Meritve hitrosti s samodejno merilno napravo tudi na območju Občine Kidričevo

Zakon o pravilih cestnega prometa v 15. členu določa pristojnosti občinskih redarjev. Ena od teh pristojnosti in hkrati naloga občinskega redarstva je  nadzor hitrosti vožnje s samodejno merilno napravo, ki podatke slikovno dokumentira. Pri meritvah hitrosti občinski redarji ne ustavljajo voznikov, ki so prekoračili s splošnim prometnim predpisom ali prometnim znakom omejeno hitrost vožnje.

Medobčinsko redarstvo Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju je že leta 2009 začelo izvajati tovrstne naloge in jih v letošnjem letu plansko in intenzivno nadaljuje.

V Občini Kidričevo se bodo meritve hitrosti s samodejno merilno napravo začele izvajati 25. 8. 2011. Meritve se bodo izvajale v času prometnih konic in v času prihoda otrok v šolo ali odhoda domov.

Osnovni cilj meritev hitrosti je umirjanje prometa, ter tako zaščititi najšibkejše udeležence v cestnem prometu. S postavitvijo samodejne merilne naprave želimo v sodelovanju s Sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP) občin iz naše krajevne pristojnosti, policijo in drugimi organi lokalne skupnosti zagotoviti umirjanje prometa predvsem v okolicah osnovnih šol in vrtcev, na šolskih poteh, na cestah, kjer niso izgrajeni pločniki in na cestah, kjer so ugotovljene pogoste prekoračitve hitrosti.

Samodejna merilna naprava se lahko uporablja tudi na cestah oziroma delih ceste, kjer so občani na občinsko upravo ali na SPVCP podali pobudo za umiritev hitrosti vožnje z izgradnjo ovire, tako imenovanega »ležečega policaja«.

Občinski redarji so pristojni za izvajanje svojih nalog na vseh lokalnih cestah in na državnih cestah v naseljih.

Meritve hitrosti bomo napovedali preko sredstev javnega informiranja, rezultate meritev pa posredovali občinski upravi, SPVCP posamezne občine in preko lokalnih glasil tudi vsem občanom.

Medobčinsko redarstvo je prekrškovni organ občin ustanoviteljic in bo za ugotovljene prekoračitve hitrosti lastnikom vozila oziroma kršiteljem izdalo plačilni nalog s predpisano globo in izreklo predvideno število kazenskih točk, za težje kršitve pa podalo obdolžilni predlog pristojnemu sodišču. Globe za prekrške, ki jih izreče medobčinsko redarstvo so prihodek proračuna občine na območju katere je prekršek storjen.

Medobčinsko redarstvo uporablja za meritve hitrosti iste naprave kot policija. Tip naprave je odobren s strani Urada za meroslovje, naprava je umerjena in ima vso potrebno dokumentacijo, ob napravi pa je prisoten strokovno usposobljeni operater.

Z meritvami hitrosti želimo umiriti promet na posameznih točkah, najbolj bomo zadovoljni, če bomo po vsaki analizi meritev ugotovili, da je kršitev vedno manj in da so tudi te minimalne. S tem bomo zagotovili večjo varnost predvsem pešcem in kolesarjem, otroke pa bomo lahko mirno napotili v šolo ali na igrišče.

Robert Brkič, vodja medobčinskih redarjev

Vir: http://www.kidricevo.si

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: