Blišč in beda Boxmarka

Šivilje delajo po deset ur za nizke plače, a je zanje bolje, da se ne pritožujejo, saj jim žugajo z odpovedmi pogodb, ki so nekatere že doletele; pri inšpekciji za delo več prijav in nadzorov Boxmarka

Dobro leto od stečaja Preventa Global in posledične oddaje Preventove hale v Radljah ob Dravi v najem podjetju Boxmark iz Kidričevega so razmere za šivilje, ki so pri najemniku še vedno zaposlene le za določen čas, slabe in niti malo podobne pozitivnemu ozračju, ki so ga delodajalec in vlada prikazovali ob prihodu Boxmarka na Koroško. Šivilje si o pogojih, v katerih delajo, ne upajo spregovoriti javno, vsaj ne z razkritjem identitete. V podjetju so jih namreč že “podučili”, da si lahko že z napovedmi o prijavah delovni inšpekciji ali objavah v medijih zapravijo delovno mesto. Pri tem jih tudi opomnijo, naj ne tvegajo odpovedi zaposlitvenih pogodb, saj bodo sicer pristale na zavodu za zaposlovanje brez možnosti uveljavljanja pravic na zavodu.

Dejstvo pa je, da morajo šivilje občasno delati po deset ur dnevno, kot so na primer morale tudi v tem tednu, ko je popoldanska izmena šivala od 14. ure do polnoči. Dopoldanska izmena mora redno v službo tudi ob sobotah. Nedavno pa skupina delavk zaradi preobremenitve v soboto protestno ni prišla v službo, zato si je del te skupine “prislužil” opomine, del pa še ostrejše sankcije, saj jim pogodb o zaposlitvi, ki so se iztekle s septembrom, nato niso podaljšali. Na delo je sicer organiziran avtobusni prevoz, kar za nekatere tudi pomeni, da porabijo dve uri za prevoz na delo in z dela, torej se vračajo iz službe okoli ene ure zjutraj. Prevoz je plačan le v obliki organizirane avtobusne vožnje, zato si delavke ob minimalnih oziroma nizkih plačah niti ne morejo privoščiti drugačnega načina voženj, za katere ne bi dobile povrnjenih potnih stroškov. Malico jim redno poravnavajo. V sindikat se po propadu Preventa niso več včlanile.

Delovna inšpekcija že na delu

Ali se ukvarjajo z razmerami v podjetju in ali so morebiti prejeli kakšno prijavo o kršitvah v radeljskem Boxmarku, kjer je trenutno 340 zaposlenih, smo preverili tudi pri inšpektoratu za delo. Boris Ružič, v. d. glavnega inšpektorja za delo, je v zvezi z domnevnim kršenjem delovnopravne zakonodaje pojasnil, da so v letu 2011 zoper delodajalca Boxmark Leather prejeli več prijav. “Sicer je bil navedeni delodajalec že v preteklih letih predmet inšpekcijskih nadzorov Inšpektorata RS za delo, pri katerih je bilo ugotovljenih več nepravilnosti, v zvezi s katerimi so bili izrečeni ukrepi v obliki upravnih ureditvenih odločb in odločb v postopku o prekršku (plačilni nalogi in odločbe o prekršku). Pri delodajalcu so bili v letu 2011 uvedeni štirje inšpekcijski nadzori, pri čemer je bilo ugotovljeno kršenje delovnopravne zakonodaje v zvezi z izrabo letnega dopusta (163. člen zakona o delovnih razmerjih). Za navedeno kršitev je bil uveden postopek o prekršku ter delodajalcu in odgovorni osebi delodajalca izdan plačilni nalog,” pojasnjuje Ružič. Dodaja še, da so v obravnavo pred kratkim prejeli novo prijavo, ki pa jo obravnavajo v okviru pristojnosti in v skladu s pooblastili, ugotovitve pa bo možno podati šele po zaključku postopka.

Trobiš: delajo dlje, a ob soglasju

Direktor Boxmarka Marjan Trobiš odgovarja, da z aktualnim postopkom inšpektorata za delo ni seznanjen. Sicer pojasnjuje, da zaradi povečanega obsega dela velja prerazporeditev delovnega časa. Da delajo deset ur, so se po njegovi razlagi strinjale oziroma predlagale zaposlene, ki so dveurno podaljšanje izbrale namesto dela ob sobotah, da so lahko takrat s svojimi družinami. Sicer, kot ugotavlja Trobiš, je produktivnost zato slabša, kot bi bila ob rednem delovnem času. Potrdil je še, da nekaterim delavkam, ki so bile omenjeno soboto neupravičeno odsotne, niso podaljšali pogodb, nobeni pa delovnega razmerja niso odpovedali v smislu prekinitve pogodbe. S septembrom so tako z večino delavk pogodbe sklenili za pol leta, ko se tudi izteče najemna pogodba. Trobiš računa, da bo radeljsko halo ob izteku najema februarja prihodnje leto odkupil, a pričakuje sprejemljivejšo ceno od cene na prvi dražbi. Kot je znano, je stečajni upravitelj Preventa Global Boris Kastivnik na avgustovski dražbi halo skušal prodati po izklicni ceni 2,8 milijona evrov, ki pa je bila za Boxmark s predkupno pravico previsoka. Trobiš ob pričakovanem nakupu hale po nižji ceni napoveduje tudi nadaljnje zaposlovanje.

Druge možnosti bolj slabe

Da številne delavke niso zadovoljne z delovnimi pogoji in razmerami v Boxmarku v Radljah, kaže tudi velik interes teh delavk za nedavni skupinski razgovor in oddaja prošenj na podlagi povpraševanja po okoli 30 šiviljah, ki ga je na zavod za zaposlovanje oddalo podjetje MTD Bio, proizvodno, storitveno in trgovsko podjetje iz Slovenske Bistrice, ki ga zastopa družbenica in direktorica Vera Tadič. To podjetje je pri tej ponudbi zaposlitev povezano s Preventovo proizvodnjo AFC, ki je od nedavnega tudi najemnik nekdanjih proizvodnih prostorov v Slovenj Gradcu. Skupina okoli 20 šivilj bo v tem okviru dva meseca delala na Poljskem. A tudi zaposlitve v tem podjetju niso dokončne, utegnile bi biti tudi precej negotove. MTD skupina in MTD, proizvodno, trgovsko in storitveno podjetje, registrirani v Majšperku in v lasti Milana Tadiča, sta namreč v stečajih.

PETRA LESJAK TUŠEK

Objavljeno v Večeru, v soboto, 10.9.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekgos2011091005682755

2 Responses to Blišč in beda Boxmarka

  1. Lili pravi:

    Gospa Petra !
    Čestitam za članek in se popolnoma strinjam z vašimi navedbami!!!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: