Črnim odlagališčem se obetajo čistejši časi

Okoljski inšpektor zahteva sanacijo vsaj treh gramoznic na območju občine Kidričevo. Slovenske železnice so se sanacije ene že lotile, občina se na sanacijo pripravlja, sklad kmetijskih zemljišč pa se izmika

Ob eni od cest, ki s hajdinskega in ptujskega konca vodijo v občino Kidričevo, stoji že od leta 2007 urejen zbirni center za ravnanje z odpadki. Tja, v center ob Tovarniški cesti, lahko domačini ob torkih in četrtkih ter sobotah, ko ta odpre vrata, pripeljejo najrazličnejše gospodinjske, komunalne, pa tudi nevarne odpadke, a se zdi, da po skoraj petih letih delovanja centra (pre)mnogi okoliški prebivalci z odpadki ravnajo po svoje. “Ljudi nagovarjamo, naj vendarle z odpadki ravnajo okolju in soljudem prijazno, a kot je videti, jih je še vedno veliko, ki menijo, da so nekdanje gramoznice najbolj primeren kraj za odlaganje najrazličnejših odpadkov,” pravi Igor Premužič, višji referent na občini Kidričevo, in dodaja, da je med na črno odloženimi odpadki v zadnjem času največ gradbenega materiala, s katerim, kot kaže, ljudje resnično ne vedo ali nočejo vedeti, kako in kaj.

Občina bo poskrbela za divje odlagališče odpadkov   

“Sredi aprila nas je obiskal okoljski inšpektor in nam naložil, da moramo sanirati črno odlagališče v opuščeni gramoznici. Ta se nahaja v gozdu pri naselju Njiverce, le nekaj deset metrov za zbirnim centrom odpadkov. Do gramoznice, ki se nahaja na občinskem zemljišču, kot tudi zbirni center odpadkov, vodi zasebna pot, ki jo uporabljajo okoliški prebivalci, ko imajo opravke v svojih gozdovih, zato je ne moremo zapreti. Tako tudi dostopa do omenjenega črnega odlagališča ne moremo preprečiti, vendar zdaj razmišljamo, da bomo po sanaciji te gramoznice okoli nje postavili ograjo in s tem, tako vsaj upamo, poskrbeli, da tjakaj ljudje več ne bodo vozili odpadkov,” napoveduje Premužič in dodaja, da na občini že iščejo izvajalca sanacije in bodo za ureditev tega črnega odlagališča odpadkov zagotovo poskrbeli še to pomlad. “Na zadnjem ogledu te gramoznice smo opazili, da je tam največ gradbenega materiala in okolju nevarnih salonitnih plošč. V času, ko je bil prevzem teh na uradnih centrih za ravnanje brezplačen in je za to poskrbela občina, tovrstnih odpadkov v naravi skoraj ni bilo videti,” ugotavlja sogovornik, ki napoveduje tudi večji nadzor nad dogajanjem v tej in drugih gramoznicah na območju občine Kidričevo. “Eno od gramoznic, tisto v Strnišču, ki jo domačini poznajo kot Boldirjevo jamo, bomo v prihodnje spremenili v učilnico v naravi, kar okoliški prebivalci zelo podpirajo in si želijo še več podobnih okolju prijaznih posegov v vse te naše jame,” dodaja Premužič z občine Kidričevo.

Poskrbeli bodo za gramoznico v Strnišču   

V Strnišču, ob železniški progi, so se Slovenske železnice na zahtevo občinskih inšpekcijskih služb to pomlad že lotile sanacije gramoznice, kamor so ljudje leta dolgo odvažali najrazličnejše bolj ali manj nevarne odpadke. Ker gre za nekdanjo gramozno jamo, ki leži na območju, ki je v lasti Slovenskih železnic, bo za njeno sanacijo poskrbelo kar to podjetje. Za izvajalca del so izbrali podjetje Čisto mesto s Ptuja in že čez kak mesec naj bi tudi to črno odlagališče odpadkov zaživelo v novi podobi.

“Pristojni inšpektorji zahtevajo tudi sanacijo nekdanje gramoznice v Starošincah, vendar se tam zatika. Lastnica zemljišča, kjer se nahaja to črno odlagališče odpadkov, je namreč država, konkretneje sklad kmetijskih zemljišč, ki se na odločbo komunalne inšpekcije nenehno pritožuje. Mi kar težko razumemo, da sklad kmetijskih zemljišč noče ravnati okolju prijazno in da se zdaj država krega sama s sabo, črno odlagališče odpadkov pa ostaja tam, sredi kmetijske zemlje,” pravi Igor Premužič in dodaja, da bodo na območju občine Kidričevo tudi po skorajšnji sanaciji treh ali štirih gramoznic ostale vsaj še štiri večje, kamor bodo ljudje, kot kaže, še naprej odvažali odpadke. Še več je na kidričevskem koncu in v okoliških krajih manjših gramoznih jam, ki jih je kar težko najti, a bi bilo treba poskrbeti za sanacijo vseh, saj te ne nazadnje ležijo na vodovarstvenem območju. “V vsej skrbi za zdravo okolje je kar težko razumeti ljudi, ki se še vedno zelo neodgovorno obnašajo do narave, zato pozivamo vse, naj vendarle z odpadki ravnajo, kot je treba, in izkoristijo vse možnosti, ki jim jih s svojim delovanjem ponuja Zbirni center za ravnanje z odpadki Kidričevo,” poziva svoje sokrajane občinski višji referent Igor Premužič.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v sredo, 11.5.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011051105644902

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: