Ali bo treba vračati milijone za podtalnico?

Zaradi zamud pri izvedbi projekta zaščite podtalnice Dravskega in Ptujskega polja bi se lahko zgodilo, da bi EU od vključenih občin terjala vračilo ogromnih že izplačanih kohezijskih sredstev

Na zadnji seji ptujskega mestnega sveta so svetniki z zaskrbljenostjo govorili o dokončanju prve faze projekta zaščite podtalnice Dravskega in Ptujskega polja. Zastoj pri dokončanju projekta je, kot je javnosti že znano, nastal predvsem zaradi stečaja Cestnega podjetja Maribor (CPM) v drugi polovici februarja. Ker pa občine Starše, Hajdina, Kidričevo, Gorišnica in Ptuj, ki so vključene vanj, zamujajo pri rokih za njegovo dokončanje, se ptujski svetniki bojijo, da bodo morali evropska sredstva vračati. Zneski so ogromni. Celotna investicija je vredna 27 milijonov evrov, od tega je prispevek lokalnih skupnosti 15 odstotkov, ostalo so sredstva kohezije. V tej vsoti je delež Mestne občine Ptuj (MOP) 6,4 milijona evrov, 15,4 milijona evrov v MOP pa pokriva kohezija. Prav kohezijska, že izplačana sredstva pa bi v najslabšem primeru MOP morala vrniti.

Dolgotrajni postopki

Mag. Janko Širec, vodja oddelka za gospodarske javne službe, investicije, kakovost in gospodarstvo na MOP, pravi, da se s podobnimi težavami zaradi propada gradbenih podjetij srečujejo povsod po Sloveniji, a da kljub temu ni pravne prakse, ki bi nakazovala, kako javne projekte v takih primerih zaključiti: “Na okoljskem ministrstvu so nam svetovali, naj izpeljemo odprti postopek po zakonu o javnem naročanju oziroma naredimo širok razpis za dela, ki so še potrebna za zaključek projekta. To zahteva pripravo ustrezne razpisne dokumentacije, ki jo moramo poslati MOP v pregled. Sledi razpis, ki bo seveda vzel čas. Šele po tem lahko pridobimo izvajalca zaključnih del. Ta pa lahko dela opravi najpozneje v dveh mesecih.”

Prva faza bi morala biti izvedena konec preteklega leta. Na čistilnih napravah v Gorišnici in Kidričevem so gradbena dela zaključena, po tehničnih pregledih zahtevajo le odpravo manjših pomanjkljivosti. Gradbena dela so zaključena tudi na ptujski čistilni napravi. Preostala so elektro in strojna montažna dela. Eno leto so občine zgubile že pri prvem razpisu. Po urniku bi moral letos teči enoletni monitoring, tako da bi moral biti projekt zaključen do konca tega leta. Sedaj je že jasno, da ga bodo prekoračili.

Nejasne posledice

“Po pravilih kohezijskega sklada imamo projekt možnost zaključiti v dveh letih,” še pojasnjuje Janko Širec. “Vendar je negotova participacija države in kohezije po tem roku. To pa pomeni, da bi morali osem odstotkov preostalih sredstev zagotavljati sami. Finančno konstrukcijo zapiramo tako, da bomo za to porabili sredstva, ki smo jih pridobili z bančno garancijo CPM v višini 3,4 milijona evrov. Če se nam javno naročilo zavleče za pol leta ali več, pa seveda ne morem napovedati, kakšne bodo posledice.”

Mag. Širec priznava, da na ministrstvih ne dajejo jasnih odgovorov, ali bi morali MOP in partnerske občine vračati celotna sredstva ali samo sredstva do dokončanja del, torej deset odstotkov investicije. Vendar dodaja, da jim z vračilom celotne vsote doslej ni še nihče grozil: “V primeru izrednih dogodkov, kakršen je po našem mnenju tudi stečaj vodilnega partnerja, pravila kohezije predvidevajo podaljšanje roka investicije za dve leti. Prepričan sem, da če bomo projekt zaključili v tem okviru, sredstev ne bomo nikomur vračali.”

Negotova druga faza

Pred občinami je še druga faza projekta, katere sofinanciranje EU in države je negotovo, če bi ne bila v dopustnih rokih dokončana prva faza. Druga vključuje gradnjo kanalizacijskega omrežja na območju ptujske, markovske in gorišniške občine. V tem trenutku je predvidena investicijska vrednost 17 milijonov evrov. Vloga za drugo fazo je bila po besedah mag. Širca pri vladi že pred petimi leti: “Sedaj se dokumenti potikajo po vseh mogočih vladnih službah in zadeva se nikamor ne premakne. Imamo občutek, da so se odgovorni šele v zadnjem času vanje le poglobili, saj se končno pogovarjamo o konkretnih rešitvah.”

Odbor za gospodarstvo MOP je dal pobudo, da se skliče izredna seja ptujskega mestnega sveta o komunalni problematiki v MOP. Gorazd Žmauc, vodja odbora, poudarja, da zato, ker se zavedajo, kako resno in strateško vprašanje je dokončanje projekta podtalnice. Tudi sam optimistično napoveduje, da bodo projekt zaključili tako, da MOP ne bo treba vračati denarja: “Vemo, da je zatajil izvajalec. Ugotoviti pa moramo, ali je zatajila tudi stroka pri pripravi projekta, da bi se lahko takšnim napakam nadalje izognili.”

Bojan Kirbiš, župan občine Starše, nam je povedal, da so v njihovi občini z gradbenimi deli pri koncu: “Bojazen, da bi sredstva morala vračati tudi naša občina, seveda obstaja. Zato si bomo tudi sami prizadevali, da skupni projekt končno čim prej pripeljemo do konca.”

SLAVKO PODBREŽNIK

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 11.8.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011081105672125

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: