Spoštovana tovarna “TALUM” v Kidričevem

Razmišljanje po postavitvi  spomenika Borisa Kidriča, pred tovarno Talum

Nekam čudni občutki so me obšli, ko sem slišal za dogodke okrog spomenika  heroja Borisa Kidriča, v Kidričevem. Čakal sem na komentarje, pa jih ni bilo, vsaj jaz jih nisem zasledil!

Je Kidrič  iz lepega podstavka pri trgovini pobegnil pred novo občinsko upravo, so ga ukradli cigani, oprostite Romi ali Občinarji, kot govorijo zlonamerneži, to se še verjetno ne ve. Pa to niti ni važno.

Presenečen sem bil, spoštovana tovarna, da si se ti odločila, da vzameš pod svoje okrilje nov spomenik, našega heroja Borisa Kidriča. Te je zapekla vest, ker si ga izbrisala iz svojega prvotnega imena, ali je to  nostalgija po starih časih, časih socializma in komunizma, ko si ponosno nosila  ime TGA “Boris Kidrič” Kidričevo??

Pravijo, da  se je občina Kidričevo od te postavitve distancirala. Je naredila prav ali ne, ne vem. Sigurno pa so imeli svoje razloge za tako odločitev.

Spomnim se, draga tovarna, kako si izgledala, tam nekje  okrog leta 1963. Tam sem naredil prve delavske korake. Oprosti mi, da povem; kamor si pogledal prah, rdeči prah in tudi navadno in večinoma rdeče blato, na drugem kraju vse belo od glinice, v elektrolizi »A« imenovani, se skoraj sodelavci niso videli med sabo. Si pa v tistem času preživljala kar lepo število delavcev in s tem družin, ki si jih tudi kar dobro plačevala. Delavci so bili v glavnem zadovoljni, veseli in srečni. Nobenih groženj, nobenega šikaniranja in nobenega strahu za delovno mesto. Bil je pač komunistični socializem z herojem Borisom Kidričem v tvojem naslovu. Časi so se spremenili, in spremenila si se tudi ti. Sedaj si res lepa, pravi ponos med lepoticami tovarn, še posebej ponos svojega kraja. Žal pa  sedaj preživljaš dosti manjše število delavcev, pa še te, pravijo, slabše plačuješ, živijo pod stresom, saj nikoli ne vedo, kdaj bodo VIŠEK delovne sile pri tebi. Je to res? Res ne vem!!

Ne pozabi, takrat si bila last vseh  delavcev, vodilnih in nevodilnih, pa tudi pridnih in ne pridnih. In čigava si danes? Delavcem si bila odvzeta, pa čeprav pravijo, da se lastnina ne sme odtujiti brez lastnikovega dovoljenja. Je delavce kdo o tem vprašal? Ja, na žalost tudi ti moraš razumeti, da nam gre sedaj, kar se delavskih pravic tiče, malo slabše kot takrat, smo se pač odločili za boljši politični  sistem življenja, oziroma, boljši sistem /kako je rekel ata socialistični kulak : »Veste sedaj moramo biti previdni, zdaj je svoboda!«/.

Res bilo bi zelo nerodno, da bi sedaj pod drugimi lastniki nosila v naslovu ime Boris Kidrič. To k tvoji lepoti in tej krasni ureditvi res ne paše.. Res je dosti lepše  »TALUM«, žal še pa vedno v  Kidričevem.  Mimogrede, Kidričevo  je edini kraj v Sloveniji in tudi v bivši Jugoslaviji, ko se kraj še imenuje po narodnem heroju. No, pa to ni nič hudega. Saj enega starega pametnega zgodovinskega imena pač tvoj kraj nima /je pa tudi Strnišče lepo/.

Lepotica med tovarnami, želim ti, mnogo uspeha, predvsem pri čuvanju novega, tebi zaupanega spomenika »Boris-a Kidrič-a«.

P.S.

– da nebi mislili, da ne dam prav imenu  “TALUM” brez Borisa Kidriča. Ne, nasprotno, to je edino prav, me pa res bolj čudi postavitev spomenika, pred to tovarno in to sedaj, ko je tovarna razčistila z njegovim imenom in tudi sistem iz njegovega časa ne velja več!!

25.6.2011                                                                                    Občan Branko-Franc

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: