Tone odpadkov iz Boldirjeve jame

Med udeleženci akcije je bilo srečati tudi prva moža občine Kidričevo in podjetja Saubermacher, ki skupaj z domačini verjameta, da bo po jami kmalu vodila učna naravoslovna pot

Boldirjevi jami, domačini so ji rekli tudi ekonomska, v Strnišču pri Kidričevem, se obetajo boljši časi. Po tem, ko je Ana Vovk Korže z Inštituta za promocijo varstva okolja Maribor sredi aprila domačinom predstavila projekt njene ureditve v učilnico na prostem, je pretekli konec tedna v nekdanji Boldirjevi gramoznici potekala očiščevalna akcija. Nekaj deset domačinov, tistih, ki so se odzvali povabilu občine Kidričevo in podjetja Saubermacher, ki ima tod center za ravnanje z nevarnimi in nenevarnimi odpadki, je v soboto iz jame “potegnilo na tone najrazličnejših odpadkov”.

Jama, polna odpadkov, tudi nevarnih

“Vedeli smo, da je jama polna odpadkov, da jih je toliko, pa si nismo niti predstavljali. Tukaj je ogromno gradbenega materiala, salonitnih plošč, starih gum, pa najrazličnejše odpadne embalaže, avtomobilskih delov, pa napol preperelih gospodinjskih aparatov,” so povedali udeleženci akcije, ko so se vzpenjali po zdaj že zaraščenem pobočju jame. “Že vhod v to jamo je kar težaven, a ljudi, kot kaže, prav nič ne ovira pri njihovi odločitvi, da bodo kaj kar tako odvrgli v naravo. Pred leti je bilo to resnično veliko odlagališče odpadkov, zdaj je ljudi, ki semkaj vozijo smeti, manj, a še vedno se najde kdo, ki se mu zdi odlaganje odpadkov v tej ali kakšni drugi jami, še kakih pet, šest večjih je na območju občine Kidričevo, čisto dobra odločitev,” je med ogledom že kar lepo urejenega dela jame dejal Stanko Frangež, član Prostovoljnega gasilskega društva iz Lovrenca na Dravskem polju. Skupaj s kolegi gasilci so v soboto v jamo pripeljali cisterno vode, postavili agregat, da so se otroci lahko zabavali, še prej so poskrbeli za prehodnost poti do jame. Anton Panikvar iz Kungote, občinski svetnik, pravi, da se na urejenem koncu jame zbirajo ribiči, ti so tam postavili nekaj klopi in mize: “Včasih smo se v tej jami kopali, ampak to je bilo, še preden so ljudje začeli semkaj dovažati na kupe smeti. Odločitev, da jamo uredimo v učilnico na prostem, se mi zdi dobra, čaka pa nas kar nekaj dela, da bo jama resnično zaživela v svoji novi podobi.”

Včasih so v gramoznici igrali hokej

Jana, Sara, Nika, Eva in Jure so se udeležili akcije iz Osnovne šole Cirkovce. “Nekaj nas je pripeljala kar ravnateljica, druge pa starši. Zmenili smo se, da gremo čistit, mi, malo večji šolarji pa se tukaj igramo tudi z otroki, da lahko njihovi starši sodelujejo v akciji,” so povedali osnovnošolci in še dodali, da bi se tudi sami radi kdaj sprehodili po učilnici v naravi, saj je takšno učenje mnogo prijetnejše od tistega, ko je treba sedeti v šolskih klopeh. Simona Mlakar je zaposlena v Saubermacherju v Kidričevem, pa se je skupaj s sodelavci odločila za sodelovanje v akciji. “Kar nekaj nas je tukaj, tudi zato, da sodelujemo z domačini in se spoznamo.” “V tej Boldirjevi jami smo otroci pred desetletji igrali hokej. Veselo je bilo tukaj takrat, ko jama še ni bila polna smeti, zdaj upam, da jo bomo resnično očistili in tod uredili za domačine in obiskovalce prijetne sprehajalne poti po naravi, vse to pa povezali z nevsiljivim učenjem in odkrivanjem še neznanega,” je povedal Marko Perger, občinski svetnik iz Kidričevega, ko se je s še nekaj kolegi vzpenjal po bregu do odpadkov in skupaj z županom Antonom Leskovarjem koval načrte, kako bodo projekt ureditve Boldirjeve jame začrtali v prihodnje, da bo ta resnično vzorno urejena učilnica na prostem, ki bo v ponos vsem v občini Kidričevo in bo, zakaj pa ne, njene oglede mogoče povezati še s krajevnim turističnem razvojem.

Boldirjeva jama kot smetiščno najdišče

Akcije se je udeležil tudi Rudolf Horvat, direktor podjetja Saubermacher Slovenija, ki je svojo in udeležbo sodelavcev v akciji razložil: “Delujemo v 51 slovenskih občinah in povsod poskušamo ravnati in delati kot okolju prijazno podjetje. Ljudem in okolju, v katerem delujemo, želimo predstaviti svoje delo, ravnati vsem prijazno, sodelovanje pri tovrstnih akcijah, ki bodo zagotovo še sledile, je ena od poti do dobrega sodelovanja.” Da je sobotna akcija le prvi korak k drugačnemu ravnanju z okoljem, je prepričan tudi župan Kidričevega Anton Leskovar: “Na območju naše občine je veliko gramoznih jam, ki so že iz preteklosti okoljski problem. Z novimi vsebinami in ureditvami gramoznic v učilnice v naravi, z vzpostavitvijo sprehajalnih poti, opazovalnih stez, razgledišč in učnih točk, vse v skladu z naravnimi možnostmi in uporabo ekoremediacij, bodo dobile gramoznice nov namen, mi pa čisto in urejeno okolje.”

Udeleženci sobotne akcije, blizu sto jih je bilo, med njimi tudi delavci Čistega mesta Ptuj, so v štirih urah iz nekdanje gramoznice odpeljali 1300 kilogramov mešanih komunalnih odpadkov, 120 kilogramov nevarnih odpadkov, kot so barve, laki, različni sodi, 470 kilogramov azbestnih plošč in 520 kilogramov avtomobilskih gum. Mešane komunalne odpadke so odpeljali v Center za ravnanje z odpadki Gajke, druge odpadke pa predali v predelavo pooblaščenim podjetjem.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v torek, 7.6.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011060705652707

Advertisements

One Response to Tone odpadkov iz Boldirjeve jame

  1. sterntal pravi:

    Več o projektu Učilnice v naravi najdete na povezavi:
    http://www.kidricevo.si/podrocje.aspx?id=128

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: