Skupaj bodo šli pogledat, kako se z odpadki dela pri sosedih

Predstavniki podjetja Saubermacher so se odzvali pozivu Kidričanov in jim prišli razložit, kaj počnejo v centru za ravnanje z nevarnimi in nenevarnimi odpadki

Strpneje, kot so pričakovali nekateri, je minilo srečanje predstavnikov podjetja Saubermacher Slovenija s krajani občine Kidričevo, ki se ga je udeležilo blizu petdeset domačinov in trije vodilni predstavniki podjetja, ki se v Kidričevem že peto leto ukvarja z ravnanjem z nevarnimi in nenevarnimi odpadki. Da tovrstni center za ravnanje z odpadki ne sodi v ožji center Kidričevega, ki je že desetletja preobremenjeno z vrsto onesnaževalci, je prepričanih vsaj 500 podpisnikov pobude za razpis referenduma, na katerem naj bi občani sami še enkrat povedali, kako razmišljajo, oziroma zahtevali zaprtje centra. Se je pa na sredinem soočenju obeh strani pokazalo, da domačini saubermacherjeve dejavnosti, povezane z ravnanjem z nevarnimi odpadki, v svojem okolju resda najraje ne bi videli, a obenem posodobitvi centra ne nasprotujejo “v en glas”. Potem ko so pred slabim mesecem Rudolf Horvat, direktor Saubermacher Slovenija, mag. Mojca Letnik, direktorica podjetja, in Andrej Gomboši, pomočnik direktorja, zavezan za tehnično področje delovanja javnosti, na tiskovni konferenci že predstavili podjetje s sedežem v Avstriji in podrobneje opisali delovanje Saubermacherja v Sloveniji ter predstavili tudi delovanje popolnoma na novo zgrajenega centra, ki je za svoje obratovanje pridobil vsa potrebna soglasja in je zdaj v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, kar kaže, da naj bi se gradbena dela kaj kmalu začela, so vodilni podjetja Saubermacher to storili še enkrat. Tokrat jim je pri soočenju z domačini, ki so hoteli podrobnejše informacije o pridobitvi okoljskih in še posebej vodovarstvenih dovoljenj in soglasij pomagal mag. Jorg Hodalič, diplomirani biolog in direktor podjetja E-net okolje iz Ljubljane, in poudaril, da so bile v preteklosti že opravljene raziskave o vplivih centra za ravnanje z odpadki na okolje, te pa so pokazale, da ti ne predstavljajo nevarnosti za okoliške prebivalce.

Kaj bodo od Saubermacherja imeli domačini?        

Predstavnikom podjetja Saubermacher je na zboru krajanov, ki so ga sklicali na željo krajevnega odbora Kidričevo in ob podpori občine, pomagal tudi Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, ki je poudarjal, da podjetje že sedaj skrbi za odvoz odpadkov s centra za ravnanje z odpadki na odlagališče v Cero Gajke. “Ne vem, kdo je v preteklosti odločil, da bo tak, manjši center za ravnanje z odpadki tudi na območju naše občine, zdaj ga imamo, a moramo sami poskrbeti, da se tukaj zbrani odpadki odpeljejo na končno odlagališče, kar bi še dodatno obremenilo naš proračun, če se ne bi prav z vodstvom podjetja Saubermacher dogovorili, da oni prevzamejo odvoz. Sodelovali bodo tudi na naši akciji čiščenja Boldirjeve jame, ki jo bomo organizirali v začetku junija, in prepričan sem, da bomo sodelovanje v prihodnje le še nadgrajevali,” pravi Leskovar, ki ne vidi razloga, zakaj centra za ravnanje z nevarnimi in nenevarnimi odpadki v Kidričevem ne bi bilo več, je pa na strani tistih, ki menijo, da mora delovanje centra spremljati posebna komisija. Tisti, ki bi v njej želeli sodelovati, dobro bi bilo, če bi bil med njimi tudi kak strokovnjak, lahko s tem seznanijo občinsko vodstvo, na občini pa bodo prihodnje dni zbirali tudi prijave za strokovni ogled podobnega centra za ravnanje z nevarnim in nenevarnimi odpadki v sosednji Avstriji. Tjakaj vabi Saubermacher, ekskurzija bo za občane Kidričevega brezplačna. Ti bi sicer radi vedeli, ali bodo v zameno za to, da center deluje v njihovem okolju, deležni kakršnikoli ugodnosti, že zato, da bi tisti, ki se branijo vseh tovrstnih objektov, razmislili o svojem ravnanju, a odgovora, kaj konkretno naj bi dobili, niso slišali. Da so družbeno odgovorno podjetje in bodo prednost pri zaposlovanju imeli okoliški ljudje, dva od teh sta se v centru zaposlila te dni, so poudarjali Horvat, Letnikova in Gomboši. Odgovoriti so morali kar na nekaj vprašanj, ki so se dotikala dela laboratorija, saj, kot je bilo slišati predlog, naj bi to delo opravljali v laboratoriju podjetja Talum, kar bi potrjevalo neodvisnost kontrole, vplive na okolje, tako emisije v zrak kot v vodo in zemljo, pa naj bi v prihodnje merili neprestano, rezultate pa redno predstavljali domačinom tako, da bi jih ti tudi razumeli.

Kaj pa varno in zdravo okolje?         

Prebivalce Kidričevega je strah tudi nepričakovanih, a nevarnih dogodkov, ki bi lahko spremljali dovoze avtomobilov polnih nevarnih odpadkov. Kot so izvedeli, naj bi obvoznica v Kidričevo do Taluma bila v prihodnje tudi zares zgrajena, podjetje Saubermacher pa bo na svoje dvorišče pripeljalo tudi železniški tir in del prometa preusmerilo na železnico. “Dnevno v naš center v Kidričevo pripeljejo štiri vozila z odpadki, včasih jih je pet , marca jih je bilo skupaj denimo 80, je pa res, da tukaj ustavljajo tudi prazni tovornjaki, zato morda občutek, da je teh prevozov več,” je razlagal Andrej Gomboši in poudaril, da imajo dovoljenje za prevzem 53 tisoč ton nevarnih in nenevarnih odpadkov letno, kar pomeni skoraj celotno količino teh odpadkov v Sloveniji. “Mi v resnici zberemo 25 tisoč ton odpadkov letno, skozi ta center pa gre zgolj 10 tisoč ton nenevarnih in nevarnih odpadkov, ki jih tukaj pripravimo za nadaljnjo predelavo ali končno uničenje v sežigalnicah v tujini,” dodaja Gomboši.

Zbora se je udeležil tudi Branko Štrucl, predsednik civilne iniciative Za drugačno Kidričevo, ki je povedal, da bodo z zahtevo za izvedbo referenduma “šli, če bo treba, tudi na ustavno sodišče”, in županu očital, da zagovarja interese kapitala, namesto da bi se zavzel za varno okolje.

SLAVICA PIČERKO PEKALR

Objavljeno v Večeru, v petek, 20.5.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011052005647681

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: