Z javnim podjetjem celo do dobička?

Večnamensko dvorano v Kidričevem upravlja novoustanovljeno javno podjetje. Morebitne izgube bodo pokrili iz občinskega proračuna

Če so svetniki občine Kidričevo januarja zavrnili predlog za ustanovitev občinskega javnega podjetja, se to v drugo ni zgodilo, saj so z večino glasov sprejeli odlok o ustanovitvi javnega podjetja Vzdrževanje in gradnje. “V začetku bomo v tem našem podjetju, ki je v stoodstotni lasti občine, zaposlili delavce iz režijskega obrata, v prihodnje pa še tri – verjamem, da delavce, ki znajo delati, in bomo tako dosegli želeni cilj,” je napovedoval Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, ki je za vzor podjetju postavil tisto, ki že lep čas uspešno deluje v slovenskogoriški občini Destrnik.

Da je ustanovitev javnega podjetja nujna, je opozarjal tudi Milan Fideršek (SDS), vodja vladajoče koalicije, ki je prepričan, da bodo “nekatere storitve na področju komunalne dejavnosti poslej v občini opravljene kakovostneje in predvsem za nižjo ceno”. Nasprotnega mnenja so bili poslanci LDS, njihov Zoran Žunko pa je opozarjal, da z ustanovitvijo javnega podjetja ne bi smeli hiteti: “Nobena občina se tovrstne ustanovitve ni lotila po hitrem postopku, temveč šele po preudarni odločitvi in soglasju vseh odgovornih. Resnično ne vem, zakaj se nam tako zelo mudi, ko pa smo pred pričetkom gradnje nove večnamenske dvorane, zaradi katere menda zdaj tako zelo na hitro ustanavljamo javno podjetje, zapisali, da jo bo upravljalo športno društvo Aluminij, ne pa javno podjetje.”

Razlogi za ustanovitev javnega podjetja, ki bo upravljalo dvorano, niso prepričali niti Jožeta Medveda (NSi). Marjan Hergan (Desus) pa sprašuje, s kakšnimi gradnjami se bo občinsko javno podjetje ukvarjalo: “V času, ko gre našim gradbincem vse slabše, se mi porajajo dvomi o smotrnosti ustanovitve takega podjetja.” Anton Habjanič pa je kot že pred mesecem opozarjal, da se tako podjetja, sploh pa ne javna, pač ne ustanavljajo: “Narejena ni bila nobena tržna ali gospodarska analiza razmer na tem področju in resnično me zanima, koliko bomo privarčevali na račun javnega podjetja, ali pa se bo zgodilo, da bomo ob koncu leta vsi skupaj ugotavljali, da je to pridelalo izgube, ki jih bo treba plačati s proračunskim denarjem?”

Verjameta pa v dobro poslovanje javnega podjetja tako podžupan Milan Strmšek kot župan Anton Leskovar, ki je prepričan, da bo novo podjetje ustvarjalo celo dobiček. Očitke opozicije, da bo to županovo podjetje, pa zavrača z razlago, da gre za “naše, to je kidričevsko podjetje”, v katerem bodo zaposlili ljudi, ki znajo delati tudi s 40 tisoč evrov vrednim traktorjem, ki je v preteklosti večino časa ostajal neizkoriščen. Da je v javnem podjetju treba zaposliti kvalificirane delavce, je pozival tudi Franc Planinšek (SLS), ki vodi občinski odbor za kmetijstvo in gozdarstvo. Kakorkoli že, v prihodnje bodo za urejenost Kidričevega in okoliških vasi skrbeli zaposleni v javnem podjetju, ki za zdaj še nima direktorja, saj naj bi tega vodil direktor občinske uprave, a tudi tega v Kidričevem še nimajo.

Objavljeno v Večeru, v torek, 8.3.2011

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011030805626899

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: