javnem pismu, niso samo moje želje, ampak kot se je pokazalo tudi v odzivu na pismo, želje vsaj 2000 občanov občine Kidričevo, ki trenutno živijo in delajo ob preobremenjenih cestah, ter zase in svoje bližnje ne zahtevajo nič drugega kot ustrezno varnost.

Sedaj pa k bistvu – kako začeti reševati te infrastrukturne probleme? Po podatkih, ki sem jih dobil na spletu, stane en kilometer pločnika ob lokalni cesti (širine 1,6 metra) in preplastitev lokalne ceste (širine 5,5 metra) okvirno okoli 70 tisoč evrov. Seveda ta številka zavisi od številnih dejavnikov, pri čemer je lahko, če se občinska uprava obnaša dovolj gospodarno, še nižja.

Relacija od Lovrenca na Dravskem polju do Šikol, ki je ena najbolj prometno obremenjenih in gosto poseljenih, je dolga 7,4 kilometra. Če izhajamo iz dejstva, da je na tej relaciji dokončanih že nekaj pločnikov in sicer v skupni dolžini 1,3 kilometra (pločnik v Cirkovcah je dolg 1 kilometer, pločnik v Župečji vasi 300 metrov) in če k temu prištejemo še razdalje med vasmi, kjer pločnik naj ne bi bil potreben (Zg. Pleterje – Sp. Pleterje 300 metrov, Pleterje – Mihovce 300 metrov, Mihovce – Dragonja vas – Medved 400 metrov), nam za ustrezno ureditev skupaj ostane samo še 5,1 kilometra pločnika in 7,4 kilometra cestišča.

Če smo prej ugotovili, da stane pločnik širine 1,6 metra in cestišče širine 5,5 metra okoli 70 tisoč evrov, to za celotno investicijo pomeni strošek v višini 500 tisoč evrov. Občina ima po dostopnih podatkih za leto 2011 odobrenih 138.604,00 evrov, za leto 2012 pa 207.907,00 evrov, ki jih mora namensko porabiti za infrastrukturo, ob tem pa okvirni letni proračun občine, od koder je prav tako mogoče črpati sredstva za ta namen, znaša okoli 10 milijonov evrov. Ob navedenih podatkih bi recimo v obdobju naslednjih štirih letih, kolikor traja pravkar začeti mandat aktualnega župana, občina potem takem morala v enem letu za projekt ureditve pločnikov in cestišča skozi naše vasi nameniti okoli 125.000,00 evrov in okrog 2000 občanov bi lahko že kmalu živelo bolj mirno in predvsem varno.

Seveda se občani zavedamo, da je za izvedbo česa takega potrebno stvari skrbno načrtovati, kar pa je že od nastanka občine Kidričevo njena »rak rana«. Podatke navajam zgolj zato, da bodo ljudje imeli predstavo koliko kaj stane. Načrti in namere, ki jih bo občina glede reševanja omenjenih infrastrukturnih problemov predstavila, bodo tako šele pokazali koliko je občini Kidričevo resnično do varnosti njenih občanov. Naj ljudje o tem razmislijo in na sestankih, ki bodo upam kmalu na sporedu, o tem konstruktivno tudi podebatirajo.

Lep pozdrav!

Anton Peršuh,

Mihovce, občina Kidričevo

(kontakt: 031 387 066)

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: