Obvestilo ali kaj več o nevarnih odpadkih?

Civilna iniciativa poziva k odločnemu ukrepanju, da bo življenje v Kidričevem znosnejše. O centru za ravnanje z nevarnimi odpadki na današnji seji občinskega sveta

Danes, ko se bodo na svoji peti redni seji sestali svetniki občine Kidričevo, se morda obeta tudi razprava o gradnji centra za ravnanje z odpadki na območju industrijske cone Talum, kjer že nekaj let z nevarnimi odpadki gospodari podjetje Saubermacher. Napoved dnevnega reda resda napoveduje zgolj obvestilo o dogajanjih v tem podjetju, a je, po zadnjih apelih (vsaj) nekaterih Kidričanov, pričakovati kaj več kot zgolj pojasnilo, saj bi priložnost za razpravo tokrat morali izkoristiti svetniki, ki se zavzemajo za drugačno Kidričevo in so se v preteklosti, tudi z odhodom s seje občinskega sveta, postavili za svoja stališča in tako javno naznanili svoje nestrinjanje z nekaterimi odločitvami župana in strank, ki ga pri njegovem delu podpirajo.

Naj spomnimo, da smo o nestrankarskem gibanju, ki se zavzema za drugačno Kidričevo, pred mesecem že podrobneje pisali, njegovi člani in simpatizerji pa si poleg samostojne občine Kidričevo želijo izvedeti, kaj se dogaja za tovarniškimi vrati Taluma, konkretneje na dvorišču Centra za predelavo nevarnih odpadkov podjetja Saubermacher. Branko Štrucl, ki se je postavil v prve bojne vrste nezadovoljnih sovaščanov, poudarja, da še vedno nimajo nikakršnih informacij o tem, kako center deluje oziroma bo deloval v prihodnje, vedo le, da ta svojo dejavnost širi oziroma povečuje. Nezadovoljni prebivalci Kidričevega so sredi marca na mariborsko območno enoto Inšpektorata za okolje in prostor, inšpekcijsko pisarno v Slovenski Bistrici, naslovili prijavo zaradi hrupa in onesnaženega zraka v Kidričevem ter odgovorne pozvali k ukrepanju. “Iz območja tovarne Talum ali podjetja Saubermacher, ki sta v strnjenem naselju, prihaja hrup, ki presega meje dovoljenega, slišati ga je tudi v nočnih urah, celo ob koncih tedna, ko je to po naši zakonodaji prepovedano,” opozarjajo prijavitelji in dodajajo, da je vse bolj moteč tudi smrad, ki se širi izza tovarniške ograje in ga je čutiti po vsem naselju. “V našem gibanju menimo, da moramo nastopiti proti vsakršni nadaljnji degradaciji našega okolja in zahtevati, da se tudi obstoječi center odstrani iz naše neposredne bližine in zato župana in občinske svetnike pozivamo, naj se zavzamejo za nas, nas zaščitijo in preprečijo ekološko sporne odločitve in investicije,” omenja Štrucl. Odgovorni v podjetju Saubermacher namigovanja, da naj bi hrupu in smradu botrovalo njihovo delo, zavračajo, češ da v Kidričevem zgolj skladiščijo in delno obdelajo odpadke, ki so namenjeni nadaljnjemu odvozu. Z delovanjem centra so predstavniki Saumermacherja preteklo jesen seznanili še prejšnje občinsko vodstvo in člane starega občinskega sveta in tako tudi z njihovo vednostjo posodabljajo center, ki naj bi zadostil vsem okoljevarstvenim zahtevam in zato strahu pred škodljivim delovanjem naj ne bi bilo.

Svetniki občine Kidričevo, ki o okoljevarstvenih vprašanjih v tem mandatu niso rekli še nobene, bodo imeli tako danes priložnost spregovoriti tudi o tačas najbolj aktualnih dogajanjih v Kidričevem, česar zagotovo ne bi smeli “spustiti iz rok”.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 7.4.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011040705635823

 

P.S.

Vabilo in gradiva za sejo sveta Občine Kidričevo

http://www.kidricevo.si/povezava.aspx?pid=210

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: