Vsak mesec več prosilcev pomoči

Vse več prejemnikov denarne socialne pomoči. Število teh kaže, da so se v največji stiski znašli prebivalci nekaterih haloških občin. V večjih naseljih je vse več brezdomstva

O slabšanju ekonomskih socialnih razmer na območju ptujske upravne enote, tako mag. Miran Kerin, direktor tukajšnjega centra za socialno delo, zgovorno pričajo iz meseca v mesec bolj skrb vzbujajoči podatki o večanju števila prosilcev denarne socialne pomoči.

“Še pred dvema letoma je denarno socialno pomoč v povprečju prejemalo 3,26 odstotka tukajšnjih ljudi, zdaj je med prejemniki že 4,33 odstotka prebivalstva. Leta 2009 je bilo največ prejemnikov, njihov delež je znašal 5,23 odstotka, v občini Žetale, pet odstotkov prejemnikov je bilo v občini Podlehnik, najmanj, 2,21 odstotka, prejemnikov denarne socialne pomoči pa smo pred dvema letoma beležili v občini Hajdina. Zdaj se razmere zaostrujejo in največ ljudi, 6,13 odstotka, ki prejemajo denarno socialno pomoč, je tačas na območju občine Zavrč, v Žetalah je prejemnikov šest odstotkov med vsemi prebivalci, v Podlehniku 5,53 in v Cirkulanah 5,52 odstotka, več kot pet odstotkov prebivalcev prejema tovrstno pomoč še v občini Juršinci, kjer po zadnjih podatkih pomoč prejema 5,25 odstotka ljudi, v sosednji Trnovski vasi pa pet odstotkov,” razkriva nič kaj obetajoče podatke Miran Kerin in dodaja, da je najmanj prejemnikov denarne socialne pomoči tačas v občini Gorišnica, kjer tovrstno pomoč prejme 2,93 odstotka ljudi, v občini Markovci je med prejemniki 3,05 odstotka prebivalcev, v ptujski mestni občini pa 4,48 odstotka ljudi. “Povečuje se tudi število izrednih socialnih pomoči, saj veliko ljudi, čeprav so zaposleni in delajo, plače prejema zelo neredno ali so te izjemno nizke in s prejetim zaslužkom ne morejo več preživeti brez naše pomoči,” dodaja Kerin. Župane in druge predstavnike občin s Ptujskega, ki so se udeležili nedavnega kolegija županov, je direktor ptujskega centra za socialno delo seznanil tudi s podatki o zlorabi drog, problematiko, ki je vse bolj pereča v domala vseh okoljih in ji bodo v občinah morali v prihodnje nameniti več pozornosti in čim prej začeti, skupaj z vsemi, ki jim pri tem lahko pomagajo, konkretneje ukrepati. “V zadnjem času se aktivneje ukvarjamo tudi s problematiko brezdomstva, ki je zlasti pereča v bolj urbanih naseljih, kot sta Kidričevo in Ptuj.”

Miran Kerin je župane seznanil še z novo zakonodajo in drugimi spremembami na socialnem področju, kjer se s 1. julijem napovedujejo velike spremembe na področju pomoči na domu. Ta ima na območju ptujske upravne enote že dvajsetletno tradicijo, je dobro organizirana in pri ljudeh tudi pozitivno sprejeta, zato bodo imele napovedane spremembe še opaznejše posledice, občutili pa jih bodo ljudje, ki so tovrstne pomoči potrebni in so jo tudi koristili. “V preteklosti smo na našem centru za socialno delo vedno iskali poti, da so bili prispevki občin čim manjši, vendar spremembe, ki ukinjajo javno delo na tem področju, že napovedujejo večje obremenitve občinskih proračunov, kar pa bo težko, saj občine za tovrstno pomoč niso predvidele večjih denarnih sredstev. Mi bomo poskušali narediti vse, da bo cena pomoči na domu še vedno sprejemljiva za ljudi, ki jim tako pomagamo, in za občine, ki bodo morale pokriti polovico teh stroškov,” še omenja direktor Centra za socialno delo Ptuj.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 21.4.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011042105639931

Advertisements

One Response to Vsak mesec več prosilcev pomoči

  1. sterntal pravi:

    Pozdrav!

    Brezdomstvo je za našo družbo etično nesprejemljivo. Pozivamo Občino Kidričevo in Župana, da prioritetno obravnavajo in rešijo ta problem, kot se za vsako civilizirano skupnost spodobi. Da se da, pričajo številni evropski primeri. Več o tem na http://www.zofijini.net/bodica_brezdomci.html

    LP

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: