Kje je Saubermacher vložil zahtevo za gradbeno dovoljenje?

Spoštovane občanke, občani občine Kidričevo

Novinarji nas sprašujejo, zakaj si nismo ogledali centra nevarnih odpadkov v Avstriji. Mi pa se sprašujemo, kakšen smisel bi z naše strani imel ogled tega centra, kjer gre za najmodernejšo tehnologijo in infrastrukturo, ne kot je to v Kidričevem, kjer je ta stara 40 in več let. Če bi hoteli vse to urediti tako kot je to pri njih in povsod po zahodni Evropi, bi morali vložiti v izgradnjo centra najmanj 40 milijonov evrov in več, ne pa slabih 4 milijone, kot jih mislijo v Kidričevem. Zato je Saubermacher prisoten na Balkanu, kjer jim dopuščajo v uporabo to zastarelo tehnologijo in infrastrukturo, brez velikih vlaganj.

Na tem ogledu jim avstrijski poslovneži gotovo niso povedali:

a) njihov center ne leži na vodovarstvenem območju, kot je to v Kidričevem;

b) njihove odpadke pripeljejo direktno iz avtoceste v center, v Kidričevem, gre ves transport skozi naselja;

c) Avstrijci ne govorijo o tem, da bi imeli zraven še druge onesnaževalce, kot je to pri nas, proizvodnja aluminija, družba Silkem, asfaltna baza, kjer je okolje že kritično onesnaženo še iz preteklosti;

d) V njihovi bližini ni gramoznih jam, kjer smo imeli dva katastrofalna požara v letih 2007, 2008, in so gorele odpadne gume s kapaciteto več deset tisoč ton; potem je tu še tako imenovana Kramarjeva jama, kjer je več deset tisoč ton pepela, žlindre in drugih nevarnih spojin, da o jamah v lasti Taluma, ki niso bile nikoli do konca sanirane niti ne zgubljamo besed.

Lahko pa z žalostjo ugotovimo, da je Kidričevo po rakastih obolenjih in drugih boleznih, katerih glavni vzrok je onesnaženost okolja, v samem vrhu Republike Slovenije. IN TU JE GLAVNI VZROK, ZAKAJ SE NAJ VOLIVKE IN VOLIVCI KIDRIČEVEGA na referendumu odločijo, ali so za to, da se center za predelavo in skladiščenje najnevarnejših  odpadkov in strupov v Kidričevem ZAPRE ALI NE.

In če mi je na koncu dovoljeno, za vse tiste, ki govorijo, da smo vsevedi in da samo “pumpamo” ljudi: Kako lahko pumpaš doktorje znanosti, pravnike, zdravnike in druge spoštovane volivke in volivce, ki so podpisniki te peticije in mislijo s svojo glavo? Vso dokumentacijo imamo tudi v Državnem zboru RS, tako, da pričakujemo odgovor v najkrajšem možnem času.

Glede županove komisije za izgradnjo centra nevarnih odpadkov pa tole: gradbenega dovoljenja družbe Saubermacher brez naše vključenosti kot stranskega udeleženca pri pridobivanju tega dovoljenja NE MORE BITI, toliko v vednost županu Antonu Leskovarju in družbi.

Lepo pozdravljeni,

Branko Štrucl

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: