S kreditom do milijona

V proračunu Kidričevega za letos bodo, če ne bo nekih za zdaj nepredvidljivih prilivov, odhodki za 1,3 milijona evrov večji kot pričakovani prihodki. “Za pokritje proračunske razlike se bomo morali zadolžiti, zato resno razmišljam o najetju dolgoročnega kredita,” je na zadnji seji občinskega sveta Kidričevo pojasnil župan Anton Leskovar in poudaril, da je predlagani proračun, kljub zadolženosti skoraj do zgornje meje, vendarle investicijsko naravnan. “Računamo na prihodke v višini 8,8 milijona evrov, dobrih šest bi jih radi namenili za investicije, saj je treba nadaljevati gradnjo kanalizacijskega omrežja, cest, radi bi nadaljevali z urejanjem središča Cirkovc, svoje bo še nekaj let terjala novozgrajena večnamenska športna dvorana, ki bo čez dober mesec že nared za prve prireditve,” pravi Leskovar in priznava, da “finančno stanje naše občine res ni zavidljivo, smo kar močno zadolženi in obetajo se nam težki časi”. Kljub težkim finančnim razmeram, v katerih se je znašla občina Kidričevo pa, tako župan, v proračunu denarja za delovanje društev niso zmanjševali, res pa je, da ga bodo prejela le tista društva, ki bodo znala pridobiti denar za svoje delovanje tudi iz drugih virov, a tudi sicer bodo finančno podprli zgolj naložbe, za katere bodo prejeli del državnih ali evropskih sredstev.

“V SDS nas skrbi občinska zadolženost, ki menda znaša že 75 odstotkov dovoljene zadolženosti, zato menimo, da boste na občini morali najti dodatne vire financiranja. Podpiramo projekte, ki že potekajo, treba pa je zagotoviti tudi denar za ureditev cest na komasiranem območju in razmišljati o urejanju samega občinskega središča,” je na seji kidričevskega občinskega sveta omenjal Milan Fideršek. Zoran Žunko in Anton Habjanič, LDS, sta se čudila, ker so njuni svetniški kolegi “o proračunu že vse vedeli”, sama pa pod vprašaj postavila nekatere nagrade iz občinskega proračuna in plačo podžupana. Da so plače z zakonom določene in se v Kidričevem držijo zgolj državnih usmeritev, je odgovarjal župan Leskovar, ki je prepričan, da si bo svojo plačo pošteno zaslužil: “Plačo znotraj dovoljene, celo najnižji razred, ima tudi podžupan, ob tem pa nima nikakršnih bonitet, kot sta jih imela nekdanja podžupana.” Tak županov odgovor je vznejevoljil nekdanjega podžupana, zdaj svetnika Jožefa Medveda, NSi, ki je ostro zavrnil kakršnakoli namigovanja o bonitetah, ki naj bi jih bil deležen, in dodal, da se je še v Ljubljano vozil na svoje stroške, res pa je na občinske stroške telefoniral. Da je župan v 51. plačnem razredu in da podžupan prejema polovico tistega, kar mu pripada v 36. plačnem razredu,” je pojasnjeval Egon Repnik, svetovalec župana.

“Prepričan sem, da lahko proračun še obogatimo z lastnimi prihodki, denimo s prodajo kakšnega premoženja,” je k razmišljanju pozival Franc Planinšek, SLS. Zoran Žunko, LDS, pa je spraševal, ali jih bo bremenil tudi plačilo dolga do ptujske mestne občine v primeru Meltala in izvedel, da župan “upa, da jim tistega dolga ne bo treba plačati”.

Objavljeno v Večeru, v soboto, 29.1.2011

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011012905615805

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: