V Kidričevem center za ravnanje z odpadki

Med zarjavele sledove skoraj pozabljenega časa bo podjetje Saubermacher postavilo sodoben center

“O posodobitvi centra za ravnanje z odpadki v Kidričevem je v preteklosti razmišljalo že podjetje Eko-les. Po združitvi s Saubermacherjem, ki je od svoje ustanovitve dalje vodilno podjetje in eno redkih, ki se je pri nas ukvarjalo s prevzemom nevarnih odpadkov, to je bilo pred tremi leti, smo se v družbi Saubermacher zavezali, da bomo center, ki deluje na dvorišču tovarne Silkem in znotraj tovarniške ograje Taluma, posodobili. Najdete nas na območju dekanterjev, nekdaj objektov za mehansko obdelavo glinice pri proizvodnji aluminija, ki pa že desetletja ne opravljajo svoje naloge, saj je to območje tovarne, ki ga počasi prerašča zelenje,” so med sprehodom po centru za ravnanje z nevarnimi in nenevarnimi odpadki razlagali sogovorniki, predstavniki podjetja Saubermacher, ki so pred tednom po centru popeljali tudi člane občinskega sveta Kidričevo in so ti potem na seji menili, da je center vsekakor potreben temeljite prenove. Obenem pa izražali bojazen pred prevelikim onesnaževanjem Kidričevega, saj na ožjem tovarniškem območju deluje kar preveč podjetij, ki z dejavnostjo negativno vplivajo na okolje in bi bilo zato po presoji nekaterih svetnikov center najbolje kar zapreti.

“Mi v Kidričevem z novogradnjo zgolj nadomeščamo stare objekte, da bomo lahko izpolnili vse zahteve strogih veljavnih predpisov glede emisij v zrak in vodo ter zahtev glede obratovanja na vodovarstvenem območju. Vse te zahteve smo že izpolnili skozi postopek pridobivanja okoljevarstvenega soglasja in IPPC-dovoljenja z ustreznim načrtovanjem tehnoloških procesov, izgradnje ustreznih skladiščnih prostorov, z integracijo sodobnih načinov obdelave nevarnih odpadkov kot tudi z opustitvijo predelave in odstranjevanja za nekatere vrste odpadkov, ki jih naša zakonodaja izključuje na omenjenem območju zaradi vodovarstvenega območja,” razlagajo Drago Mir, mag. Emil Škrinjar in Andrej Gomboši iz podjetja Saubermacher ter dodajajo, da bo novi center, za katerega tačas pridobivajo gradbeno dovoljenje, deloval na območju, velikem šest tisoč kvadratnih metrov. “V najemu imamo območje tovarniškega dvorišča, ki vključuje pet dekanterjev, v katerih se je pred desetletji obdelovala glinica, mi pa smo jih spremenili v skladišča nevarnih in nenevarnih odpadkov. Te bomo podrli in na tem mestu postavili sodoben kompleks, ki bo zgolj nadomestil stare objekte. Center bo tudi popolnoma pokrit, omogočal bo zbiranje deževnice in na strehi postavitev sončne elektrarne. Edini izpust vod iz centra bo speljan in nadzorovan preko tehnološke kanalizacije podjetja Talum, emisije v zrak bodo prav tako le na enem izpustu in bodo preko nadzorovanega prezračevalnega sistema najprej potovale skozi dva pralnika in dva biofiltra,” razlagajo Saubermacherjevi strokovnjaki.

“Podjetje Saubermacher letno prevzame in v nekaterih primerih tudi delno obdela ter pošlje v nadaljnjo predelavo deset tisoč ton nevarnih in nenevarnih odpadkov. Prevzemamo nevarne odpadke v slovenskih podjetjih, kot so Palfinger, Impol, Helios, Cimos, Hidria in večjih obrtnikov, v času akcij ločenega zbiranja nevarnih odpadkov iz gospodinjstev pomagamo tudi pri ravnanju in odstranjevanju teh odpadkov. Med zbranimi odpadki prevladujejo odpadna olja, emulzije, mulji, odpadna embalaža, barve in laki, pa različni odpadki iz delavnic, kot so čistilne krpe. Na mesec pripeljemo v naš center kakih tisoč ton tovrstnih odpadkov in jih kar se da skrbno skladiščimo v naših prostorih. Tudi obdelava odpadkov, ki jo izvajamo v našem centru, poteka po vseh pri nas in v Evropi sprejetih standardih,” poudarjajo predstavniki podjetja Saubermacher. “V našem centru, ki deluje v Kidričevem, je zaposlenih devetnajst ljudi, poleg tehničnega vodje magistra Emila Škrinjarja, ki je kemijski tehnolog, še diplomirana inženirka kemije, nekateri sodelavci imajo srednješolsko, drugi poklicno izobrazbo,” dodaja mag. Aleš Vajngerl. Tačas v center dnevno pripelje po pet specialnih vozil za ravnanje z nevarnimi in nenevarnimi odpadki, že ob vhodu v industrijsko območje Taluma se vozila evidentirajo in stehtajo, nameščena pa sta tudi detektorja za ugotavljanje radioaktivnosti, zato je popolnoma odveč strah, da bi se ukvarjali s tovrstnimi odpadki.”

Investicija, za katero se odločajo, je vredna štiri milijone evrov, vsa okoljevarstvena soglasja in dovoljenja že imajo, trenutno so v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja. “Če bo vse potekalo, kot si želimo, potem bi do konca leta lahko končali večino gradbenih del, vsekakor pa bo ta v prihodnjem letu že začel delovati po najstrožjih okoljevarstvenih predpisih in dovoljenih,” so med odpiranjem dekanterjev, kjer med skladiščenimi odpadki že na prvi pogled vlada red, povedali sogovorniki iz Saubermacherja, ki bodo poslej več pozornosti namenjali obveščanju okoliških prebivalcev o tem, kaj počnejo, dejavnost pa jim bodo tudi podrobneje predstavljali.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v torek, 19.4.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011041905639206

One Response to V Kidričevem center za ravnanje z odpadki

  1. nimam pravi:

    Prav zanimivo, da se okoljevarstvena dovoljenja zdaj že dobijo na tržnicah 🙂 Nevem kako sploh tako hitro pridobijo ta dovoljenja 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: