Saubermacher bo javnost seznanjal o dogajanju v centru

Kidričevo je že preobremenjeno z industrijskimi onesnaževalci, menijo svetniki, a so po ogledu Centra za ravnanje z odpadki podjetja Saubermacher prepričani, da posodobitve ni dobro ovirati

Med svetnike občine Kidričevo, ki so v četrtek zasedali dolgo kot še nikoli, so tokrat sedli tudi predstavniki podjetja Saubermacher Slovenija in jim podrobneje predstavili delovanje centra za ravnanje z odpadki, ki že nekaj let obratuje za tovarniškimi vrati Taluma, na dvorišču podjetja Silkem. “Že 20 let se uspešno in skladno z evropsko in slovensko zakonodajo ukvarjamo z zbiranjem, predelavo in odstranjevanjem nevarnih in nenevarnih odpadkov. Pri tem poglavitno skrb posvečamo okolju, ki mu s svojim početjem nočemo škodovati,” pravijo predstavniki podjetja Saubermacher. To se je pred tremi leti združilo z družbo Eko – Les, do takrat vodilnim podjetjem, ki se je ukvarjalo z ravnanjem z nevarnimi odpadki v Sloveniji. “Takrat smo svoje delo nadaljevali v industrijskem območju Taluma, ki s svojo infrastrukturo omogoča izvajanje te dejavnosti, vendar smo se že pred dobrima dvema letoma odločili, da bomo center posodobili in z modernejšo tehnologijo zagotovili varovanje okolja in kvaliteto življenja zaposlenih in okoliških prebivalcev,” sta na predstavitvi centra poudarjala Drago Mir in Andrej Gomboši iz podjetja Saubermacher, ki sta, skupaj s svojimi sodelavci, pred tem svetnike občine Kidričevo tudi popeljala po centru, ki ta čas deluje v starih objektih Taluma. V razpravi je sodelovala tudi Vanja Strle iz podjetja E-net okolje iz Ljubljane, ki kot neodvisna institucija sodeluje pri pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja. Novi kompleks, dodajajo investitorji, bo zgolj nadomestil stare objekte, obenem pa izpolnil vse zahteve strogih veljavnih predpisov glede emisij v zrak, vodo ter zahteve glede obratovanja na vodovarstvenem območju. Domačini, še posebno glasni so v zadnjih mesecih člani civilne iniciative, ki jo vodi Branko Štrucl, so nezadovoljni, ker niso mogli sodelovati pri načrtovanju posodobitve centra, čeprav so si za to prizadevali in so o gradnji centra govorili tudi v prejšnji sestavi občinskega sveta. “Takrat smo vložili zahtevo, da bi v pridobivanju dovoljenj za posodobitev centra sodelovali kot stranka v postopku, vendar nam to ni bilo dopuščeno, češ, da gre za območje vpliva znotraj tovarne, so takrat presodili pristojni na ministrstvu za okolje,” razlaga Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, in tako zavrača kritike, češ, da občina in občinski svetniki niso delali v dobro ljudi.

Z industrijo preobremenjeno Kidričevo

“Na ožjem območju Kidričevega imamo več onesnaževalcev okolja in zato morate razumeti naš dvom. Kidričevo je preprosto preobremenjeno z industrijsko proizvodnjo, ki negativno vpliva na kakovost našega življenja. Naj spomnim na rdeče blato pa še vedno nedokončano zgodbo z odpadnimi gumami, tukaj sta Talum in Silkem pa vaš center za ravnanje z nevarnimi in nenevarnimi odpadki. Vsi vemo, da še tako dobra tehnologija ne bo preprečila vseh škodljivih emisij v okolje. Če gre za enega samega onesnaževalca, je to še mogoče prenesti, tukaj, v strnjenem naselju stanovanjskih blokov, pa se tovrstna industrija kar širi in mi preprosto ne moremo križem rok gledati, kaj se dogaja,” je bil oster Marko Perger, kidričevski svetnik, ki so se mu v razpravi pridružili še svetnica Ivanka Korez, Goran Bezjak in še nekateri svetniki, ki zaradi negativnih izkušenj preprosto dvomijo o okolju nenevarnem projektu posodobitve centra za ravnanje z odpadki podjetja Saubermacher. “Morda bi morali o tako pomembnih odločitvah odločati na referendumu in morda zdaj res ni pošteno do vas, ki želite stvari izboljšati, da mi dvomimo o vašem početju,” je predstavnike Saubermacherja nagovoril dr. Anton Habjanič, ki pa je skupaj s kolegi svetniki po več kot uro trajajoči razpravi vendarle pozdravil načrtovano investicijo. “Danes smo si skupaj ogledali objekte, kjer delate, in tako, kot je, resnično ne more več iti naprej. Ti objekti so stari in nujno potrebni posodobitve, vendar me zanima, ali bo resnično poskrbljeno za našo varnost, kako bo potekala logistika, strah nas je, da se lahko na poti do vašega centra zgodijo nepredvidljive, a za vse nas zelo nevarne nesreče,” je razmišljal Andrej Napast. Milan Strmšek, podžupan, pa je menil, da vse, kar se bo zgodilo v centru, prinaša izboljšave: “Sprašujem se, kdo je sploh izdal dovoljenje za delovanje centra, in se ne čudim zdajšnji reakciji naših občanov.” Da zameri državi, ki v podobnih primerih ne prisluhne državljanom, ko hočejo vedeti, kaj se dogaja v njihovem okolju, je omenjal svetnik Franc Planinšek in zbrane pozval, naj zagotovijo potrebno merjenje onesnaževanja okolja, in to na več mestih v Kidričevem. Stanislava Lampiča in še nekatere svetnike občine Kidričevo je zanimalo tudi, ali bodo v posodobljenem centru dobili zaposlitev domačini, in slišal, da bodo imeli ti pri zaposlovanju prednost, čeprav si kaj dosti novih zaposlitev ni obetati. Bodo pa v prihodnjih dneh v Kidričevem imenovali skupino ljudi, ki bo spremljala posodobitev in delovanje centra za ravnanje z odpadki. Podjetje Saubermacher pa se je tudi zavezalo, da bo o vsem, kar se v njegovem centru dogaja, redno obveščalo ne le občinsko vodstvo in svetnike, ampak bodo v prihodnje o svojem delu sproti poročali tudi v občinskem glasilu Ravno polje.

Vsi izpusti bodo nadzorovani

Podjetje Saubermacher ta čas pridobiva gradbeno dovoljenje za center, ki bo deloval na osem tisoč kvadratnih metrih, od katerih dobro tretjino zajemajo transportne poti, tretjino skladiščni prostori, slaba tretjina pa je namenjena obdelavi odpadkov in za potrebne spremljajoče pisarniške in laboratorijske prostore. “Ves center je projektiran kot zaprt sistem, ki preprečuje emisije v okolje, nad centrom bo streha, na katero bo mogoče postaviti sončno elektrarno, zbirati pa tudi deževnico. Edini izpust iz centra bo speljan in kontroliran preko tehnološke kanalizacije Taluma. Emisije v zrak bodo le na enem izpustu in bodo preko nadzorovanega prezračevalnega sistema najprej potovale skozi dva pralnika in dva biofiltra,” dodajajo v podjetju Saubermacher in zatrjujejo, da se z radioaktivnimi odpadki ne ukvarjajo, pač pa s klasičnimi odpadki iz industrije, med katerimi je največ različnih muljev, emulzij, suspenzij in olj. “Že zdaj v našem centru v Kidričevem odpadke le zbiramo in skladiščimo, v nekaterih primerih pa jih tudi obdelamo in pripravimo za nadaljnji transport do pooblaščenih odstranjevalcev v Sloveniji in tujini,” razlaga Andrej Gomboši in dodaja, da trenutno predelajo in skladiščijo 20 tisoč ton omenjenih odpadkov, kar je 2,5-krat manj od dovoljenja v okoljevarstvenem soglasju.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v soboto, 9.4.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011040905636528

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: