Z javnimi deli do bolj urejenega okolja?

V občini Kidričevo bi radi preko javnih del zaposlili deset delavcev, najraje domačinov, ki naj bi tudi v prihodnje skrbeli za urejanje in vzdrževanje javnih površin

“Med iskalci zaposlitve, ki bodo vključeni v naš program javnih del, naj bodo domači ljudje, saj se tudi pri nas število brezposelnih povečuje, ljudje iščejo delo, pa je zato prav, če jim pri tem pomagamo,” razmišlja Milan Fideršek, SDS, in dodaja: “V preteklosti je bilo kar nekaj kritik na delo teh delavcev, češ da bi lahko več naredili, zato moramo na občini točno doreči, kaj vse naj ti delavci sploh delajo.”

V občini Kidričevo so v okviru programov javnih del že v preteklosti skrbeli za urejanje in vzdrževanje javnih površin, tako naj bi bilo tudi v prihodnjem letu, saj so na javni razpis za izbor javnih del v letu 2011 prijavili dva tovrstna programa, enega, ki naj bi potekal vse leto in bi vključeval skupaj šest delavcev, štiri z drugo in dva delavca s peto stopnjo izobrazbe. Drugi program naj bi se izvajal devet mesecev, od aprila do decembra, vanj pa bi vključili tri delavce z drugo in enega delavca s šesto stopnjo izobrazbe. “S tema dvema programoma bi ohranili dosedanji obseg javnih del, vendar se po vsej državi obseg javnih del zožuje, manj je denarja za tovrstno reševanje brezposelnosti in lahko se zgodi, da bo okrnjen tudi naš program javnih del,” napoveduje Zdenka Frank iz občine Kidričevo in dodaja, da Kidričevo spada med občine, kjer Zavod RS za zaposlovanje sofinancira javna dela v višini 70 odstotkov stroškov dela, preostalih 30 odstotkov mora zagotoviti občina kot izvajalec javnih del. Zavod v celoti pokriva stroške prehrane in prevoza na delo, občina pa stroške regresa za letni dopust. Če se v program javnih del vključujejo ljudje, starejši od 50 let, zavod sofinancira tudi delež občine v višini 30 odstotkov od deleža občine,” sta svetnikom občine Kidričevo razložila Zdenka Frank in Herbert Glavič, ki se na občini ukvarja z gospodarsko infrastrukturo.

“Lani je bilo v javna dela vključenih enajst brezposelnih in ti bi morali več narediti, prevečkrat je bilo videti, kot da sploh ne vedo, kaj naj delajo, in zato menim, da moramo njihovo delo v prihodnje bolje načrtovati, določiti tudi organizatorja dela. Zdaj pač pogosto nismo imeli občutka, da ti delavci res delajo po svojih najboljših močeh,” je bil kritičen Andrej Napast, SLS, in dodal, da je treba doreči tudi časovni obseg njihovega dela, saj je kakšno delo treba opraviti tudi ob koncu tedna, ko ti delavci praviloma naj ne bi delali, a sneg pogosto zapade prav v dela prostih dneh, kar pa naj ne bo opravičilo, da ceste niso splužene in ostajajo pločniki neočiščeni.

Z razmišljanjem še nekaj svetnikov, ki so predlagali, naj se v javna dela vključi kar največ domačih ljudi, čeprav je menda v domačem kraju tovrstna dela najtežje opravljati, se je strinjal tudi Anton Leskovar, župan Kidričevega, ki je že napovedal, da bodo občinski režijski obrat v prihodnje preoblikovali: “Zagotovo lahko z dobro organizacijo javnih del naredimo več in bolje, kot je bil to običaj v preteklosti, morali se bomo tudi dogovoriti, kaj z režijskim obratom, ki deluje na občini. Sam menim, da bi ga bilo smiselno preoblikovati oziroma ustanoviti javni zavod po vzoru slovenskogoriške občine Destrnik, kjer se je pokazalo, da so z novo organizacijo dosegli večjo učinkovitost in se lahko pohvalijo z urejenostjo svojih krajev.”

Da so že v preteklosti poskušali kar najbolje voditi delo javnih delavcev, je bilo slišati v razpravi, Zdenka Franko pa je pojasnila, da gre za starejše, težje zaposljive delavce, ki so zaradi svojih zdravstvenih težav tudi pogosto na bolniškem dopustu, vendar je tudi v preteklosti dnevno delalo sedem, osem delavcev. V bran delavcem, vključenim v programe javnih del, se je postavil tudi Danilo Lendero, SDS, ki je prepričan, da so se “delavci trudili po svojih najboljših močeh”, je pa morda kdaj res zatajila organizacija dela, včasih je bilo zahtevano opravilo za delavce pretežko, so pa skrbeli tudi za red na ekoloških otokih, kar je zagotovo kaj nehvaležno opravilo.

V občini Kidričevo je bilo leta 2008 preko javnih dela zaposlenih šest delavcev, lani sedem, letos pa enajst, na občini pa ugotavljajo, da se je z večjim številom javnih delavcev opravilo več dela na področju vzdrževanja javnih površin. Delavci, zaposleni preko javnih del, skrbijo za urejen videz zelenic v naselju Kidričevo in ostalih naseljih v občini, v zimskem času plužijo sneg s pločnikov po naseljih, pripravljajo dvorane za razne prireditve, urejajo pa tudi pokopališči v Lovrencu in Kidričevem, tačas pa popravljajo že dotrajane novoletne okraske.

Objavljeno v Večeru, 14.12.2010

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Link: http://www.vecer.com/clanekpod2010121405601178

Advertisements

One Response to Z javnimi deli do bolj urejenega okolja?

 1. Andrej pravi:

  Svojo razpravo sem strnil v 4 točke in sicer:
  * kolektiv 11 oseb potrebno primerno organizirat in motivirat,
  * potrebno je izdelat kataster površin, ki naj bi jih vzdrževali, saj je za mene nedopustno, da lahko prebivalci vasi kosijo “občinsko” zelenico pred hišami, medtem ko občina kosi in vzdržuje površine med bloki, ki v večji meri niti niso v lasti občine!!!
  * potrebno jeizdelat seznam prioritet dela in nalog
  * časovno razporeditev dela je potrebno prilagodit naravi dela (tukaj sem izpostavil pripravljanje dvorane v Cirkovcah za potrebe občinskih prireditev

  Kot se vidi vse te pripombe ne letijo na delavce, ki imajo občasno tudi zelo neprijetna in nehvaležna dela, ampak na samo organiziranost, ki je bila problematična do sedaj. Razlog za slabšo učinkovitost je tudi v velikem deležu bolniškega staleža med delavci in zaposlitev razmeroma starejših delavcev. Župan je obljubil boljšo organiziranost, tako da verjetno na to drugo leto ne bo potrebno več opozarjat. (samo še pohvalit, če bo res vredi…)

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: