Ekološki dan z (neopazno) napako

V sklopu proslavljanja občinskega praznika smo na spletni strani občine (pa tudi na drugih mestih) lahko prebrali zanimivo vabilo k tako imenovanemu »ekološkemu dnevu«. Besedilo vabila je šlo tako: »Talum Kidričevo v sodelovanju z Občino Kidričevo in osnovnimi šolami organizira pleskanje TP na sončni elektrarni. Otroci OŠ bodo pleskali TP, ob 14. uri pa je ogled sončne elektrarne in likovnih del, ki so jih ustvarili otroci. Vabljeni!«

Talum je letos začel zapuščeno, čeprav kot pravijo sanirano Haldo, kjer so svojčas odlagali rdeče blato, spreminjati v največjo slovensko sončno elektrarno, o čemer smo že lahko obširno brali v naših časopisih: Največje polje sončnih elektrarn v Sloveniji. Glede na dejstvo, da je Talum eden največjih porabnikov električne energije v Sloveniji in ob tem, da je njegov 80% lastnik ELES, je ta odločitev kar logična in verjetno tudi ena redkih v naši občini, ki jo lahko res enotno in brez cinizma pozdravimo prav vsi, toda…

Otroci okoliških osnovnih šol so torej šolski naravoslovni dan izkoristili za spoznavanje sončne energije in barvanje (kreativno, da ne bo nesporazuma) transformatorskih postaj. Če s prvim delom tega t.i. ekološkega dneva še ne bi smeli imeti problema (prav je, da otroci spoznavajo potenciale (pa upamo, da tudi dileme) obnovljivih virov energije), pa se zaplete ob dejstvu, da so otroci (za katere so starši domnevno podpisali soglasje) barvali (ali ustvarjali) na infrastrukturi podjetja, ki svojo dejavnost trži za profit (..četudi je to elektrika, ki jo uporabljamo vsi. Ob tem glavnino elektrarne Talum oddaja v najem privatnikom, ki jo, razumljivo, prodajajo nazaj lastniku). Pomislek gre torej v smeri etičnosti kombiniranja izobraževanja in navidezno prostovoljnega dela otrok za določeno podjetje. Na »prvo žogo« bi namreč lahko pomislili, da ne gre za nič drugega kot za mogoče res subtilno, a vendarle nič drugega kot obliko izkoriščanja otroškega dela za privatni interes (če to povemo kar naravnost). Če smo malo nesramni, če že izkoriščati delo otrok za dobro nekoga, zakaj tega ne početi v skupno dobro? Potrebno se je le ozreti po naši občini, kjer številne zgradbe in drugo skupno dobro nezadržno propada, med tem ko po drugi strani privatnikom na ta način ustvarjamo dodatno vrednost.

Gospod župan je odločitev in dilemo, ki obstaja za to akcijo, pojasnil takole:

»Projekt je zamišljen tako, da bodo otroci na transformatorske postaje, ki se nahajajo ob sončnih elektrarnah narisali svoje videnje “ekološkega pridobivanja energije”. Želimo namreč predstavljati občino Kidričevo kot kraj z največjo sončno elektrarno v Sloveniji. Peljemo kar nekaj akcij s podjetji na našem področju predvsem v smeri sodelovanja lokalne skupnosti – podjetje. Ni pa se potrebno bati, da bi otroci trpeli pri ustvarjanju svojih del…”

Danes je podobno videnje vse pogosteje prisotno v našem družbenem življenju. Ne bi želeli zaiti na (spolzko) področje, na katerem se prepleta izčrpavanje javnega na račun privatnega interesa, ki ga ena stran vidi kot izhod, druga pa kot razlog za trenutno krizo. Pomembneje je, da se zavedamo ali pa vsaj dobro premislimo kakšen je odnos javnega do privatnega in kje med njima so meje. Vsekakor nekaj, kar bi se vsakdo, ki deluje v javnem sektorju, moral dobro pouči. Da problematike dela otrok in dilem, ki izhajajo iz koriščenja otrok (ali pa javnih institucij kot so šole) za privatne interese, na tem mestu niti ne načenjamo posebej…

Advertisements

One Response to Ekološki dan z (neopazno) napako

 1. sterntal pravi:

  Za mnenje glede omenjenega primera smo zaprosili tudi varuhinjo človekovih pravic. Njihov odgovor je naslednji:

  Spoštovani,
  prejeli smo vaše elektronsko pismo, v katerem opozarjate na nevarnost, da bi izobraževanje otrok prešlo v njihovo izkoriščanje za privatne interese. Vprašanje se vam je zastavilo v zvezi z občinsko akcijo, v kateri so osnovnošolci pleskali transformatorske postaje.
  Na podlagi vaših podatkov ne moremo oceniti, da bi v konkretnem primeru bile kršene pravice otrok z organiziranjem njihovega dela. Akcija je imela očitno za cilj tudi ozaveščanje otrok in odraslih glede odprtih vprašanj ekologije in v tem smislu se nam zdi izražanje otroških idej z barvanjem transformatorskih postaj dobra, pa tudi koristna ideja. Ker je bila akcija enkratna, bi zelo težko utemeljevali oceno, da so bili otroci pri tem protipravno izkoriščeni.
  Varuh človekovih pravic Republike Slovenije zato podpira tovrstne aktivnosti, saj v otrocih in njihovih starših utrjujejo zavest o pomembnosti ekologije, obenem pa omogočajo otrokom tudi uresničitev določb Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah, da lahko izražajo svoje mnenje.

  Lep pozdrav

  Tone Dolčič
  namestnik varuhinje človekovih pravic

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: