Jubilej cirkovških tamburašev

Tamburaški orkester Cirkovce je lani praznoval 35 let neprekinjenega delovanja. Jubilejni koncert ob tej priložnosti pripravlja jutri ob 20. uri v cirkovški večnamenski dvorani pri osnovni šoli. Hkrati bodo tamburaši na koncertu predstavili svojo tretjo zgoščenko, na kateri je ob igranju slišati tudi veliko petja.

Orkester so ustanovili leta 1975. V prvi zasedbi je igralo 16 članov, orkester pa je pričel voditi kot umetniški vodja Drago Klein in ga vodi še danes.

Začetki igranja so bili, po oceni tamburašev, skromni, saj so bili prvi člani izključno ljubiteljski glasbeniki. Z veliko volje in truda na vajah so se postopoma pokazali prvi uspehi. Orkester je z močno voljo hitro napredoval, udeleževal se je različnih revij, nastopal doma in v tujini. Leta 1983 je uspešno zastopal Slovenijo na največjem festivalu tamburaške glasbe nekdanje Jugoslavije v Osijeku. Sledila so malo manj dejavna obdobja, saj so nekateri člani zapuščali orkester, prihajali so novi, ki so se morali še veliko naučiti.

Ob 25. obletnici je orkester posnel in izdal prvo samostojno kaseto in zgoščenko. Danes ne igra samo tamburaške glasbe, pač pa tudi moderne priredbe zimzelenih skladb, v repertoarju so zajete skoraj vse glasbene zvrsti, od klasike do rocka. Orkester šteje 20 članov, od katerih jih ima precej končano nižjo glasbeno šolo. Radi se mu pridružijo solisti in glasbeniki s flavto, saksofonom, klarinetom ali trobento.

Večino priredb znanih skladb za orkester ustvari kar umetniški vodja Drago Klein. Tamburaši si prizadevajo to zvrst glasbe širše predstaviti na različnih prireditvah v svoji občini, po domovini pa tudi v tujini. V novembru 2005 je orkester praznoval 30 let in izdal drugo zgoščenko. Ob koncu 2010 so tamburaši izdali še svojo tretjo zgoščenko, ki so jo posvetili 35-letnici orkestra. Na zgoščenki je 17 skladb, s katerimi predstavljajo svoje orkestrsko ustvarjanje v zadnjih letih.

Darja Lukman Žunec

Objavljeno v Večeru, v petek, 20.5.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011052005647687

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: