Okoljska problematika sanacij gramoznic v občini Kidričevo

Zaradi specifične sestave tal Dravskega polja, je v občini Kidričevo, ki leži v samem njenem jedru, veliko gramoznic, ki so nastale kot posledica izkopavanja gramoza. S časom je zapuščene gramoznice preraslo grmičevje, kar so s pridom izkoriščali (marsikje se to dogaja še naprej) nevestni posamezniki, ki so jame, nevede za škodo, ki jo s tem povzročajo, izkoristili za to, da so v njih odmetavali raznorazne odpadke. V preteklosti, pa tudi še danes, tako na tem ekološko izjemno občutljivem področju poslušamo o celi vrsti mini ekoloških katastrof, ki so povezane z odlaganjem odpadkov v tla. Na eno najbolj grozečih je pred časom ponovno opozarjal gospod Anton Komat (http://race.blog.siol.net/2010/05/14/race-in-ekokatastrofa/, http://www.radiostudent.si/article.php?sid=7889, http://www.mladina.si/tednik/200441/clanek/slo–okolje-anton_komat/), o zadnjem dogajanju na tem področju, se pravi o sanaciji gramoznice v Lovrencu na Dravskem polju, pa je ob dveh požarih poslušala praktično cela Slovenija. Da delo odgovornih na tem področju do zdaj ni bilo ustrezno, so v svojih poročilih ugotavljale tudi že državne institucije (http://www.varuh-rs.si/medijsko-sredisce/aktualni-primeri/novice/detajl/deponija-gum-na-dravskem-polju-v-obcini-kidricevo-pozabljena-od-drzave/?cHash=06faa60351).

Gospod D. M. nam v izčrpnem poročilu piše o boju, ki ga že leta bije proti tovrstnemu ravnanju na našem območju. S prijavami kršitev se že leta redno obrača na vse pristojne inšpekcijske službe, da bi tovrstne dejavnosti zaustavil. V poročilu, ki nam ga je posredoval, se osredotoča predvsem na najnovejša dogajanja v gramoznicah na območju Lovrenca na Dravskem polju.

O sanaciji najbolj razvpite gramoznice v Lovrencu zapiše, da podjetje Albin Promotion d.o.o. še naprej redno krši pogoje koncesije, ki jo je dobilo za sanacijo gramoznice. V zapisu iz aprila lanskega leta ugotavlja, da delavci podjetja s stroji v gramoznico kopljejo še globlje, izkopani gramoz in jamo pa nato zasipavajo s plastiko, ki jo prekrijejo s plastjo zemlje. Albin Promotion d.o.o. v gramoznico, ki bi jo naj sanirali z zmleto gumo, vozi zmleto gumo, ki vsebuje tudi določene odstotke komunalne plastike, ki jo je v zabeleženem primeru pripeljal tovornjak z madžarskimi registrskimi tablicami. Se pravi v omenjenem primeru gume niso mleli v jami, kot to počnejo običajno, ampak so jo že zmleto skupaj z visokim deležem plastike v jamo pripeljali.

Opisuje tudi dogajanje na sosednji parceli omenjene gramoznice, ki je v lasti gospoda Franca Mlakarja iz Lovrenca na Dravskem polju, kjer je svojčas opazil, da so bila na površju gramoznice opravljena določena sanacijska dela. Zasipavanje jame je bilo narejeno s  komunalnimi in  kosovnimi odpadki, ki so jih pred tem odmetavali občani. Na koncu pa so na prej odvržene odpadke, jamo zasipali s približno 30 naloženimi tovornjaki nezmletega gradbenega materiala. Med temi je bilo tudi približno 10 tovornjakov naloženih z azbestnimi salonitnimi ploščami. Po informacijah, ki nam jih je posredoval gospod M., sta ta dela opravljali podjetji: Jožef Žolger s.p., Majšperk 14A, 2323 Ptujska Gora in Alfa Team d.o.o., Župečja vas 26, 2324 Lovrenc na Dravskem polju. Ti podjetji sta gradbene odpadke v gramoznico vozili brez kakršnihkoli dovoljenj. Takratni pristojni okoljski inšpektor, ki je baje takrat izdal odločbo za sanacijo gramoznice lastniku, je že v pokoju. Zemljišče je bilo naknadno izravnano s prstjo, a je bilo kljub temu nanjo odloženo še kakšnih 50 kubikov azbestnih salonitnih plošč, za katere pa je bila s strani zdaj pristojnega mariborskega okoljskega inšpektorata, izdana odločba o odstranitvi. Zaradi hudih zdravstvenih težav in neprisebnosti lastnika zemljišča in s tem njegove finančne nezmožnosti, je občina Kidričevo plačala odstranitev azbestnih plošč na površju zemljišča in se vpisala kot lastnik zemljišča, kar je po novem zakonu mogoče. S tem pa je na sebe prevzela tudi nujno sanacijo gramoznice, ki mora slediti na celotnem območju omenjene gramoznice, vključno z izkopom neprimernega materiala in ponovnim zasipom s primernim materialom. Zgodba se je ponovila junija 2010, ko je nekdo na parcelo gramoznice ponovno pripeljal 3 tovornjake razbitih azbestno salonitnih strešnih plošč, najverjetneje ostankov po požaru na bližnji farmi. Na tem mestu se pojavi vprašanje, zakaj bi občina Kidričevo plačevala sanacijo, ko pa je več kot očitno kdo je te težave v največjem obsegu povzročil in morda še naprej povzroča z odlaganjem azbestnih salonitnih plošč na površje zemljišča? Gospod M. dogajanje na tem in sosednjem zemljišču, ki ga z mletjem gum sanira Albin Promotion d.o.o., spremlja že desetletje, zato ga toliko bolj čudi, da odlaganja azbestnih salonitnih plošč ne opazijo in tudi ustrezno prijavijo policiji zaposleni podjetja Albin Promotion d.o.o., ki tam večino časa delajo.

Gospod M. piše tudi o zanimivem sestanku na občini Kidričevo iz dne 17.3.2010, na katerem je tekla beseda o pripravah na čistilno akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu in na katerega je bil povabljen za pomoč pri identificiranju divjih odlagališč. Na sestanku je bil prisoten tudi gospod Marjan Žumer, mož lastnice podjetja Alfa Team, Halynae Žumer. Ta je v imenu podjetja Etim, Cesta na polje 11, 2331 Pragersko, oddala vlogo na razpis za upravljanje gramoznice v Strnišču z dejavnostjo predelovanja in odlaganja gradbenih odpadkov. Torej v tem primeru govorimo že o tretjem podobnem primeru sanacije gramoznice. Pri predstavitvi ponudbe je občinskim svetnikom navedel gramoznico lastnika Franca Mlakarja kot vzorčni primer neodgovornega ravnanja občine z gramoznicami. Pri tem je med občinskimi svetniki nastal nemir. Izrazili so začudenje kako si drzne omenjati prav ta primer, saj sta to tako imenovano neodgovorno ravnanje občine zakrivili prav podjetji Alfa Team d.o.o., katerega lastnica je njegova žena Halyna Žumer in Žolger s.p.

Pričevanja gospoda M. pričajo o tem, kako burno je dogajanje okoli gramoznic na našem področju, za katerega pa lahko le redko izvemo. Gotovo bi tudi občina Kidričevo morala na tem področju bolj odločno in organizirano ukrepati in zavarovati interese svojih prebivalcev in nenazadnje tudi bolj odločno varovati naravo.

Povzeto po poročilu D. M.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: