Kolesarske poti po slikovitih kotičkih ravnic in gričevij

Spomladi bodo zaživele kolesarske poti po Osrednjih Slovenskih goricah in ravninskem delu ptujskega območja, v prihodnje naj bi tukaj zgradili tudi kolesarske steze

Lokalna akcijska skupina Spodnje Podravje (LAS Spodnje Podravje) se je lotila umestitve povezovalnih kolesarskih poti, ki povezujejo vseh devet občin: ravninske Kidričevo, Hajdino, Ptuj, Markovce, Dornavo in v Slovenskih goricah Destrnik, Trnovsko vas in Juršince. Projekt so poimenovali S kolesom ob Dravi in po Slovenskih goricah.

Kot nam je povedal dr. Vlado Korošec, predsednik LAS Spodnje Podravje, bo trasa potekala po obstoječih cestah. Po občinah bodo označene posamezne občinske krožne poti, vse pa bodo povezane v celoto. Označevale jih bodo usmerjevalne in pregledne označevalne table, na katerih bodo opisane pomembnejše kulturne, zgodovinske in turistične zanimivosti.

“Naš cilj ni golo kolesarstvo, ampak želimo spodbuditi tudi turistično ponudbo in povpraševanje. Eden od učinkov bo denimo spodbujanje dopolnilnih dejavnosti na turističnih kmetijah. V tem sklopu izvajamo tudi prireditve, povezane s kolesarjenjem in revitalizacijo dediščin, ponudbo izdelkov s turističnih kmetij – zloženke, zemljevidi kolesarskih poti. V izpeljavo kolesarskih poti smo vključili tako občine kot lokalna turistična in kolesarska društva. Zdi se nam namreč zelo pomembno, da so speljane tako, da obidejo najbolj slikovite in kulturno pomembne točke tega območja in da potekajo po tistih cestah, ki niso preveč prometne in so s tem bolj varne za kolesarje. Projekt v prvi fazi žal ne vključuje samostojnih kolesarskih poti, za kar pa si bomo prizadevali v naslednjih korakih.”

Dvoletni projekt, ki se financira iz naslova Leader programa za razvoj podeželja, bi se moral letos zaključiti. A se je zapletlo pri pridobivanju soglasij, zlasti soglasij za postavitev označevalnih tabel na regionalnih cestah. A kot obljublja dr. Vlado Korošec, bodo spomladi poti le zaživele. Pomembno je tudi, da so svoj projekt uskladili s projektom mreže kolesarskih poti v spodnjem Podravju, ki jih v okviru mednarodnega projekta Hiking & Biking pripravljajo v Znanstvenoraziskovalnem središču Bistra Ptuj.

Objavljeno v Večeru, 2.12.2010

SLAVKO PODBREŽNIK

Link: http://www.vecer.com/clanekpod2010120205597790

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: