Je mogoče odpadke pobirati od vrat do vrat?

Ločenemu zbiranju komunalnih odpadkov bodo na ptujskem območju morali nameniti še več pozornosti

“S Čistim mestom Ptuj tačas iščemo najustreznejše rešitve na področju odvoza komunalnih odpadkov, in sicer proučujemo možnosti povečanja frekvence odvoza in razmišljamo o povečani zmogljivosti ekoloških otokov, saj so zaradi večjega ločenega zbiranja odpadkov ti (pre)polni,” na številne pripombe županov s Ptujskega odgovarja Alenka Korpar, direktorica Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju, in dodaja, da ministrstvo za okolje in prostor pripravlja nove ukrepe, ki naj bi prispevali k izboljšanju razmer na terenu.

“Skupaj s Čistim mestom Ptuj in Javnimi gospodarskimi službami Ptuj bomo v prihodnje preizkusili več različic odvoza, izbrali pa bomo model, ki se bo izkazal za optimalnega,” napoveduje Korparjeva, ki so ji župani na svojem zadnjem kolegiju prenesli želje in zahteve občanov. Ti si želijo, da bi se ločeno zbrani odpadki pobirali od vrat do vrat, torej pri vsakem posameznem gospodinjstvu, kar je sicer v težje dostopnih krajih morda težje izvedljivo; a nekateri so menili, da bi bilo na področju odvoza odpadkov mogoče vzpostaviti sodelovanje med Čistim mestom Ptuj in posameznimi režijskimi obrati, ki delujejo na občinskih ravneh.

Pet odstotkov pohvaljenih

V lanski akciji nadzora ločevanja odpadkov v posameznih gospodinjstvih je bilo obravnavanih 500 gospodinjstev, ki živijo v individualnih stanovanjskih hišah, in 300 gospodinjstev in lokalov v starem mestnem jedru Ptuja ter približno 600 gospodinjstev v večstanovanjskem, blokovskem naselju Ptuja. “Gospodinjstvom, ki živijo v individualnih stanovanjskih hišah, je bilo izrečenih pet odstotkov pohval, vse ostale pa smo opozorili na še ne popolno ločevanje gospodinjskih odpadkov. Ugotavljamo, da približno 20 odstotkov občanov še vedno ne ločuje odpadkov, ostali jih ločujejo, vendar ne v celoti. Najbolje sta ločena papir in steklena embalaža, največ nepravilnosti pa smo zasledili pri ločevanju plastične in tetrapak embalaže. Veliko občanov očitno še ne ve, da ločeno zbiramo tudi tetrapak, in ga odlagajo v posodo skupaj s plastično embalažo,” po jesenski akciji nadzora ugotavlja mag. Olga Fekonja s skupne občinske uprave in dodaja, da je med odpadki še vse preveč bioloških odpadkov – in to kljub temu, da bi pri hišah, kjer imajo vrtove, tovrstne odpadke občani lahko sami kompostirali. Ločevanje bioloških odpadkov predstavlja največji problem tudi v starem mestnem jedru, kjer posod za te odpadke primanjkuje. Je pa z vsemi večnamenskimi posodami za ločeno zbiranje odpadkov razmeroma dobro opremljeno večstanovanjsko blokovsko naselje, vendar ljudje tudi tam odpadkov še ne ločujejo, kot bi jih lahko.

“V času akcije so občani predlagali postavitev vsaj sedemnajstih novih zbiralnic ločenih frakcij na različnih lokacijah v ptujski mestni občini, veliko občanov pa si je, po podatkih Čistega mesta, zdaj naročilo posode za biološke odpadke,” dodaja Korparjeva in še, da je na 500 prebivalcev treba zagotoviti eno zbiralnico, vsaka občina z več kot tri tisoč prebivalci pa mora imeti svoj zbirni center odpadkov. “Smo menda edini na območju ptujske upravne enote, ki imamo svoj zbirni center ločeno zbranih odpadkov, vendar se dogaja, da k nam vozijo odpadke tudi iz sosednjih občin, tistih, ki jim je odvoz komunalnih odpadkov v Center za ravnanje z odpadki Gajke predaleč. Težava je v tem, da mi ta odvoz v Gajke plačujemo, ostale občine, ki naš zbirni center koristijo, pa se temu plačilu izognejo,” dodaja Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, ki je kot večina njegovih županskih kolegov prepričan, da je rešitev v ločenem zbiranju in odvozu odpadkov kar na samem izvoru le-teh, torej pri posameznih gospodinjstvih.

Počakali bodo na vladno uredbo 

Čeprav se v zadnjem desetletju, kar so na Ptujskem uvedli ločeno zbiranje in odvoz odpadkov, delež ločeno zbranih frakcij povečuje, pa bo v prihodnje sistem zbiranja in odvoza komunalnih odpadkov treba nadgraditi oziroma vzpostaviti sistem, ki bo še učinkovitejši. Tako je v prihodnje pričakovati ločeno zbiranje odpadnega papirja in kartona, vključno z odpadno embalažo iz papirja in kartona, ločeno zbiranje odpadne plastične in kovinske embalaže in kuhinjskih odpadkov, pričakovati pa je tudi, da bo v prihodnje poskrbljeno za ločeno zbiranje odpadnih oblačil in odpadnega tekstila, dobrodošlo pa bi bilo še zbiranje rabljenih oblačil, tekstila in obutve, ki jih je še mogoče uporabiti.

“Vsebinske spremembe režima ravnanja s komunalnimi odpadki bodo tudi neposredno vplivale na pogoje izbire izvajalca javne službe zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov, zato je za zdaj s temi aktivnostmi smiselno počakati do spremembe režima, kar bo po zagotovilih ministrstva za okolje znano že v maju, ko naj bi vlada sprejela novo uredbo o ravnanju z odpadki,” še pojasnjuje Alenka Korpar.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, četrtek, 14.4.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011041405637943

Advertisements

One Response to Je mogoče odpadke pobirati od vrat do vrat?

 1. sterntal pravi:

  Veliko k disciplini (ali nedisciplini) zbiranja smeti pripomore tudi zmeda, ki jo širijo pristojni za ta vprašanja, ki ali nimajo pravih in točnih informacij, ali pa na tem področju vlada tolikšna zmeda, da vsak dela (in pridiga) kakor se mu zdi prav. Gospa Fekonja v omenjenem prispevku (bojda – mogoče je tudi, da jo novinarka narobe citira) pove:

  “Gospodinjstvom, ki živijo v individualnih stanovanjskih hišah, je bilo izrečenih pet odstotkov pohval, vse ostale pa smo opozorili na še ne popolno ločevanje gospodinjskih odpadkov. Ugotavljamo, da približno 20 odstotkov občanov še vedno ne ločuje odpadkov, ostali jih ločujejo, vendar ne v celoti. Najbolje sta ločena papir in steklena embalaža, največ nepravilnosti pa smo zasledili pri ločevanju plastične in tetrapak embalaže. Veliko občanov očitno še ne ve, da ločeno zbiramo tudi tetrapak, in ga odlagajo v posodo skupaj s plastično embalažo,”

  Zelo pozdravljamo, če so se komunalna podjetja po kakšni direktivi (Uredba o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo ni bila spremenjena od leta 2007) slučajno končno odločila in pričela Tetrapak (sestavljena (kompozitna) embalaža) zbirati ločeno, vendar je stanje na terenu, v vseh navodilih (tudi na strani podjetja Čisto mesto) za Tetrapak in plastiko jasno deklarirano, da se zbirata skupaj (v zabojniku za mešano embalažo):
  http://www.cistomesto.si/ravnaje_odpadki/index.html
  http://www.lep-planet.si/kaj-lahko-recikliramo/embalaza/tetrapak/

  Temu vprašanju smo pred časom posvetili veliko pozornosti (posneli celo nekaj video filmčkov http://www.zofijini.net/ekologija_zgodbe.html), ker se nam zdi, da so te stvari v splošnem še vedno precej nejasne in jih je treba razjasniti. Prav posebej je nejasno kam in kako odlagati Tetrapak. Šele v zadnjem času se to vprašanje počasi rešuje (tako, da se odlaga plastiko in tetrapak skupaj – v predelovalnih obratih obe frakciji nato ločijo). Bilo bi dobrodošlo, če se te problematike ne bi še naprej zamegljevalo oz., da bi se, v kolikor je dejansko prišlo do kakšne spremembe na tem področju, obveščanje dogajalo koordinirano in enotno.

  Napisano je bilo posredovano tudi g. Fekonji, vendar do sedaj brez odgovora.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: