Problematika športne infrastrukture v vaseh občine Kidričevo

Primer poskusa umestitve športnega igrišča v vas Pleterje in neurejen status igrišča v Mihovcah

Športna dejavnost je na našem prostoru že tradicionalno ena bolj prisotnih in obiskanih prostočasnih dejavnosti. Posledično je v občini Kidričevo tudi kar dobro poskrbljeno za športno infrastrukturo. Ob številnih zunanjih igriščih bomo v prvih mesecih novega leta ob dvorani v Cirkovcah, v Kidričevem dobili še drugo veliko in prepotrebno športno dvorano v občini. Navkljub temu, kar smo na teh straneh že pisali, da med tem v samem Kidričevem praktično ni na voljo športnega igrišča, pa je v okoliških krajih in tudi ponekod na podeželju, kar nekaj lepo urejenih športnih površin, za katere do popolne slike manjkajo samo še tisti, ki bi jih lahko bolj pogosto in po možnosti bolj organizirano uporabljali. Veliko zaslug za urejenost športnih objektov gre predvsem lokalnim skupnostim, ki neredko mimo občine prepoznajo potrebo po skupnem družabnem prostoru in v vzpostavljanje tovrstnih objektov vlagajo tudi veliko svojega prostega časa in sredstev. Kljub temu se še vedno tudi na področju športne infrastrukture v občini najde nekaj težko odstranljivih »sivih lis«. Lep primer za to je ponovno območje ob lokalni cesti med Lovrencem in Cirkovcami, ki ob tem, da očitno ni vredno spodobne cestne ureditve, ne potrebuje niti športnih objektov. Na območju, ki šteje skoraj 1000 prebivalcev (vasi Župečja vas, Pleterje, Mihovce in Dragonja vas), kar predstavlja skoraj šestino vseh prebivalcev občine Kidričevo, na ta način ni niti enega športnega igrišča. Vsak poskus vzpostavitve kakšnega takšnega prostora, pa se po pravilu sprevrže v »satiro« na dolge proge.

Zgleden primer takšne »tragikomedije« je poskus umestitve športnega igrišča v vas Pleterje. Recimo mu »najvplivnejši vaščan« je pred leti izkoristil zanimivo ponudbo, ki jo je omogočila ideja, da se praznik občine vsako leto seli iz kraja v kraj. Praznik občine Kidričevo je tako pripeljal v Pleterje. Za postavitev prireditvenega šotora je bil potreben prostor, ki se je našel na robu vasi ob kužnem znamenju, kjer so to priložnost izkoristili tudi za to, da so tla prekrili z asfaltom. Ideja je bila, da se na tem mestu potem, da bo »volk sit in koza cela«, postavi športno igrišče. Na prvi pogled se to sicer zdi malo nenavadna strategija (teh je v občini Kidričevo vedno dovolj), ki pa bi na koncu prav lahko celo delovala – občina svojo prireditev pripravi v mali vas, pri čemer za njo ne ostanejo, kot običajno, samo smeti, ampak tudi nekaj trajnega – športno igrišče. Od tukaj naprej pa so se (kaj pa bi drugega) začeli sami problemi. Pohvalni iniciativnosti vpletenih gre zasluga, da je asfaltna zaplata hitro dobila tudi svojo vsebino – gole in ustrezno varovalno mrežo (igrišče je kljub vsemu zelo blizu prometni cesti, o kateri je bilo na tej strani že kar nekaj govora), hitro pa so se na njej prikazali tudi prej tovrstnih objektov in priložnosti »lačni« domačini. Vendar je slogan »igra na cesti«, kot so kmalu lahko ugotovili, v tem primeru dobil prav poseben ironičen prizvok. Vsak, ki bi pogledal v uradne dokumente, bi lahko ugotovil, da je na mestu kjer bi moralo biti vpisano športno igrišče, še vedno samo cesta. Očitno se ob opisanem podvigu nihče od Občinarjev ni spomnil, da bi sicer občinski zemlji, na katero so namestili asfaltno prevleko, morali spremeniti namembnost in iz pravne perspektive urediti še kaj. Dejstvo, ki pa ga je prav rada izkoristila neposredna soseda, ki si je na sosedni parceli postavila dom. Kljub vsemu jo gre razumeti. Verjetno bi si le malo ljudi želelo ob svoji hiši (sploh, če jo postaviš preblizu) nepredvidljivo vaško športno igrišče. Soseda je od tega trenutka postala celotnemu »projektu« (če mu lahko rečemo tako), trn v peti. Trn, ki bo izgleda povzročil, da bo »nogo«, katere del je ta »peta«, preprosto treba »amputirati« (na to kaže tudi dejstvo, da predvidenih sredstev za pravno ureditev igrišča v lanskem letu niso porabili: igrišče Pleterje – postavka proračuna za sredstva, ki so bila namenjena za izdelavo projektne dokumentacije – pridobitev uporabnega dovoljenja za igrišče http://www.kidricevo.si/dokument.aspx?id=301; proračun občine, v katerem so navedena tudi neporabljena sredstva za legalizacijo igrišča http://www.kidricevo.si/dokument.aspx?id=451). Pleterčani pa si bodo športno igrišče očitno morali omisliti nekje drugje. Ostanek tega, kar je hotelo biti igrišče, asfalt in varovalna ograja ter nedavno dostavljena cvetlična korita (baje mišljena kot sedeži), pa bodo tako prebivalcem kot funkcionarjem ostala kot spomenik in opomin na to, kako se pri nas to dela (in kako se seveda ne bi smelo).

Prebivalcem in funkcionarjem v spomin in opomin na to, kako se pri nas to dela

Premično športno opremo, predvsem imamo pri tem v mislih gole, so odpeljali v skladišče in šele na iniciativo občanov so se spomnili, da bi lahko bili bolj koristno uporabljeni na kakšnem drugem igrišču. Oziroma igrišču, ki bi to hotelo biti. Preselili so jih namreč v sosednjo vas Mihovce, na travnato površino ob vaškem domu, kamor so se skupaj z njimi preselili tudi športnega udejstvovanja želni domačini. No, pa smo pri drugi satirični zgodbi o igriščih. Tudi tukaj je scenarij namreč podoben. Občina je ob asfaltirano površino ob vaškem domu postavila koše, vendar te poteze ni pospremila z ustreznim pravnim aktom ampak pustila, da je asfaltiran prostor pred domom ostal opredeljen kot parkirišče. Travnik, ki so ga z leti steptali do tega, da služi kot travnato nogometno igrišče, pa je še vedno samo to, travnik. Prav mogoče je, da se kdo domisli in ponovi zgodbo, ki smo ji bili priča v Pleterjah. Občina navkljub dolgoletnim prošnjam in moledovanju, da se uredi tako status obeh površin kot sama infrastruktura, v zadnjih letih drugega razen potrdila, da daje dovoljenje, da si občani površino lahko uredijo sami, ni dala od sebe. Seveda brez kakršnegakoli zagotovila ali garancije, da bo za občane pravno poskrbljeno v kolikor se ponovno najde kdo, ki mu nova ureditev ne bi bila všeč.

"Travnik" v Mihovcah

Navkljub temu, da je športna infrastruktura nedvomno nekaj, kar bi lahko označili kot »luksuz« in ne bi smela imeti prednosti pred drugimi posegi v prostor, kot je recimo ustrezna ureditev cest in druge življenjsko vitalne infrastrukture, je potrebno poudariti pomen in potrebo, da se opozarja tudi na ta segment, ki je v naši občini sicer vedno bil postavljen na zelo pomembno mesto, le da očitno nekateri deli občine od tega nimajo veliko. Ne za to, ker se ne trudijo ali tega ne bi hoteli, pač pa preprosto zaradi nesposobnosti ali nezanimanja tistih, ki bi za to lahko in morali poskrbeti.

One Response to Problematika športne infrastrukture v vaseh občine Kidričevo

  1. […] »brado«. Dejstva so znana (o njih smo na široko pisali tudi že na tem blogu, recimo v prispevku Problematika športne infrastrukture v vaseh občine Kidričevo), zdaj pa se vse bolj zdi, da pa je znan tudi že rezultat. Asfaltiranega igrišča v nekem […]

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: