Gramoznica v Strnišču kot učilnica

Domačini pozdravljajo idejne načrte za sanacijo gramoznice, ki naj bi z leti dobila podobo učilnice v naravi

“Idejni načrt ureditve učilnice v naravi v gramoznici Strnišče je ena od podlag za občinski prostorski načrt (OPN), ki določa cilje in izhodišča prostorskega razvoja občine ter ureja prostorske ureditve lokalnega pomena. Prav zato, da spoznamo, ali je sanacija gramoznice, ene od šestih ali sedmih na našem območju, odločitev, ki jo pozdravljajo tudi prebivalci občine Kidričevo, smo se odločili za današnjo predstavitev,” je o sredinem srečanju z domačini povedala mag. Mojca Meško, višja strokovna svetovalka za splošne zadeve in kmetijstvo v občini Kidričevo. Dr. Ana Vovk Korže z Inštituta za promocijo varstva okolja Maribor pa je dodala, da z idejnim načrtom ureditve gramoznice za učne namene lahko občina pripravi potrebne prostorske in lastniške dokumente, ki so podlaga za pridobitev projektnih sredstev. Ker gre za inovativni pristop, kjer se bo ob istočasni sanaciji gramoznice razvila nova vsebina, zlasti za krepitev ozaveščanja, izobraževanje ter turizem, predlaga tudi prijavo na šesti razpis regionalnih razvojnih projektov.

Degradirana, a še živa narava

“Idejni načrt, ki ga danes predstavljam, je živ dokument, zato želimo vanj vključiti tudi domačine,” pravi Vovk Koržetova, ki je spreminjanje gramoznice v Strnišču v učilnico v naravi predstavila na dovolj zanimiv način, da so udeleženci delavnice idejo pozdravili in so pri njeni uresničitvi tudi pripravljeni sodelovati. Podobno učilnico v naravi sodelavci Inštituta za promocijo varstva okolja iz Maribora že tretje leto pomagajo oblikovati v občini Poljčane, kjer v Modražu tak izobraževalni center že deluje in je zanimanje za obisk učilnice v naravi vse večje. “V Sloveniji nekaj podobnih, manjših – ta v Modražu je največji, a se še izgrajuje – že obstaja, med obiskovalci je največ osnovnošolcev, dijakov, pa tudi študentov, v zadnjem času pa so te učilnice v naravi kraji, kamor prihajajo najrazličnejši obiskovalci, zato je dobro tovrstne projekte zastaviti širše, jih povezati z lokalnim okoljem, željami prebivalcev in ne nazadnje tudi s turistično ponudbo nekega okolja. V primeru urejanja gramoznice v Strnišču, kjer je narava sicer degradirana, a še vedno živa, smo šele na začetku poti, saj smo z razvijanjem ideje, kaj vse ponuditi obiskovalcem, šele na začetku, a sem prepričana, da nam bo z vašo pomočjo uspelo oblikovati učilnico v naravi, ki bo dovolj zanimiva za širši krog ne le obiskovalcev iz tukajšnjega okolja, pač pa iz vse Slovenije pa tudi tujine,” pravi Ana Vovk Korže, ki predlaga, da za začetek občani Kidričevega in okoliških krajev organizirajo čistilno akcijo in gramoznico očistijo smeti. “To je tudi priložnost, da se člani različnih društev, šol in predstavniki občine že začnete konkretneje pogovarjati o vključevanju take učilnice v turistično ponudbo vaše občine,” predlaga predstavnica mariborskega inštituta za promocijo varstva okolja.

Brez večjih težav je mogoče do gramoznice urediti tudi pešpot, postaviti nekaj klopi in začeti uresničevati idejne zamisli, ki jih bodo, na osnovi predlaganih idej iz lokalnega okolja, oblikovali sodelavci inštituta. “Mi takšne učilnice v naravi že poznamo, marsikaj je mogoče prenesti iz tujih dobrih praks, vsekakor pa nam gramoznica ponuja možnosti, ki jih drugod ne najdemo. Ta se nahaja sredi gozda, njena prednost in posebnost so vodni ekosistem, mokrišča in stoječe vode, tu najdemo specifične ekosisteme, ki imajo stik s podzemno vodo, možnosti raziskovanja ponuja ekologom, le tukaj in nikjer drugje najdemo dravski prod in samo začeti je treba urejanje,” je prepričana Ana Vovk Korže, ki bo vse zainteresirane v občini Kidričevo še to pomlad tudi popeljala po učilnici na prostem v Modražu.

Zamisel sprejeli odprtih rok  

“Mi predstavljeno zamisel pozdravljamo, saj se v šoli velikokrat sprašujemo, kam popeljati učence, ko učni načrti predvidevajo učenje v naravi,” je projekt pozdravila Ivanka Korez, ravnateljica Osnovne šole Cirkovce, Vlado Meglič, vodnik v planinskem društvu občine Kidričevo, pa, da bi bilo mogoče učilnico v naravi povezati tudi s planinskimi potmi, speljati tja kolesarsko pot in tako domačinom in obiskovalcem Kidričevega ponuditi nove možnosti rekreacije pa tudi spoznavanja naravnega okolja. Polni idej, kaj vse bi bilo mogoče skupaj z gramoznico v Strnišču še urediti v občini Kidričevo, so bili tudi drugi udeleženci tokratne prve delavnice, ki pa so obenem opozarjali na slabe izkušnje z urejanjem okolja.

Trim steza, ki so jo uredili pred leti, je že uničena, zato so predlagali, da se v urejanje učilnice na prostem vključi čim več ljudi, društev, podjetij, saj bodo skupaj tudi lažje varovali in cenili narejeno. Skupaj z občino pa bodo poskušali najti tudi možnosti, da za učilnico v naravi skrbijo lokalni vodniki, morda celo kdo iz šole – tisti pač, ki bodo obiskovalcem vedeli učilnico v naravi predstaviti na kar najbolj zanimiv način.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, petek, 15.4.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011041505638301

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: