VEČNAMENSKA DVORANA S »PLEZALNO STENO«

Pismo je odziv na prispevek, ki ga na našem blogu najdete na povezavi https://sterntal.wordpress.com/2010/12/01/vecnamenska-dvorana-s-plezalno-steno/

Je že prav, da se gradi športna infrastruktura, in prav je, da se gradi tudi v manjših krajih, da ni to privilegij velikih. Prav je tudi, da se nov dosežek objavi v medijih.

Tako smo lahko 1. decembra prebrali v časopisu Večer prispevek o superlativih nove dvorane in plezalne stene v novi dvorani v Kidričevem. Vse skupaj se ponovi 3. decembra v Štajerskem tedniku, kjer avtor opisuje plezalno steno kot »dokaj zahtevno«.

Pa naj pojasnim, da nobena stena ni »dokaj zahtevna« ali manj ali bolj zahtevna. Na plezalni steni so zahtevne plezalne smeri; to je razporeditev oprimkov kakor tudi njihova oblika in velikost. Toliko o tej zahtevnosti.

Sama plezalna stena pa ni prav nič posebna po svoji obliki in je daleč od tistega, o čem so govorili člani gradbenega odbora na eni od sej; »Želimo visoko in vrhunsko plezalno steno, ki bo omogočala tekmovanja najvišjega ranga«. Plezalna stena, ki je postavljena, omogoča tekme mlajših kategorij (cicibani-ke, mlajši dečki – deklice in tekme šolskega prvenstva). Tekme državnega prvenstva pa je na tej steni težko oz. skoraj nemogoče izvesti, kajti v Sloveniji je dovolj boljših in večjih plezalnih sten. Torej so se na občini oz. v gradbenem odboru odločili, da zgradijo stadion za 50.000 gledalcev, pa čeprav še nimajo nikogar, ki bi sploh znal brcniti žogo, ker je pač sedaj priložnost. Dobili so seveda stadion samo za 12.000 gledalcev, vprašanje pa je za kakšno ceno. Primerjava med stadionom in plezalno stena je povsem relevantna.

Na prigovarjanje in nekajkratno dokazovanje, da je potrebna nizka plezalna stena, pa so le sprejeli odločitev, da se v prostoru za orodje postavi še nizka plezalna stena. Zakaj nizka plezalna stena? Treningi športnega plezanja se 80 do 85% časa odvijajo na nizki plezalni steni. Treningi tehnike plezanja, moči in delno vzdržljivosti in pa privajanje na višino se odvijajo na nizki plezalni steni, le manjši del vzdržljivosti in privajanja na višino se odvija na visoki plezalni steni. Torej postavili so tudi nizko plezalno steno. Ampak ne takšno, ki bi zadovoljevala treningu športnega plezanja, temveč kvečjemu otroškemu vrtcu. Tudi oprimki so izrecno za otroški vrtec.

Spoštovani občani in občanke, primerjajte plezalno steno v vašem vrtcu in to nizko v dvorani. Razlika je le v tem, da je stena v vrtcu neprimerno lepše in boljše izdelana. O kvaliteti izdelave nizke plezalne stene v telovadnici pa presodite sami, zato vam prilagam posnetke (nezaobljeni robovi, trideset lukenj, zvrtanih v prazno in seveda brez vijakov, iztrgana vezana plošča itd.). Član gradbenega odbora je g. Škafar Bogdan – mizar! Kaj mislite o takšni izdelavi?

Danilo Šegula

Advertisements

3 Responses to VEČNAMENSKA DVORANA S »PLEZALNO STENO«

 1. Neznanec pravi:

  Res, katastrofa!
  Površno, otročje in ne kvalitetno narejeno.

  Ta “plezalna stena”, če se tej lahko tako reče je pravšnja za kak vrtec ali šolo za kaj več pa ne!

 2. Neža pravi:

  Pa je to edina stena v novi telovadnici? 😉

 3. LeonK pravi:

  Neža, na zgornjih fotkah je nizka stena, ki je v manjšem prostoru ob telovadnici.
  Nizke stene se običajno uporabljajo za ogrevanje pred plezanjem na višji plezalni steni z opremo, ali pa za trening balvanskega plezanja, plezanje otrok,…
  Sama plezalna stena v telovadnici se mi osebno ne zdi napačna, seveda je odvisno, kakšne kriterije ima kdo i tudi ne vem, kako je bila izvedba prvotno v projektu zastavljena.
  Za tekmo na državnem nivoju verjetno res ne bi bila najboljša izbira, upam pa trditi, da je stena najboljša v širši regiji.
  Pretekli teden so jo preizkusili mladi plezalci iz plezalnega kluba 6b Ptuj z dvema inštruktorjema, ki sta nad steno izrazila prej navdušenje, kot razočaranje.
  Ker sem dsam rekreativen plezalec, verjamem, da se nas bo našlo kar nekaj, ki bomo z veseljem plezali po njej.

  Lp

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: