Poletje na vasi…

Poletna serija izobraževalnih video projekcij v Domu krajanov v Mihovcah:

V petek, 22. julija 2011, ob 20.30 v Domu krajanov Mihovce

Kultura, dediščina v trajen spomin

»Naš Ruda«, dokumentarni film, Slovenija, 2011, DVD, 90 minut, režija, kamera, montaža: Tomo Čonkaš, glasba: Matjaž Jarc; slovenščina

Film govori o slovenskem človeku in prikazuje pretekli svet naših krajev, ki ga oživlja Rudolf Strmčnik – Ruda z Graške Gore (650 m; hribovsko naselje nad Slovenj Gradcem, Velenjem in Šoštanjem). Ruda ta svet razkriva z oživljanjem in poustvarjanjem starih opravil, raznovrstnih del, običajev ter navad. Ko poprime za stara orodja, skupaj z domačini oživi oglarjenje, knapovščina, oranje, sejanje, košnja s srpi, mlatenje, mašinanje, peka kruha, izdelovanje šikelnov in prekrivanje strehe, koline, koledovanje ob svetih treh kraljih, pust, izdelovanje butar in rož iz papirja, od volne do nogavic, tudi gledališke upodobitve podeželskega amaterskega gledališča … Tako pred nami oživlja našo živo dediščino v pristnem okolju in z ljudmi, ki so takih opravil še vešči in še živijo po nekaterih tradicionalnih običajih.

Film so finančno podprli Premogovnik Velenje, ki je večinski podpornik, ERICo Velenje Inštitut za ekološke raziskave, Mesta občina Velenje, Mestna občina Slovenj Gradec, Občina Mislinja, Občina Šmartno ob Paki, Občina Šoštanj, Koroški pokrajinski muzej, Muzej Velenje, Termoelektrarna Šoštanj, Naš čas in BTC CITY v skupnem tretjinskem deležu stroškovne cene produkcije filma. Ostalo je financiral Studio Mozaik.      

Naročila DVDja video.mozaik@siol.net; prodajna cena 11.- eur (+ poštni stroški) Vir: www.videomozaik.si  

—————————————–

V petek, 29 julija 2011, ob 20.30 v Domu krajanov Mihovce

Kaj je denar?

»The Money Fix« (»Obvladani denar«), dokumentarni film, ZDA, 2009, DVD, 79 minut, režija: Alan Rosenblith; angleščina, slovenski podnapisi

Denar je v središču naših življenj. Večina nas monetarni sistem smatra za nekaj samoumevnega, vendar pa o njegovem dejanskem pomenu, vplivu na naša življenja in odnose le redko razmišljamo, še manj pa ga razumemo. »The Money Fix« je dokumentarni film ameriške neodvisne produkcije, ki na pregleden in jasen način preiskuje naš odnos z denarjem.

Vir: http://www.zofijini.net

—————————————–

V petek, 5. avgusta 2011, ob 20.30 v Domu krajanov Mihovce

Univerzalni temeljni dohodek

»Grundeinkommen« (Temeljni dohodek), dokumentarni film, Švica, Avstrija, Nemčija, 2008, DVD, 100 minut, režija: Daniel Häni in Enno Schmidt; nemščina, slovenski podnapisi

Predlog o uvedbi univerzalnega temeljnega dohodka je predlog o tem, da bi država vsem državljanom (ali prebivalcem) redno izplačevala fiksno, za vse enako, neodtujljivo in z ničemer pogojevano minimalno vsoto denarja, definirano na način nediskriminatorne pravice (in ne pomoči). Torej ne glede na narodnost, minulo delo, spol, starost ali kateri koli drug pogoj. Film nam na enostaven in zlahka razumljiv način predstavi osnovne argumente za tovrstno radikalno spremembo v načinu gospodarjenja. Vlogo, ki jo igra v naših življenjih denar, pa postavi v povsem novo luč.

Vir: http://www.zofijini.net

—————————————–

V petek, 12. avgusta 2011, ob 20.30 v Domu krajanov Mihovce

Prihodnost kmetijstva in prehrane

»The Future of Food« (Prihodnost hrane), dokumentarni film, ZDA, 2004, DVD, 88 minut, režija: Deborah Koons; angleščina, španščina, slovenski podnapisi

The Future of Food ni samo film o hrani, temveč o tem, kaj nam hrana pomeni in kako z njeno proizvodnjo vplivamo tako na okolje kot na svoje zdravje. Film spregovori o revoluciji, ki se trenutno dogaja v naši prehrambeni industriji. Film ponudi kar nekaj odgovorov na vprašanja o GSO, ki so v zadnjem desetletju brez pretiranega hrupa prispeli na ameriške police s prehrambenimi izdelki. To je kritičen in strokovno podkrepljen film o prihodnosti našega prehranjevanja, gensko spremenjeni hrani in vplivu velikih korporacij na našo prehrano. Film vzpodbuja potrošnike k razumevanju posledic napačnih izbir, ki vas bodo vzpodbudile k ukrepanju.

Vse projekcije so brezplačne. Če je mogoče, pridite peš ali s kolesom. Hrano in pijačo lahko prinesete zraven. Vabljeni!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: