Ustanavljanje javnega podjetja razvnelo svetnike

Občina Kidričevo ustanavlja javno podjetje, a so svetniki, ki to načeloma podpirajo, za zdaj ustanovitev zavrnili, češ da brez poslovnega in finančnega načrta ne želijo odločati

Ustanovitev javnega podjetja z za zdaj delovnim imenom Vzdrževanje in gradnje Kidričevo tukajšnji svetniki pozdravljajo, saj menijo, da bi to, po vzoru tistega, ki so ga že pred leti ustanovili na Destrniku, lahko zaživelo tudi v njihovi občini in bi z delovanjem zmanjšalo stroške na področju komunalnega vzdrževanja. A se je, tudi zaradi predlaganega hitrega postopka sprejemanja odloka, pretekli konec tedna močno zapletlo in zdaj je že skoraj zagotovo, da podjetje ne bo začelo delovati 1. marca, kot si je to želel župan skupaj z občinsko upravo.

“V javnem podjetju Vzdrževanje in gradnje Kidričevo, d.o.o., bomo v začetku zaposlili delavce iz zdajšnjega režijskega obrata, ta bo sicer deloval še naprej, v njem pa bomo zaposlovali delavce preko javnih del. Direktor novoustanovljenega podjetja bo, vsaj v začetku, kar direktor naše občinske uprave, soglasje k njegovemu imenovanju pa dajete občinski svetniki. Podjetje z začetnim kapitalom 7500 evrov se bo financiralo s svojim delom oziroma iz občinskega proračuna, ki bo tudi pokrival morebitne izgube tega javnega podjetja, ki bo v stoodstotni lasti občine,” je o javnem podjetju, ki ga ustanavljajo v Kidričevem, povedal župan Anton Leskovar in pojasnjeval, da se z ustanovitvijo mudi, zato ker bo konec februarja že tehnični prevzem nove večnamenske športne dvorane, ki jo bo moral nekdo začeti upravljati. “Da bi dvorano upravljal nogometni klub Aluminij, ne gre, mi moramo najti pravega upravljavca in javno podjetje bi lahko opravljalo tudi to nalogo,” je razlagal župan, ki je prepričan, da bi lahko v Kidričevem na ta način dobili podjetje, ki bi se čez leto z uspehi kosalo s tistim, ki že nekaj časa deluje v občini Destrnik.

Brez direktorja občinske uprave in brez javnega podjetja

Svetniki so župana Leskovarja v njegovih prizadevanjih načeloma podprli, a se obenem čudili hitrosti sprejemanja odloka, saj so prepričani, da bi “morali imeti poslovni in finančni načrt podjetja”, kot je pozival Marko Perger, SD, obenem pa jih je bilo kar nekaj, ki so spraševali, kdo bo direktor novega podjetja, saj župan direktorja občinske uprave še ni imenoval. “Mi o tem ustanavljanju podjetja javne službe ne vemo nič. Čudno se nam zdi, da ga občina ustanavlja v času, ko je že močno zadolžena in obenem, kot ustanoviteljica javnih služb, tudi prevzema pokrivanje njegovih morebitnih izgub. Bojim se, da bomo imeli s tem podjetjem večje stroške kot pa koristi,” je bil kritičen Zoran Žunko, LDS, in dodal, da ustanovitvi občinskega podjetja v resnici ne nasprotuje, pač pa je napačen postopek, po katerem ga občina ustanavlja. Oster je bil tudi Anton Habjanič, LDS, ki ni prepričan, da si občina Kidričevo v trenutni zadolženosti lahko naloži še eno breme. “Projekt ustanovitve podjetja ni dovolj dobro izdelan, da bi ga lahko potrdili. Nimamo nikakršnih izračunov, pa bi jih lahko naredil tudi jaz, če bi bilo komu v interesu, da to imamo. Spet nas delite na vaše in naše, saj nam niste dali nobene možnosti, da bi sodelovali v pripravi odloka,” je županu očital Habjanič, Milan Fideršek, SDS, in Andrej Napast, SLS, pa sta bila med tistimi svetniki, ki so sprejem odloka in s tem ustanovitev javnega podjetja brez večjih pomislekov podprli. Zaskrbljen pa je bil Jožef Medved, NSi: “Zdi se mi, da o prednostih takega podjetja govorimo kar na pamet, in se bojim, da se bodo dela oddajala kar tako, najboljšim prijateljem. Res me zanima, na kakšen način se bo iskalo podizvajalce, saj podjetje ne bo zmoglo opraviti vseh del.”

Komunalec naj bo!

Župan Anton Leskovar se je kar čudil razpravi, ki se je nagibala k zavrnitvi ustanovitvenega odloka, zavrnil je vse očitke o prijateljskih navezah in tovrstnem dodeljevanju del ter poudaril, da je zdajšnje oddajanje del na področju komunalnega vzdrževanja izredno drago in bi ga z ustanovitvijo lastnega podjetja zagotovo lahko pocenili. “Poslovnega načrta nimamo, ker ga v tako kratkem času ni mogel nihče narediti, nam pa se mudi zaradi upravljanja športne dvorane, zaradi vzdrževanja cest, zbiranja in odvoza smeti in podobnih del, ki bi jih lahko kar takoj začeli opravljati delavci javnega podjetja, tako bi pocenili tudi pluženje,” je odgovarjal župan Kidričevega in se čudil odločitvi svetnikov. Sedem jih je predlagani odlok podprlo, prav toliko ga je zavrnilo, kar pomeni, da ni bil sprejet in bo do ustanovitve javnega podjetja, Franc Planinšek, SLS, je predlagal, naj bo Komunalec, preteklo še nekaj (več) časa.

Objavljeno v Večeru, v torek, 25.1.2011

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011012505614268

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: