Kako z nevarnimi odpadki ravnajo Avstrijci

Občani Kidričevega, med njimi je bil tudi župan s svojimi sodelavci in svetniki, so se pri sosedih na lastne oči prepričali, kako varno je ravnanje z nevarnimi odpadki

“Sodimo med tri najrazvitejše občine v regiji, in čeprav smo med manjšimi, se lahko postavimo s kar 330 gospodarskimi družbami, največja med njimi je prav podjetje Saubermacher s 115 zaposlenimi, ki tod deluje že četrt stoletja. Znotraj centra za ravnanje z nevarnimi odpadki so pred časom, da so ugodili željam okoliških prebivalcev, zgradili tudi zbiralnico gospodinjskih odpadkov, kjer lahko komunalne odpadke vsak dan odlagamo občani, ki za redni mesečni odvoz odpadkov sicer mesečno plačujemo 12 evrov in nimamo kakšnih posebnih ugodnosti, ker tukaj deluje Saubermacher, veliko je že to, da to podjetje zaposluje naše ljudi,” je pred dnevi povedal Anton Scherbinek, župan avstrijskega mesta Unterpremstättna, občine s 4 tisoč prebivalci.

Iz Kidričevega tudi v Unterpremstätten

V kraj, od koder je po bližnji avtocesti do Gradca le nekaj minut vožnje, se je konec preteklega tedna na povabilo podjetja Saubermacher odpravilo za avtobus Kidričanov. Predstavnikom občine so se pridružili še tisti, ki jih zanima, kako pri sosedih posluje center za ravnanje z nevarnimi in nenevarnimi odpadki, kot naj bi ga v prihodnjih mesecih zgradili v Kidričevem.

“Del odpadkov v naš center pripeljemo tudi iz Slovenije, konkretno iz centra, ki ga imamo v Kidričevem in ga želimo zdaj popolnoma prenoviti in posodobiti,” so razlagali predstavniki Saubermacherja, ki že vso pomlad občanom Kidričevega razlagajo, da prenova centra pomeni napredek. “V zadnjih letih smo priča velikemu razvoju pri ravnanju z nevarnimi odpadki. Zahteve, kako s temi ravnati, so vse ostrejše, a jim brez težav sledimo, celo kak korak naprej smo, saj stavimo na lastno znanje in inovativnost, doseči pa hočemo tudi čim večjo stopnjo obdelave odpadkov. Naši centri za ravnanje z odpadki so brez končne deponije, saj vse zbrane odpadke najprej kvalitetno obdelamo, nato pa vozimo v nadaljnjo predelavo ali v sežigalnice,” je med ogledom centra za ravnanje z odpadki v mestecu Unterpremstätten razlagal Hans Peter Plazovnik, vodja obrata, in dodal, da mesečno denimo obdelajo tono elektronske opreme, starih računalnikov, televizijskih sprejemnikov in podobnega. “V eni izmeni naših 14 delavcev, ki se ukvarjajo z razgradnjo tovrstnih aparatov, obdela 800 do 900 teh aparatov, en delavec mora v osmih urah razstaviti do 70 monitorjev, katerih steklo vsebuje izredno nevarne snovi, zato je delo teh delavcev skrbno načrtovano in nadzorovano,” je razlagal Plazovnik.

Previdno z elektronsko opremo

Drago Mir iz slovenskega dela podjetja Saubermacher, pa poudarja, da je pri ravnanju z nevarnimi odpadki skrbno načrtovan prav vsak korak, ki vodi k popolni razgradnji. “V tem nam najbližjem avstrijskem centru za ravnanje z nevarnimi odpadki posebno pozornost namenjamo razgradnji odpadnih električnih aparatov, ki jih delimo v šest kategorij. To so veliki in mali gospodinjski aparati, aparati z ekranom, hladilni in zamrzovalni, ki vsebujejo okolju nevarne snovi, kot so olja freoni, amoniak in živo srebro, pa tudi fluoroscentne sijalke, ki vsebujejo nevarne snovi, kot je živo srebro. V centru poskrbijo še za varno recikliranje baterij in akumulatorjev, ki vsebujejo okolju izjemno nevarne snovi, kot so kisline in težke kovine, ki nikakor ne smejo končati med ostalimi gospodinjskimi odpadki. Vse nevarne snovi je mogoče s pravilno obdelavo varno odstraniti,” je prepričan Drago Mir, ki dodaja, da v Unterpremstättenu posebno skrb namenjajo ravnanju z elektronsko opremo in drugim nevarnim odpadkom.

Za investicijo stoji lastnik Hans Roth

Sodoben center za ravnanje z nevarnimi in nenevarnimi odpadki želi podjetje Saubermacher zgraditi tudi v občini Kidričevo, kjer je podjetje Eko-Les že pred leti začelo prevzemati nevarne odpadke v Sloveniji, takrat so bili med redkimi tovrstnimi podjetji v Sloveniji. Ko je podjetje Saubermacher pred tremi leti prevzelo omenjeno ptujsko družbo, se je zavezalo, da bo center, ki deluje na dvorišču Silkema, posodobilo. Zdaj, tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja in pričetkom obljubljene sanacije, pa se je zapletlo, saj domačini, ki skoraj vedeli niso, kaj se za tovarniškimi vrati dogaja, zahtevajo, da jim Saubermacher projekt dodobra predstavi in zagotovi, da ne bodo čutili nevarnih učinkov delovanja centra. “Vsa kidričevska industrija je že dodobra načela naše življenje in močno vpliva na okolje, zato ne želimo v svoji bližini še enega od podjetij, ki bi dodatno ogrožalo naša življenja,” pravijo občani. Petsto med njimi jih je pred meseci podpisalo peticijo za razpis referenduma o nadaljnji usodi centra, v Kidričevem deluje tudi nestrankarsko gibanje, ki dviguje glas zoper njegovo posodobitev in zahteva zaprtje centra, a v glavnem nepoznanih članov gibanja tudi na strokovni ekskurziji v Avstriji ni bilo videti.

“Poudariti moramo, da bomo lahko takoj po izdaji gradbenega dovoljenja, in mi to pričakujemo v kratkem, tudi zares začeli izgradnjo centra. Za gradnjo popolnoma novega kompleksa, s katerim bomo nadomestili stare, propadajoče objekte, smo namenili 4 milijone evrov in prepričani ste lahko, da bomo v Kidričevem zgradili center za ravnanje z nevarnimi in nenevarnimi odpadki, kakršnega še nimamo. Sledimo namreč razvoju novih tehnologij, delujemo skladno s predpisi,” pravijo predstavniki slovenskega dela Saubermacherja, ki so si vzeli čas in preživeli več kot en delavnik z ljudmi iz Kidričevega, pozdravit pa jih je prišel tudi Hans Roth, lastnik podjetja Saubermacher in poudaril, da bo v krajih, ki jih zasebno kar pogosto in rad obiskuje, njegovo podjetje postavilo center za prevzem nevarnih in nenevarnih odpadkov, ki jih bo le v redkih primerih tod tudi delno obdelalo, v večini pa jih bodo začasno skladiščili in kot že do sedaj pošiljali v nadaljnjo predelavo.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v torek, 14.6.2011

Vir:  http://www.vecer.com/clanekpod2011061405654673

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: