Z nevarnimi odpadki kar mimo okoliških prebivalcev?

Prebivalci Kidričevega in okoliških vasi se počutijo izigrane, ker jih nihče ni vprašal, kaj menijo o načrtovani širitvi centra za ravnanje z nevarnimi odpadki

“Po informacijah, ki jih imamo, bo podjetje Saubermacher kmalu začelo širiti center za ravnanje z nevarnimi odpadki na območju tovarne Talum oziroma na dvorišču Silkema. Nas, okoliških prebivalcev, pa o teh načrtovani širitvi ni nihče nič vprašal. Saubermacher ima, takšne so naše informacije, za zdaj dovoljenje za predelavo 0,8 tone nevarnih odpadkov dnevno, v prihodnje naj bi dnevno predelali kar 60 ton nevarnih odpadkov, in to na lokaciji, ki je od prvega stanovanjskega bloka oddaljena le 300 metrov, res pa je, da je varovana s tovarniško ograjo Taluma,” je pred dnevi, ko je skozi ograjo parkirišča največje tovarne daleč naokoli kazal v smer, kjer naj bi Saubermacher širil svojo dejavnost, opozarjal Branko Štrucl, vodja civilne iniciative za ustanovitev Nestrankarskega gibanja za Kidričevo.

Nihče jih ni nič vprašal

“Mi smo sredi preteklega leta, ko smo izvedeli za načrte znotraj tovarne, odgovorne v državi pozvali, naj nas obravnavajo kot stranko v postopku, a kot je videti, niti Agencija RS za varstvo okolja niti ministrstvo za okolje in prostor nista prisluhnila našim zahtevam. V začetku septembra je bila v Kidričevem celo sklicana seja takratnega občinskega odbora za varstvo okolja, o načrtovani širitvi so razpravljali tudi svetniki, a želenega odgovora z ministrstva ni bilo. Tako še danes ne vemo, kaj se v resnici dogaja na dvorišču Silkema, bomo pa o tej problematiki govorili že konec tedna, v petek, 28. januarja, na ustanovnem sestanku našega nestrankarskega gibanja za Kidričevo, kjer bomo zavzeli odločno stališče proti načrtovani širitvi,” napoveduje Štrucl in dodaja, da so v času, ko se je razpravljalo o gradnji sežigalnice v Kidričevem, projekt podpirali, saj ni šlo za sežig nevarnih odpadkov, zdaj pa enostavno ne morejo soglašati z večanjem centra za predelavo nevarnih odpadkov, saj bi to pomenilo tudi povečan prevoz teh v Kidričevo, kar bi močno obremenilo okolje, tudi obstoječe cestne povezave kaj takega ne dovoljujejo. Zdajšnji župan občine Kidričevo je še kot predsednik občinskega odbora za varstvo okolja ukvarjal z vprašanjem širitve centra za ravnanje z nevarnimi odpadki: “Ko smo izvedeli, da je podjetje Saubermacher na ministrstvo za okolje in prostor naslovilo prošnjo za širitev svoje dejavnosti, smo zahtevali, da se nas obravnava kot stranko v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, vendar nismo uspeli. Ministrstvo je našo vlogo zavrnilo,” je pred dnevi pojasnjeval Anton Leskovar, zdaj župan občine Kidričevo. “Kidričani in okoličani smo želeli, da se pri širitvi omenjenega centra za ravnanje z nevarnimi odpadki upošteva tudi naše mnenje. Mi nismo kategorično nasprotovali novemu projektu, pač pa smo hoteli vedeti, kaj se na dvorišču Taluma oziroma Silkema dogaja. Nastopal sem tudi kot predstavnik kmetov, ki imamo v neposredni soseščini centra svoje kmetijske površine, a so na odgovorni za izdajanje potrebnih soglasij kratko malo prezrli. Kot slišim, je ministrstvo okoljevarstveno soglasje že izdalo in tako smo spet enkrat potegnili kratko,” je z ravnanjem državnih institucij nezadovoljen Franc Planinšek.

Naj gredo po svoje?

“Mi kljub vsemu, kar se je že zgodilo, ne bomo tiho, pač pa bomo še enkrat opozorili na nepošteno ravnanje tistih, ki imajo moč odločanja in imajo denar,” zatrjuje Štrucl in dodaja, da se bo Nestrankarsko gibanje za Kidričevo že spomladi resneje lotilo tudi vprašanja samostojnega Kidričevega. “O izločitvi dela območja iz občine Kidričevo bomo razpravljali že ta petek, s konkretnimi pobudami pa bomo počakali do aprila, ko bo statistični urad objavil najnovejše podatke o številu prebivalcev. Mi smo sicer prepričani, da ima naselje Kidričevo z okoliškimi vasmi že več kot 5 tisoč prebivalcev, a bi radi tudi uradno potrditev. Če so naša predvidevanja točna, bomo predlagali izločitev dela območja iz občine Kidričevo. Nova občina, ki jo vidimo kot samostojno občino Kidričevo, bi tako v novi lokalni ureditvi združevala naselja Kungota, Strnišče, Njiverce, Kidričevo, Apače, Lovrenc na Dravskem polju, Župečja vas, Pleterje, Mihovce in Dragonja vas. Vsa ostala naselja od Cirkovc pa tja do Gaja pri Pragerskem pa bi s tem dobila možnost, da se pridružijo kateri od sosednjih občin,” še dodaja Branko Štrucl, prvi človek kidričevskega nestrankarskega gibanja.

Saubermacher: gre za posodobitev obstoječega centra!

“Že pred dobrima dvema letoma smo se odločili, da bomo navkljub gospodarski krizi pristopili k izgradnji oziroma posodobitvi obstoječega centra za ravnanje z odpadki v Kidričevem, ki bo z moderno opremo zagotavljal tako varovanje okolja kot kvalitetno življenja zaposlenih in okoliških prebivalcev. Novi kompleks bo nadomestil stare objekte, obenem pa izpolnil vse zahteve strogih veljavnih predpisov glede emisij v zrak in v vode ter zahtev glede obratovanja na vodovarstvenem območju. Vse te zahteve smo izpolnili že v postopku pridobivanja okoljevarstvenega soglasja in IPPC-dovoljenja. Dejanske količine odpadkov, ki jih predelamo in skladiščimo, so trikrat manjše od dovoljenih v okoljevarstvenem soglasju in dovoljenju,” pojasnjuje Andrej Gomboši, pomočnik direktorja Saubermacher Slovenija, d.o.o., in dodaja, da trenutno v Kidričevem predelajo in skladiščijo pred dokončno odstranitvijo 20 tisoč ton odpadkov letno, kar pomeni kake štiri tovornjake dnevno. Po novem okoljevarstvenem dovoljenju je mogoče v centru predelati dobrih 53 tisoč ton odpadkov letno, a to so, po zagotovilih Gombošija, zgolj teoretično izračunane količine, dejansko se količina predelanih nevarnih odpadkov v Kidričevem ne bo bistveno povečala, morda za tovornjak ali dva dnevno.

Zavrnili zahtevo občine

“Agencija RS za okolje (ARSO) je v preteklem letu vodila postopek in izdala okoljevarstveno soglasje in dovoljenje za širitev omenjenega centra za ravnanje z nevarnimi odpadki. V postopek je želela kot stranski udeleženec vstopiti občina Kidričevo, vendar je ARSO to zahtevo zavrnila, saj občina statusa ne more dobiti sama po sebi, temveč mora izpolniti zahteve 64. čl. ZVO-1, ki veljajo za vse. Osnova za pridobitev pa je, da oseba stalno prebiva ali pa je lastnik ali drug posestnik nepremičnine v vplivnem območju, določenem skladno s predpisi, ali pa nevladna organizacija iz 153. čl. ZVO-1. Ker nobeden od teh pogojev ni bil izpolnjen, je morala ARSO zahtevo zavrniti, odločitev pa je potrdil tudi drugostopenjski organ in je bila tako ta odločitev dokončna. Posebnih zahtevkov za vstop v postopek posamičnih krajanov ni bilo,” je v odgovoru na naše vprašanje pojasnila Verica Vogrinčič iz Agencija RS za okolje.

Delovni posvet

Nestrankarsko gibanje za Kidričevo sklicuje danes, v petek, ob 18. uri v gostišču Zupanič v Lovrencu na Dravskem polju delovni posvet, na katerem bodo govorili o najbolj aktualnih zadevah v občini Kidričevo.

Objavljeno v Večeru, v petek, 28.1.2011

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011012805615427

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: