Kip Borisa Kidriča ponovno v Kidričevem, vendar…

Napis na plošči pod portretom (20.5.2011): 

Boris Kidriče se je rodil 10. aprila 1912 na Dunaju. Leta 1941 je vstopil v narodnoosvobodilno vojsko in bil eden od organizatorjev Osvobodilne fronte slovenskega naroda. Sodeloval je na Zboru odposlancev slovenskega naroda v Kočevju. Po vojni, leta 1945. je postal prvi predsednik slovenske vlade. Umrl je 11. aprila leta 1953 v Beogradu. Že 12. aprila 1953 je izvršni svet Ljudske republike Slovenije po njem poimenoval Tovarno glinice in aluminija, šolo in naselje, ki danes nosi ime Kidričevo.

Dne 22. aprila 1973 je Krajevna skupnost Kidričevo ob 20. obletnici revolucionarjeve smrti v spominskem parku med trgovino Mercator in Tovarniško cesto postavila spomenik. Prebivalci Kidričevega so zanj s samoprispevkom prispevali kar eno tretjino denarja, velik delež pa je prispevala Tovarna glinice in aluminija Boris Kidrič Kidričevo. Spomenik je delo akademskega kiparja Viktorja Gojkoviča in eden prvih javnih spomenikov tega avtorja. Gojkovič je portret ustvaril v akademski maniri z arhaičnim nasmehom.

V prvih dneh leta 2011 je bil portret Borisa Kidriča ukraden. Družba Talum je kiparju Gojkoviču naročila izdelavo novega portreta in ga nameravala vrniti občanom občine Kidričevo na njegovo prvotno mesto. Župan Občine Kidričevo ni soglašal s slovesnostjo ob ponovni postavitvi portreta, zato se je družba Talum odločila za postavitev pred svojo upravno zgradbo.

Poročilo na Siolu:

http://www.siol.net/slovenija/lokalne_novice/podravje/2011/05/v_kidricevem_nov_kip_borisa_kidrica.aspx

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: