Komunalec naj bo?

Iz kolumne Pod ptujskim gradom

Po prvih sejah novoizvoljenih občinskih svetov na Ptujskem je videti, da se bodo še največkrat dajali za besedo svetniki v Kidričevem, kjer najmočnejša opozicijska stranka, LDS, s tremi svetniki ni dobila mesta niti v enem občinskem odboru ali komisiji, zato je trojica svetnikov decembrsko sejo občinskega sveta celo protestno zapustila, a se je na januarski seji zgodba “z ravnega polja” nadaljevala, saj so taisti svetniki pri prvi obravnavi občinskega proračuna trdili, da jih hoče župan s svojimi somišljeniki ponovno nadigrati, oni pač do prvega javnega branja proračuna niso imeli možnosti, da bi se seznanili z osnutkom predlaganega proračuna. Še bolj se je zaiskrilo, ko so razpravljali o ustanovitvi občinskega podjetja javne službe – Komunalec naj bo, je predlagal eden od svetnikov iz vrst SLS – saj je opozicijska stran vztrajala pri zahtevi, da občinsko vodstvo svoj predlog utemelji s poslovnim in, še bolje, s finančnim načrtom, saj se sicer kaj lahko zgodi, da bo občina tista, ki bo ob letu plačevala dolgove novonastalega podjetja. Za kar se je kot edina ustanoviteljica in edina lastnica bodočega javnega podjetja tudi opredelila v pripravljenem odloku, ki pa ga svetniki po predlaganem hitrem postopku niso hoteli sprejeti, pa četudi je župan njihove dvome poskušal zavrniti z razlago, kako podobno podjetje že lep čas uspešno posluje na Destrniku in bi po vzoru Pukšičevega podjetja lahko stroške za komunalno urejanje Kidričevega in vseh drugih vasi v občini znatno znižali.

A ni šlo, tokrat se niti svetniki liberalne demokracije niso spuntali do tiste mere, ko bi kazalo zapustiti sejo, pač pa so v nedorečenost odloka drezali toliko časa, da so jim sledili še drugi svetniki, in ob glasovanju jih je bilo dovolj, ki so dvignili roke za zavrnitev odloka. To seveda pomeni, da imajo v občinski upravi v Kidričevem te dni še več dela, kot so si ga želeli, pri tem pa jim še vedno ne pomaga novi direktor občinske uprave. Ta naj bi bil, tako v zavrnjenem odloku, hkrati tudi direktor novega javnega podjetja. Nobena skrivnost menda ni, da je župan Kidričevega v svojih predvolilnih nastopih obljubljal, da bo novi direktor občinske uprave “naš” človek, in se je zato nekdanja direktorica takoj po volitvah umaknila v zaodrje političnega spletkarjenja v Kidričevem. A se je zalomilo tudi pri imenovanju novega direktorja, saj izobrazba kandidata naj ne bi ustrezala zahtevam dela, ki naj bi ga opravljal, a kot kaže, bi taisti človek na občino lahko prišel po drugi poti, kot direktor javnega podjetja, ki bi sčasoma prevzel še vodenje občinske uprave.

Zapisano pa je le del kidričevskega vsakdana, saj je tam iz dneva v dan glasnejše še Nestrankarsko gibanje za Kidričevo, ki se zoperstavlja širitvi centra nevarnih odpadkov in hkrati predlaga, da se na posvetovalnem referendumu odloči o morebitni izločitvi dela naselja iz za zdaj enega Kidričevega.

Objavljeno v Večeru, v sredo, 2.2.2011

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011020205616942

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: