Svetniki LDS zapustili sejo

S tremi člani v občinskem svetu je kidričevska LDS največja opozicijska stranka, a se za njene svetnike ni našel prostor niti v enem odboru ali komisiji, zato je trojica sejo protestno zapustila

“S tremi svetniki smo najmočnejša opozicijska stranka v kidričevskem občinskem svetu, zato nikakor ne moremo razumeti, da nas niste vključili v sestavo niti enega občinskega odbora in da tudi drugih naših predlogov za članstvo v teh odborih in komisijah niste upoštevali. Če niste pripravljeni na dialog, potem smo prisiljeni to sejo občinskega sveta zapustiti,” je takoj po tem, ko je Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, prebral predlog sestave novih občinskih odborov in komisij, napovedal dr. Anton Habjanič, LDS. Podobno sta razmišljala tudi njegova svetniška kolega Branko Valentan in Zoran Žunko in že po nekaj minutah so drugo sejo občinskega sveta v Kidričevem tudi zares zapustili, preostalim pa omogočili, da so se do konca tokratnega zasedanja prebili brez večjih razprav. Svetniki iz LDS so ob odhodu še omenili, da niso novinci v politiki, saj imajo vsi že svetniške izkušnje, a se kaj takega kot pri tokratni sestavi občinskih organov ni še nikdar zgodilo. Branko Valentan je še pred odhodom opozoril tudi na sestavo odbora za kmetijstvo, v katerem ni niti enega člana iz Lovrenca, Apač ali Kidričevega, kar kaže, da “so ljudje na občini, ki še vedno menijo, da kmetijsko območje občine zajema le vasi okoli Cirkovc”. Po odhodu svetnikov liberalne demokracije je šlo hitro, zgolj z enim dvigom rok so preostali svetniki potrdili sestavo odborov in komisij. Tako bo odbor za gospodarstvo vodil Marko Perger, SD, odbor za gospodarsko infrastrukturo Andrej Napast, SLS, odbor za kmetijstvo in gozdarstvo pa Franc Planinšek, SLS. Ivanka Korez iz SDS, edina svetnica med šestnajstimi svetniki občine Kidričevo, bo predsedovala odboru za varstvo okolja in požarno varnost, odbor za družbene dejavnosti pa bo vodil Marjan Bezjak, SDS. Statutarnopravni komisiji bo naslednja štiri leta predsedoval Goran Bezjak, Zares. Bo pa, na predlog komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki ji predseduje Milan Fideršek, SDS, v uredniškem odboru občinskega glasila Ravno polje poleg predstavnikov prav vseh političnih strank, ki imajo svoje predstavnike v občinskem svetu, tudi predstavnik LDS. Predstavnica te stranke pa bo tudi v občinskem nadzornem odboru, a v obeh primerih gre seveda za zunanja člana in ne za izvoljene svetnike LDS, ki jih ni niti med člani posameznih občinskih organov.

Ptujski zdravstveni dom obljublja izboljšave

Kidričevski svetniki so brez pripomb sprejeli sklep o imenovanju Petre Planinšek v svet Javnega zavoda Zdravstveni dom Ptuj, se je pa živahnejša razprava vnela pri soglasju o imenovanju Metke Petek Uhan za direktorico tega javnega zavoda. Andrej Napast in Jožef Medved, NSi, sta namreč menila, da z delom oziroma organizacijo dela v kidričevskem zdravstvenem domu ni vse, kot bi moralo biti, ljudje so nezadovoljni, preveč je čakanja, zdravniki se menjavajo, za kar je po njunem mnenju odgovorna direktorica osrednje zdravstvene ustanove na Ptujskem. Potem ko je župan Leskovar svetnikom povedal, da je v preteklih dneh s Petek Uhanovo govoril prav o prihodnosti zdravstvenega doma v Kidričevem, o dostopnosti zdravnikov in zobozdravnikov ter izvedel, da si bodo nekaj prihodnjih tednov še pomagali z nadomeščanjem, že 1. februarja prihodnje leto pa naj bi bili tudi v Kidričevem bolnikom na voljo trije zdravniki, so svetniki, pa ne v en glas, podali pozitivno mnenje k ponovnemu imenovanju direktorice ptujskega zdravstvenega doma.

Svetniki občine Kidričevo so tokrat sprejeli mnenje o kandidatih za novega ravnatelja Osnovne šole Kidričevo. Za ravnateljsko mesto se poteguje šest kandidatov, svetniki pa – tako kot občinska komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja – ugotavljajo, da kandidati za ravnatelja Oliver Buček, Davorin Šket Sitar, Majda Švagan, Robert Murko in Tomaž Klajderič nimajo vodstvenih izkušenj pri vodenju šole. Te ima edino kandidat Rajko Jurgec, ki je pred časom ravnateljeval v Osnovni šoli Majšperk. Svetniki se niso opredelili za nobenega kandidata, menili so, naj podanemu mnenju sledijo tudi občinski predstavniki v svetu zavoda, vendar tem niso zapovedali, kako naj glasujejo, saj je, kot so menili v razpravi, mnenje lokalne skupnosti sicer potrebno, ne pa obvezujoče. Je pa svetnik Napast opozoril na neenakomeren vpis na matično in podružnično šolo v Lovrencu in menil, da bi bilo treba pri vpisu zagotoviti več reda. Za to pa bodo, kot je bilo razumeti župana Antona Leskovarja, poskrbeli že pri spomladanskem vpisu otrok v osnovno šolo, saj bodo pri vpisu spoštovali šolski okoliš, ki je določen z občinskim odlokom, “a ga v preteklosti niso kaj dosti upoštevali”.

Anton Leskovar je svetnike tudi uradno seznanil z odločitvijo, da bo naloge župana opravljal profesionalno, in jim kot podžupana predstavil Milana Strmška iz SLS.

Objavljeno 11.12.2010 v Večeru

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Link: http://www.vecer.com/clanekpod2010121105600591

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: