Vrtec in šola pod eno streho?

Vrtec v Kidričevem z enoto v Cirkovcah sodi med večje, saj ga obiskuje le nekaj manj kot tristo otrok. Doslej samostojen zavod naj bi čez dobro leto začel delovati v sklopu kidričevske in cirkovške osnovne šole

Vrtec Kidričevo naj bi v prihodnje, takšna je bila na koncu dolge razprave odločitev večine svetnikov, deloval pod okriljem Osnovne šole Borisa Kidriča Kidričevo. Predlog za uveljavitev statusne spremembe vrtca je predlagal župan Anton Leskovar, kar opravičuje z dejstvom racionalizacije stroškov in pocenitve dela. Podobno organizacijsko spremembo naj bi doživel tudi vrtec v Cirkovcah, ki mu v prihodnje napovedujejo delovanje v sklopu tamkajšnje šole. Ministrstvo za šolstvo in šport je že pred leti odločilo, naj se o povezavah vrtcev s šolami odločijo v posameznem lokalnem okolju, občine pa so, predvsem tiste z manj oddelčnimi vrtci, te običajno organizacijsko povezale s šolami oziroma so vrtci v novih občinah začeli delovati pod okriljem šole, velikokrat kar v šolskih prostorih oziroma prizidkih.

Vrtec v Kidričevem spada med večje, saj ima v desetih oddelkih več kot 180 otrok in je vsa leta od ustanovitve deloval kot samostojni zavod, z enoto v Cirkovcah, ki jo v tem letu obiskuje skoraj sto otrok, razdeljenih v pet skupin. Prav zaradi velikosti vrtca so nekateri svetniki v občini Kidričevo prepričani, da bi ta lahko še naprej deloval kot samostojni zavod in v potezi župana ne vidijo nikakršne pridobitve niti za šolo, še manj za vrtec. Po mnenju opozicijskih svetnikov ta potrebuje – za uspešno vodenje, samostojno vodstvo – celega človeka, ki bo delal v dobro predšolskih otrok. Da je odločitev župana posledica nestrinjanja z delom ravnateljice vrtca Nežike Šešo, so v razpravi menili nekateri svetniki iz vrst LDS, Desusa in NSi ter opozarjali, da občina zaradi združitve vrtca s šolo ne bo imela nobene finančne koristi, pač pa bo deležna graj in nezadovoljstva tistih, ki bodo čutili posledice predlagane združitve. Kakorkoli že, ravnateljici vrtca Nežiki Šešo, ki je dogajanje spremljala kot opazovalka, župan ni dal besede, deset svetnikov, pet jih je bilo proti, pa je sprejelo sklep o združitvi vrtca s šolo Kidričevo.

Zaradi povečanega zanimanja za organizirano predšolsko varstvo so svetniki na predlog vodstva vrtca Kidričevo potrdili uvedbo štirih novih oddelkov, tako bosta dodatna oddelka vrtca v jeseni začela delovati v Kidričevem, dva pa v Cirkovcah.

In kaj o nameravanih statusnih spremembah meni ravnateljica Vrtca Kidričevo Nežika Šešo? “Udeležila sem se seje občinskega sveta Kidričevo, kjer sem želela svetnikom predstaviti naše poglede na združitev vrtca s šolo, a mi župan ni dovolil govoriti. Predlagane statusne spremembe naj bi začele veljati avgusta prihodnje leto, mi pa bomo v tem času poskrbeli, da bo javnost podrobneje seznanjena z županovim predlogom združitve. Nastopili bomo z argumenti proti združitvi, saj smo prepričani, da si tako velik vrtec, kot je naš, zasluži organizacijsko samostojnost,” je prepričana ravnateljica Vrtca Kidričevo.

Sklep, ki razburja!

Občinski svet Občine Kidričevo obvešča Vrtec Kidričevo, zainteresirane starše ter ministrstvo za šolstvo in šport, da namerava s 1. avgustom 2012 izvesti statusne spremembe Vrtca Kidričevo tako, da se enota Vrtca Kidričevo združi v Javni vzgojno-izobraževalni zavod Osnovna šola Borisa Kidriča Kidričevo.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v soboto, 4.6.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011060405652166

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: