Kako ukrepati, če pes laja in po cesti vozijo konjske vprege?

Pri sprejemanju odloka o javnem redu in miru je treba delati v dobro ljudi in upoštevati, da je občina Kidričevo še vedno podeželska

Z oceno varnosti na območju Kidričevega občinski svetniki niso kaj dosti zamujali in so poročilo Roberta Brkiča, vodja medobčinskega redarstva, potrdili brez posebnih pripomb, več zanimanja za sodelovanje pa so pokazali v razpravi o osnutku odloka o javnem redu in miru na območju svoje občine. Najprej je opozicijske svetnike, še posebno Antona Habjaniča iz LDS, zmotil zapis 4. člena, ki pravi, da je na območju občine Kidričevo zaradi varstva javnega reda in miru prepovedano “po stanovanjih in na javnih krajih vznemirjati, motiti ali nadlegovati občane z zbiranjem podatkov, izjav ali na vsiljiv način prodajati artikle, razen ko je to izrecno dovoljeno ali določeno”. Kdo lahko presodi, kaj in kdaj je kaj izrecno dovoljeno, je spraševal svetnik in se s še nekaj svojimi kolegi obregnil ob pravopisne napake predlaganega osnutka odloka. Ta slaba raba slovenskega jezika, so menili nekateri svetniki, ni nikomur v ponos in zato naj se v prihodnje poskrbi za lektoriranje občinskih gradiv, da bodo berljiva in razumljiva.

Kaj naj vsebuje osnutek odloka o javnem redu in miru, da bo ta podlaga za ukrepanje in obenem ne bo deloval preveč omejevalno, so v razpravi junijske seje presojali kidričevski občinski svetniki. Milan Fideršek, SDS, je tako spomnil na živali v prometu: “Ali bomo zdaj s tradicionalnimi konjskimi vpregami prisiljeni ubirati zgolj poljske poti ali bo z njimi dovoljeno kdaj stopiti tudi na ceste, ki povezujejo vasi?” Andreja Napasta, SLS, so zbodli določilo o pitju alkohola na javnih mestih, parkiranje na zelenicah, še najbolj pa onesnaževanje cest v času kmečkih opravil: “Vsi vemo, da brez občasnega ‘prinašanja’ zemlje na ceste ne gre. Mi pa smo tisti, ki moramo doreči, ali in v katerih primerih je takšno onesnaževanje kaznivo.” Da naj imajo redarji kar največ pristojnosti ukrepanja, a naj ravnajo v dobro ljudi, je menil Zoran Žunko, LDS, s čimer se je strinjal tudi župan občine Kidričevo Anton Leskovar, pritegnili pa so jima še drugi svetniki, ki so županu naložili, naj občina v prihodnje poskrbi za koše in vrečke, kamor bodo lastniki psov in drugih hišnih ljubljenčkov spravljali njihove iztrebke, da ti ne bodo kazili podobe sprehajalnih poti in zelenic v Kidričevem in okoliških vaških v naseljih. “Odlok naj bo zapisan tako, da bodo lahko redarji pa tudi policija takoj ukrepali v primerih kaljenja javnega reda in miru v bližini javnih ustanov. To, kar se zdaj dogaja v lepo urejeni bližini osrednje športne dvorane, ni nikomur v ponos in kar najhitreje je treba primerno ukrepati,” je v razpravi menil Marko Perger, SD. Jožefa Medveda, NSi, pa je zanimalo, kako je sankcioniran lajež psov v stanovanjskih naseljih. “Verjamem, da neko normalno oglašanje domačih živali ni za nikogar moteče, a če je pasji lajež slišati cele dneve, tudi ponoči, potem je verjetno mogoče zoper lastnike teh živali tudi ukrepati.” Robert Brkič, vodja medobčinskega redarstva, odgovora na vprašanje, kako nad lajež psov, ni imel, a je svetniku obljubil, da bo pregledal zakonodajo in s sodelavci primerno ukrepal. Da je tudi v nekaterih drugih členih odloka te treba zapisati tako, da bodo razumljivi in bo mogoče ravnati v javno dobro, so pripravljavce odloka pozivali svetniki in pri tem poudarjali, da naj tisti, ki odloke pripravljajo, vendarle upoštevajo, da je občina Kidričevo podeželska in je zato tod vedno pričakovati na cestah tudi jahače, konjske vprege, kmetijsko mehanizacijo, pa nekaj blata … Vsekakor pa je treba ostro nastopiti proti tistim, ki na obronkih gozdov še vedno odlagajo stare avtomobile, in kaznovati ljudi, ki z obnašanjem kalijo javni red in mir.

Osnutek odloka o javnem redu in miru so svetniki občine Kidričevo po kar obsežni razpravi sicer sprejeli, a pričakujejo, da bo v drugem branju spisan tako, da bo “tako vsebinsko kot pravopisno razumljiv”.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v torek, 5.7.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011070505661228

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: