Delavke kidričevskega Boxmarka dobile tožbo

Ptujski oddelek delovnega sodišča v Mariboru v svoji sodbi ugotavlja, da so bile v vseh štirih primerih odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga nezakonite

Štiri delavke Boxmarka so v dneh praznovanja praznika dela dobile tožbo zoper svoje (nekdanje) podjetje, ki jim je junija 2009 odpovedalo pogodbe o zaposlitvi. Ptujski oddelek Delovnega sodišča v Mariboru v svoji sodbi ugotavlja, da so bile v vseh štirih primerih odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, ki jih je pred dvema letoma podjetje Boxmark podalo zoper omenjene delavke, nezakonite in se jih zato razveljavi. Eni izmed delavk mora njeno nekdanje podjetje plačati odškodnino v znesku 4 tisoč evrov, drugi 10 tisoč evrov, v ostalih dveh primerih sodišče ugotavlja, da delavkama delovno razmerje pri toženi stranki ni prenehalo in še traja.

“Na podlagi izvedenega dokaznega postopka in ocene izvedenih dokazov je sodišče prepričano, da je tožena stranka, podjetje Boxmark, tožečim strankam odpovedalo pogodbe o zaposlitvi zaradi osebnih okoliščin, izrabe bolniškega dopusta zaradi bolezni oziroma zaradi zdravstvenega stanja njihovih družinskih članov, s tem pa je kršilo določilo 6. člena Zakona o delovnih razmerjih. Tako tožečim strankam, delavkam, ni zagotovilo enakega obravnavanja,” piše v razlagi sodbe. Iz dopisa Inšpektorata za delo junija 2009, naslovljenega ptujskim Neodvisnim sindikatom Slovenije, izhaja, da je od 27 delavcev, katerim je delovno razmerje prenehalo v tistem letu, bolniške dopuste imelo 18 delavcev. Prav odsotnost z dela, bolniški dopusti zaradi osebnih zdravstvenih težav ali zaradi nege družinskih članov, kronično bolnih otrok, pa tudi zaradi ugotovitve, “da delavka rada klepeta in jo je potrebno večkrat opozarjati”, je v Boxmarku botrovala odpuščanju delavcev. Delavke, ki so bile odpuščene, je pred tem na pogovor klical zdajšnji direktor Marjan Trobiš, takrat predstavnik in svetovalec lastnika Unicut AG, ki je ugotavljal, da se je produktivnost v družbi Boxmark Kidričevo zmanjšala za četrtino.

“Ker je bila za lastnika negotova rentabilnost podjetja, sem analiziral vzroke za nastalo situacijo,” je pred dvema letoma svoje razgovore z delavkami razlagal Trobiš in dodal, da je delavke najprej seznanil z nastalimi razmerami, tudi z možnostjo odpuščanja večjega števila zaposlenih. Kot pojasnjuje Trobiš, je takrat z delavkami razpravljal tudi o razlogih, zakaj se je produktivnost tako zelo zmanjšala in kaj narediti, da bi se izboljšala, saj bi to pomenilo, da odpuščanj ne bo.

Delavke, ki so zdaj sodbo na sodišču dobile, se tistih razgovorov sicer spominjajo, a same nimajo občutka, da bi bil predpostavljeni želel z njimi razpravljati o tem, kako povečati produktivnost. Dejstvo je, da so omenjene delavke več časa imele bolniške dopuste, a ti so bili posledica zdravstvenih težav njih samih ali njihovih družinskih članov. Razgovore so razumele kot poniževanje, saj so se same trudile, kolikor se je dalo, a se zdravstvenim težavam in posledično odsotnosti z dela niso mogle izogniti

“Novi direktor Marjan Trobiš je kljub določenim nepravilnostim podjetja do zaposlenih naredil tudi več dobrih potez v dveh letih svojega vodenja podjetja in to v teh kriznih časih. Podjetju je dal na nov zagon tako, da je zgradil tri popolnoma nove hale – delovno-poslovne objekte, ki bodo zaposlenim nudili dobre delovne pogoje, priskrbel je delo za zaposlene tako, da se dela v petek in svetek in s tem podjetju zagotovil prihodnost. V Neodvisnih sindikatih Slovenije želimo slovenskim delavcem boljšo družbeno ureditev s polno zaposlenostjo in z dobrim plačilom za opravljeno delo,” poudarja Rastko Plohl, predsednik NSS.

Še štirideset pravd

“Ena izmed odpuščenih delavk se je že vrnila v podjetje konec lanskega leta, štiri se vračajo zdaj, za šesto pa v kratkem pričakujemo ugoden razplet. Zaposleni iz Boxmarka imajo odprtih še kakšnih štirideset pravd in upamo, da jih bodo tudi dobili,” razlaga Rastko Plohl, predsednik NSS.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v soboto, 7.5.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011050705643930

4 Responses to Delavke kidričevskega Boxmarka dobile tožbo

  1. Lili pravi:

    Saj pa je “javna” skrivnost, kao se ravna z delavkami. Od šikaniranja, dela preko dovoljenih nadur, za minimalno plačo. Z novejšimi in lepšimi prostori (zgrajenimi tudi z državnimi subvencijami) se je na drugi strani povečal teror nad nami. Prosim kje so inšpektorji dela, varuhinja človekovih pravic itd….

  2. sterntal pravi:

    “Ivan bo v torek, dan pred stavko javnega sektorja, obiskal kidričevsko podjetje, kjer delavke povečini dobivajo minimalno plačo. Ne vem, če ga bodo novinarji ob tem povprašali o dogajanju naslednjega dne. Pravzaprav ne bo potrebno, saj bo vse povedal že s samim obiskom. Ivan med delavkami na minimalcu, sindikati v bogati Ljubljani, v boju za privilegije tistih s povprečno plačo okoli jurja evrov.”

    Vir: http://drugidom.net/napovedani-varcevalni-ukrepi-ne-bodo-pokopali-socialne-drzave/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: