Trojica proračuna občine Kidričevo ni potrdila

Občina Kidričevo je zadolžena v višini 2,2 milijona evrov, da bodo prebrodili še to leto, bodo najeli še 1,1 milijona evrov dolgoročnega kredita. Opozicija vladajoči koaliciji očita, da ta z njimi noče sodelovati

“V tem letu bomo z denarjem iz občinskega proračuna financirali zgolj tiste projekte, za katere bomo pridobili tudi državna oziroma evropska sredstva,” je svetnikom občine Kidričevo, ki so konec februarja opravili z drugim branjem proračuna za letos, oznanil župan Anton Leskovar in tako odgovoril tudi na vprašanja tistih svetnikov, ki so menili, da bi morali več denarja nameniti za obnovo kulturnih spomenikov, pa za ureditev krajevnih središč in naposled začeti tudi z bolj načrtnim razvojem samega občinskega središča. V občini Kidričevo je skupna zadolženost 2,2 milijona evrov, vsak občan pa ima tako 330€ (proračunskega) dolga, a to pripravljavcev občinskega proračuna ni odvrnilo od najetja še enega dolgoročnega kredita v višini 1,1 milijona evrov. “Če hočemo uresničiti vse v proračunu zajete investicije in zagotoviti normalno delovanje občine, se bomo morali še zadolžiti,” razlaga Leskovar in dodaja, da so skupni prihodki občine znašajo dobrih devet milijonov evrov, načrtovani odhodki pa nekaj več kot 9,9 milijona evrov, pri čemer pa sta kar dve tretjini proračuna, šest milijonov evrov, namenjeni investicijam. Zoran Žunko, vodja svetniške skupine LDS, je kot predstavnik kidričevske opozicije ponovno opozoril na dejstvo, da pri pripravi proračuna niso sodelovali. “Na popolno zapostavljanje nas kot opozicije smo svetniki LDS opozorili že na januarski seji, a se tudi pri zadnjem usklajevanju proračuna ni nihče povabil k sodelovanju. Mi zato in tudi zaradi dejstva, da je v proračunu vrsta nepotrebnih in neuravnoteženih postavk, takega proračuna ne moremo podpreti,” je menil Žunko in dodal, da je “v teh kriznih časih nesmiselno tudi ustanavljanje občinskega javnega podjetja”. Podobno je razmišljal tudi njegov strankarski kolega Anton Habjanič, ki je opozarjal na nerealne in negospodarne proračunske postavke: “Zagotovo ni gospodarno, da kljub veliki zadolženosti najemamo nove kredite, obenem pa nam zmanjkuje denarja za manjše krajevne investicije, kot je denimo postavitev primerne hiške ob igrišču v Njivercah.”

Z vsebino proračuna za letos je nezadovoljen tudi Jože Medved, NSi, saj njegova svetniška skupina tudi ni bila povabljena k pripravi proračuna. “Gradnja zdravstvenega doma v Kidričevem je bila načrtovana že v lanskem letu, pa se ni zgodila, letos omenjene investicije, ki je za naše ljudi zelo pomembna, sploh ni v proračunu,” je opozarjal Medved in izvedel, da ni čisto tako, saj je občina zagotavlja 30 tisoč evrov za pridobitev potrebne dokumentacije. “To leto bomo pripravili vse potrebno za gradnjo zdravstvenega doma in drugo leto bo ta v Kidričevem zagotovo tudi že stal,” odgovarja župan Kidričevega in dodaja, da z lastnimi sredstvi take gradnje resda ne bodo zmogli, zato pa zdaj intenzivno iščejo možnosti v ustreznem javno-zasebnem partnerstvu.

Marko Perger, vodja svetniške skupine SD, ki proračun sicer podpira, je župana spraševal, na osnovi kakšnih izračunov so predvideli za kar 89 tisoč evrov stroškov za delovanje nove dvorane v Kidričevem, Marjan Hergan, Desus, pa je vladajočo koalicijo pozval, naj morda stroške občinske uprave znižajo na račun nižjih sejnin in plač. “Zase ste kar lepo poskrbeli!” ni prav nič ovinkaril Hergan, kar je zbodlo podžupana Milana Strmška, SLS, ki je pojasnjeval, da je plača podžupana določena z zakonom, in jo opravičeval s svojim vestnim delom na terenu: “Tudi sejnine po moji presoji niso previsoke, saj se moramo svetniki na seje občinskega sveta, komisij in odborov pripraviti.”

Svetniki občine Kidričevo so, kljub burni razpravi in medsebojnim očitkom, ki so občasno prerasli v medsebojno obtoževanje, proračun za to leto sprejeli, saj so naposled proti sprejemu glasovali le trije od tistih, ki v pripravi proračuna niso mogli sodelovati.

Objavljeno v Večeru, v sredo, 9.3.2011

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011030905627304

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: