Kdo naj ukrepa v dobro Kidričevega?

V Nestrankarskem gibanju za Kidričevo pozdravljajo sanacijo gramoznih jam, a poudarjajo, da mora biti delo opravljeno strokovno. Še vedno sprašujejo tudi, kdo odloča o gradnji centra za ravnanje z nevarnimi in nenevarnimi odpadki

“V Nestrankarskem gibanju za Kidričevo pozdravljamo idejni načrt za sanacijo gramoznice, imenovane Boldirjeva jama, ki naj bi postala učilnica v naravi za naše otroke. Hkrati pozivamo občinski svet in predvsem župana Leskovarja, da začne sanacijo gramoznice, v kateri je več tisoč ton odpadnih gum, kar predstavlja resno grožnjo za Kidričevo in širše območje Dravskega polja. Živo se namreč še spominjamo zadnjih dveh katastrofalnih požarov v letih 2007 in 2008, zato se sprašujemo, kako dolgo nas bo še strah,” je v zadnjem sporočilu, ki ga namenjajo javnosti, zapisal Branko Štrucl, predsednik Nestrankarskega gibanja za Kidričevo.

Nestrokovna sanacija divjega odlagališča?

Druga jama, opozarjajo člani gibanja, ki je tudi zelo nevarna, je tako imenovana Kramarjeva jama, v kateri je več tisoč ton pepela, žlindre, raznih lužin in drugih nevarnih spojin še iz časov delovanja TGA. Ko ob tem pomislimo, da je pepel lahko radioaktiven, nas mora vse resno skrbeti za naše zdravje. Le nekaj dni po akciji čiščenja Boldirjeve jame v Strnišču, ki se ga člani Nestrankarskega gibanja za Kidričevo vsaj kot organizirana skupina niso udeležili, Štrucl opozarja: “Nekaj stvari je bilo pred kratkim sicer saniranih, če bi temu lahko tako rekli, saj so v grobem gospodinjske aparate in gradbeni material odstranili, vendar je velik problem v tem, da je to bilo opravljeno brez strokovnjakov in analiz, ki so za takšne posege nujni, kajti buldožer, ki je čiščenje opravljal, je brez nadzora še bolj odpiral ‘rak rano’ Kidričevega. Župan Leskovar dela vse te stvari brez kompetentnih ljudi. Zdi se, da jih dela zato, da so ljudem všečne, da si nabira politične točke, in ne z namenom, kaj je za krajane dobro in kaj ne. Pri tem ga še vedno vodi le kapital, ki ga sam postavlja pred zdravje ljudi.”

Kdo vodi postopek v primeru Saubermacherja?

“Člani gibanja smo v imenu občank in občanov Kidričevega na Ministrstvo za okolje in prostor ter na Upravno enoto Ptuj naslovili zahtevek za vključitev v postopek izdaje gradbenega dovoljenja investitorju Saubermacher Slovenija, d.o.o., in sicer kot stranski udeleženec. Z ministrstva so nas obvestili, da o tem ne vedo nič in da odstopajo vlogo Upravni enoti Ptuj, češ da je to v njihovi pristojnosti. Čez dva dni pa smo dobili odgovor z UE Ptuj, da oni ne vodijo nobenega postopka, ki bi se nanašal na izgradnjo omenjenega centra. Kdo zdaj laže!? V Nestrankarskem gibanju verjamemo, da je to Ministrstvo za okolje in prostor, ki je v državi med vsemi najbolj skorumpirano. Na to nas navajajo že sodno ugotovljena in dokazana dejstva,” ugotavlja in opozarja Branko Štrucl. Tudi v tokratnem sporočilu za javnost je spet spomnil na ravnanje župana Antona Leskovarja: “O županu Leskovarju, ki je vedno govoril, da s podjetjem Saubermacher ne sodeluje, smo že od vsega začetka sumili in govorili, da je (občina) tihi partner pri tem projektu. To dokazuje dokument, ki govori o njegovem osebnem podpiranju izgradnje največjega centra za predelavo in skladiščenje nevarnih odpadkov v državi. Že decembra 2010 je namreč samovoljno podprl ta projekt z izdajo občinskega soglasja za izgradnjo centra. Se pravi, da že od lanskega decembra zavaja in laže. Kar je po našem prepričanju najbolj sporno in protizakonito, je to, da o tem ni odločal občinski svet, kot najvišji organ odločanja v občini.”

Nikdar preveč previdnosti

Dan pred organiziranim ogledom centra za ravnanje z nevarnimi in nenevarnimi odpadki v bližini avstrijskega Gradca predsednik Nestrankarskega gibanja za Kidričevo spominja še na zgodbo iz preteklosti, ki še vedno ni dobila epiloga: “Bojimo se, da se ponavlja zgodba in da se bo spet dogodilo to, ko je bil sedanji župan (v prejšnjem mandatu svetnik) glavni pobudnik za izdajo služnostne poti Albinu Brenclu, in ko je takratne svetnike prepričeval, da bo občina s tem, da on sanira gramozno jamo z odpadlimi gumami, samo pridobila, potem pa je sam gasil omenjena katastrofalna požara. Res ironija!”

Vso dokumentacijo so člani Nestrankarskega gibanja za Kidričevo, tako Branko Štrucl, predali v Državni zbor Republike Slovenije, da poslanke in poslanci odločijo o nadaljnji usodi občank in občanov Kidričevega ter širšega okolja Dravskega polja, “če že župan ne upošteva zbranih podpisov za zaprtje obstoječega centra in na sejo občinskega sveta ne uvrsti točke, da bi naši svetniki in svetnica o tem glasovali in odločili”.

 SLAVICA PIČERKO PEKLAR

 Objavljeno v Večeru, v četrtek, 9.6.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011060905653423

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: