Občina plačala odškodnino kolesarki

Sodišče ji je prisodilo 22.500 evrov odškodnine

V Delu smo pred dnevi lahko prebrali zgodbo o precedenčnem primeru iz občine Žalec, ki lahko ima pravne posledice tudi za našo občino. Kot smo že pisali, tudi naša občina ne skrbi ustrezno za lokalne ceste, zaradi česar se je nedavno smrtno ponesrečil kolesar. Če lahko iz tega potegnemo kak sklep, potem nas (občino in njene občane) zaradi neustreznega in neodgovornega ravnanja pristojnih, čaka poplačilo zajetne odškodnine. Ponovno postavljamo vprašanje – bo pristojne kdo poklical na odgovornost?

Celjanka, ki je pri prečkanju železniškega tira zaradi luknje v asfaltu padla in si zlomila gleženj in komolec, je tožila občino Žalec in Perutnino Ptuj, ker nista poskrbeli za vzdrževanje lokalne ceste

Ljubljana – Rekreativna vožnja s kolesom nekega majskega dne pred devetimi leti po lokalni cesti iz Dobriše vasi proti Žalcu se je za Celjanko končala v bolnišnici. V neposredni bližini nadvoza ob železnici v naselje Žalec, kjer vozišče preide iz ravnega dela v blagi levi pregledni ovinek, je prečkala industrijski železniški tir. Ko je zapeljala čez prvo tirnico, je zavozila v luknjo ob tirnici, tako da jo je s kolesom »zabilo« v tir, kolo pa je zasukalo, da je čezenj zgrmela na tla. Utrpela je dvojni zlom gležnja in si zlomila kost v komolcu, odgovornost za dogodek pa je s civilno tožbo terjala od občine Žalec in Perutnine Ptuj.

Sodišče je za razjasnitev okoliščin nesreče k sodelovanju pritegnilo izvedenca prometne stroke, o tožničinih poškodbah pa je mnenje izdelal izvedenec medicinske stroke. Kolesarka je trdila, da je izgubila ravnotežje, ko je s prednjim kolesom zapeljala v luknjo tik ob tiru, kjer je manjkala asfaltna plast. Po ugotovitvi izvedenca prometne stroke, da je vzrok padca razmak med tirnicama, je razširila trditveno podlago. Poleg prvotnega očitka, da toženki nista pravilno vzdrževali asfaltnega cestišča ob tirnicah, je v tožbo vključila nepravilno postavitev oziroma izvedbo železniških tirov ter opustitev postavitve ustrezne prometne signalizacije, njen opis stanja prehoda ceste čez tir pa je potrdila tudi prijateljica, ki se je tistega dne peljala približno štiri ali pet metrov za njo.

Kot je vložitev tožbe proti občini utemeljila odvetnica Mateja Končan Verstovšek, bi morala za vzdrževanje lokalne ceste skrbeti občina, če pa ta ne bi poskrbela za popravilo, pa bi morala luknjo v asfaltu urediti Perutnina Ptuj, lastnica industrijskega tira, ki vodi do žitnih silosov. Občina je tožbi ugovarjala, češ da je za dogodek odgovorno podjetje, s katerim je imela sklenjeno pogodbo o vzdrževanju lokalnih cest v občini, ter da se je nesreča zgodila zaradi nepazljivosti kolesarke. Da je padec povzročila prehitra vožnja kolesarke, so menili tudi v Perutnini Ptuj, sicer pa da tako ali tako niso zavezani za popravilo cestišča in za to, da je asfalt položen v isti višini kot tiri, ki so bili postavljeni, veliko preden so napravili cesto.

Celjsko okrožno sodišče je tožbi ugodilo in sklenilo, da morata občina in Perutnina Ptuj tožnici nerazdelno plačati 22.500 evrov odškodnine z obrestmi (zahtevala je 28.000 evrov). A višje sodišče v Ljubljani je sodbo v delu, ki se nanaša na Perutnino Ptuj, na njeno pritožbo razveljavilo in v tem delu vrnilo v novo sojenje, ker je prvostopenjsko sodišče navedlo protislovne razloge. A ker je občina, ki se na prvostopenjsko sodbo ni pritožila, izplačala celotno odškodnino in pravdne stroške v višini 5700 evrov, je tožnica tožbo proti Perutnini Ptuj umaknila, sodišče pa bo formalno izdalo sklep o ustavitvi postopka.

Iva Ropac

Objavljeno v Delu, 30.04.2011

Vir: www.delo.si/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: