Premalo izkoriščeni naravni viri

Občina Kidričevo je sprejela lokalni energetski koncept z varčno rabo in varovanjem okolja

Gospodinjstva v občini Kidričevo porabijo v povprečju za četrtino električne energije več, kot je slovensko povprečje, je le ena od ugotovitev, zapisanih v Lokalnem energetskem konceptu, ki ga je za občino Kidričevo izdelala Lokalna energetska agentura spodnje Podravje s Ptuja. S sprejetjem omenjenega energetskega koncepta se Kidričevo pridružuje tistim slovenskim občinam, ki tako že napovedujejo dolgoročen razvoj energetike v svoji lokalni skupnosti in stopajo na pot učinkovitega ravnanja z energijo ter se zavzemajo za (večje) izkoriščanje lokalnih energijskih virov. Lokalne energetske koncepte morajo vse slovenske občine sprejeti do konca letošnjega leta, svetniki občine Kidričevo, ki so poročilu dr. Janeza Petka, ta vodi omenjeno energetsko agenturo, prisluhnili z velikim zanimanjem, pa so menili, da je “sprejeti koncept zdaj treba začeti izvajati”, in kot je predlagal dr. Anton Habjanič, na občinski ravni oblikovati posebno delovno skupino, ki bo v prihodnje z vso strokovnostjo delala na energetskem in s tem povezanem okoljevarstvenem področju. “Sam sem pripravljen sodelovati v tej skupini, poznam pa še nekaj sokrajanov, ki bi lahko pomagali, pri čemer se je treba povezati s Silkemom in Talumom, kjer tovrstne strokovnjake že imajo,” je rekel Habjanič. Da gre za v praksi manj uporaben dokument, je sodil Jožef Medved in se skupaj z Zoranom Žunkom čudil, kako so lahko energetsko tako zelo potratni novejši objekti, kot je denimo vrtec, ki je bil zgrajen pred komaj nekaj leti, ter dobil odgovor, da bodo to in še kako zgradbo še enkrat strokovno preverili, saj je mogoče, da so bila tudi kakšna napačna izračunavanja.

Iz skoraj dvesto strani zajetne analize tokrat povzemamo le nekatere najbolj zanimive podatke, ki kažejo, da je treba v občini Kidričevo začeti energetsko prenovo. Dobrih 41 odstotkov gospodinjstev na območju kidričevske občine se ogreva z ekstra lahkim kurilnim oljem, tretjina pa je za ogrevanje izbrala les. “Pričakovati je, da bodo gospodinjstva počasi prešla na obnovljive vire energije, kot je lesna biomasa v strnjenih naseljih, les na podeželju, ter začela izkoriščati energijo iz okolja, kar je mogoče s toplotnimi črpalkami, to pa je v veliki meri odvisno tudi od subvencij države, od teh so odvisne tudi naložbe v sprejemnike sončne energije,” ugotavljajo strokovnjaki Lokalne energetske agenture spodnje Podravje, kjer so energetski pregled izvedli za vse javne stavbe v občini Kidričevo in ugotavljali, da sta energijsko najmanj varčna Osnovna šola Kidričevo in vaški dom v Mihovcih.

Kar 90 odstotkov stavb v Kidričevem je bilo zgrajenih pred letom 1991, kar pomeni, da so slabo toplotno izolirane, stavbno pohištvo je energijsko neučinkovito, ogrevalni sistemi so neoptimalni in starejših izvedb. Na sistem daljinskega ogrevanja je priključenih 430 stanovanj, gospodinjstva pa porabijo 25 odstotkov več električne energije, kot je slovensko povprečje. V občini Kidričevo, tako podatki iz lokalnega energetskega koncepta, imajo le štiri gospodinjstva kotle na lesno biomaso, ki so bili financirani z državnimi sredstvi, z državno pomočjo je bilo vgrajenih tudi šest toplotnih črpalk, sekundarna mreža zemeljskega plina za stanovanja ni zgrajena, zgovoren pa je tudi podatek, da je zaradi ogrevanja ustvarjenih več kot štiri tisoč ton emisij ogljikovega dioksida letno.

Po odzivih svetnikov občine Kidričevo na zajeten lokalni energetski koncept je verjeti, da se bodo resnično zavzeli za postopno energetsko prenovo in v prihodnje, če bo le dovolj finančne podpore države, tudi zares poskrbeli za energetsko varčnejšo oskrbo z energijo, ki je predvsem na področju izkoriščanja lesne biomase in sončne energije zagotovo premalo izkoriščena, pričakovati pa je tudi, da se bo prihodnja energetska zasnova občine tesneje povezala z industrijo, sodelovanje pa bo omogočilo tudi zmanjšanje škodljivih emisij v ozračje in s tem izboljšanje življenjskih razmer na širšem območju občine Kidričevo.

Le 55 jih sveti varčno

V občini Kidričevo javna razsvetljava premore 986 svetil, od tega jih le 55 ustreza sprejeti uredbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaženja, vsa druga bo treba v prihodnje ustrezno prilagoditi oziroma zamenjati. Občina je v preteklosti že izdelala načrt javne razsvetljave, ki predvideva postopno rekonstrukcijo sistema, ki naj bi bila izvedena do leta 2016. Kidričevo premore daljinsko ogrevanje, ki pa je bilo zgrajeno že leta 1986 in od takrat večjih investicijskih vlaganj v obnovo omrežja ni bilo, zato bi bilo dobro opraviti energetski pregled omrežja in sprejeti ustrezne ukrepe, povezane s sanacijo ali zamenjavo, saj je toplovod slabše izoliran in podatki kažejo, da se vsaj petina energije na poti od kotlovnice do odjemalcev preprosto izgubi. Smiselna, dodajajo strokovnjaki, bi bila povezava ptujskega in kidričevskega sistema in morda celo menjava energenta ter prehod na izrabo nenevarnih frakcij komunalnih odpadkov ter lesne biomase v podjetju Silkem, vključno s soproizvodnjo električne in toplotne energije, kar bi po prvih izračunih stalo 12 milijonov evrov. Mogoča je tudi postavitev nove kotlovnice v zasebno-javnem partnerstvu ali integracija energetskih sistemov na tovarniškem območju z rabo vseh razpoložljivih virov odpadne toplote in širitev daljinskega ogrevanja v Apače in Njiverce.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, torek, 12.4.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011041205637148

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: