Kakšni časi se pišejo Kidričanom in kakšni referendumu?

Anton Leskovar, župan, in Branko Štrucl, vodja gibanja za drugačno Kidričevo, ostajata vsak na svoji strani. Prvi se sklicuje na zakonodajo, drugi na zdravje ljudi

Potem ko je Branko Štrucl, vodja civilne iniciative, ki se zavzema za zaprtje centra za ravnanje z nevarnimi in nenevarnimi odpadki podjetja Saubermacher v Kidričevem, konec aprila županu Antonu Leskovarju predal pobudo za razpis referenduma, ki jo je podpisal kar 501 prebivalec Kidričevega, so člani gibanja v začetku maja prejeli občinski dopis, v katerem jim prvi mož občine sporoča: “V petek, 22. aprila, smo prejeli vašo pobudo za razpis začetka zbiranja pet odstotkov podpisov volivk in volivcev za razpis referenduma za zaprtje centra za predelavo nevarnih odpadkov Saubermacher Slovenija, ki deluje na območju občine Kidričevo, in smo presojali njeno skladnost z določbami veljavne zakonodaje in z občinskim statutom,” omenja v odgovoru na pobudo župan. “V skladu z določbo prvega odstavka 70. člena statuta je mogoče pobudo za vložitev zahteve za razpis referenduma vložiti le glede splošnega akta občine ali njegovih posameznih določb, zato vas na podlagi določbe 4. odstavka že omenjenega člena statuta pozivam, da svojo pobudo uskladite z zgoraj navedeno določbo statuta, z natančno navedbo, na kateri splošni akt občine ali njegove posamezne določbe se nanaša pobuda, in z natančno oblikovano zahtevo za razpis referenduma ter z ustrezno obrazložitvijo,” je zapisal kidričevski župan in dodal, da dodatna pojasnila pričakujejo v osmih dneh, če da dodatnih pojasnil člani gibanja na občino ne bodo posredovali, bo župan ravnanje Branka Štrucla in njegovih podpornikov razumel za nično in bo o tem obvestil občinski svet. Tako župan v omenjenem dopisu, ki ga je Branko Štrucl, vodja gibanja za zaprtje centra za ravnanje z odpadki, razumel kot kršenje njihovih pravic, kar pojasnjuje: “Župan noče, da bi to okoljsko problematiko obravnaval občinski svet, zato se gre pravne igrice in na našo zahtevo za razpis referenduma odgovarja, naj vlogo dopolnimo. Pri tem pozablja, da obstajajo tudi krovni zakoni in Ustava RS, ki pravijo, da nas morajo zaščititi pred nevarnostjo. Kako lahko 501 podpis volivk in volivcev kar spregleda in naše pobude ne predstavi niti članom občinskega sveta, ampak kar sam odloča?”

Želijo odločati o svoji prihodnosti   

Branko Štrucl je prepričan, da bi lahko referendum, če bi občinsko vodstvo in še kdo to seveda želelo, izpeljali že junija, ob treh državnih referendumih. “Zelo smo razočarani nad županovim ravnanjem in se sprašujemo, zakaj tak odnos. Mu je res več do denarja kot do zdravja ljudi, ko v nekaterih svojih izjavah omenja, koliko bi nas tak referendum stal? Obenem pa proračunska sredstva brez posebnega razmišljanja trošijo za izdelavo najrazličnejših projektnih dokumentacij, ki potem obležijo v občinskih arhivih,” je ogorčen Štrucl, ki dodaja, da je ponosen na podpisnike zahteve za razpis referenduma. “Med njimi so tudi ljudje, ki se že vrsto let zdravijo, nas pa veseli tudi dejstvo, da je med nami vse več podpornikov iz vse Slovenije, okoljevarstvenikov, biologov, kemikov in fizikov. Dobivamo klice in pisma, naj Saubermacherju in njihovim obljubam o zeleni oazi, ki nam jo ponujajo, ne verjamemo,” pravi vodja gibanja.

Ker postopek za izdajo gradbenega dovoljenja na oddelku za okolje in prostor ptujske upravne enote še poteka, je gibanje podalo zahtevo za udeleženca v postopku. “Zahtevo smo podkrepili z vsemi podpisi, saj želimo stopiti v postopek izdaje gradbenega dovoljenja. Objekt se nahaja na območju Kidričevega, ni državnega pomena in prepričan sem, da imamo prebivalci pravico soodločati o njegovi in naši prihodnosti,” še pojasnjuje Branko Štrucl.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v petek, 13.5.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011051305645665

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: