Arhitektura za jutri, priznanja za najboljše

Zlati svinčniki 2011

S praznovanjem svetovnega dne habitata, se je v Sloveniji 3. oktobra začel Teden arhitekture in prostora. V tednu od 3. do 9. oktobra se je po različnih mestih v državi zvrstilo več kot 40 dogodkov, katerih namen je bil širiti znanje in spodbujati sodelovanje pri urejanja prostora. Posveti konference, razstave, filmi, ogledi hiš, delavnice in vodeni ogledi mest ter posameznih objektov so bili namenjeni strokovni, laični, pa tudi otroški javnosti.

Eden izmed pobudnikov in organizatorjev tedna je bila tudi Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije – ZAPS, ki je letos že sedmič zapored podelila priznanja najboljšim v stroki. Priznanja so bila podeljena na Dan arhitektov 6. oktobra, po mednarodni konferenci z naslovom Arhitektura za jutri. Teme, o katerih je stroka razpravljala na konferenci, so bile zelo različne, saj arhitekturna produkcija nastaja pod različnimi vplivi. Po besedah predsednika zbornice mag. Andreja Goljarja je odvisna od družbenih idealov in norm, zahtev in ekonomske moči investitorjev, vizije in znanja projektantov, tehničnih in tehnoloških možnosti graditeljev in proizvajalcev gradbenih materialov. Tudi rezultati arhitekturne produkcije so različni. Družbeno so lahko bolj ali manj priznani. Nekateri zaradi svojih odlik postanejo splošni ideali in pravne norme. Zgodovina arhitekture pokaže, da arhitekturne ideale zaznamujejo že posamične, posebej izpostavljene značilnosti, najboljši dosežki pa so sinteza več atributov. Jutrišnja arhitektura mora biti kot ozadje zdravega bivalnega in delovnega okolja, kompleksna, prilagodljiva, ekološko in ekonomsko vzdržna. Znanja, potrebna za nastanek lete so multidisciplinarna, snovanje pa interdisciplinarno.

ZAPS vsako leto podeljuje strokovna priznanja za največje dosežke svojih članov na področju arhitekture, krajinske arhitekture in prostorskega načrtovanja. Naziv častni član, ki ga podeljuje upravni odbor za organizacijske in strokovne prispevke pri razvoju in uveljavitvi ZAPS in stroke, sta letos prejela arhitekta in urbanistka Katja Repič Vogelnik in prof. dr. Aleš Vodopivec.

Častno priznanje platinasti svinčnik, ki ga podeljuje platinasta komisija in se podeli članu ZAPS za obsežnejši opus na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja, so letos prejeli arhitekti Andrej Hrausky, Jurij Sadar in Boštjan Vuga.

Priznanja Diploma ZAPS pa je podelil Skupščinski svet na predlog upravnega odbora ZAPS za posamezen pomemben organizacijski prispevek pri razvoju in uveljavitvi ZAPS ter stroke. Diplomi sta prejela krajinski arhitekt dr. Aleš Mlakar za uvedbo dodatnih strokovnih izobraževanj in arhitektka Ana Struna Bregar za vodenje Hiše arhitekture.

Priznanja zlati svinčnik za odlično realizacijo s področja arhitekture in krajinske arhitekture ter prostorskega načrtovanja, ki je nastala v obdobju 2006-2011 sta podelili tričlanski, mednarodni žiriji priznanih strokovnjakov. Nagrade so prejeli: Arhitekturni biro Dekleva Gregorič arhitekti, za projekt Naselje razgledi. Naselje je primer običajne urbanistične zasnove individualne gradnje za trg. Vendar je dokaz, da presežna arhitekturna ustvarjalnost ni sama sebi namen, ampak s svojo posebnostjo lahko postane celo glavni prodajni adut.

Arhitekturni biro Enota je prejel priznanje za projekt športna dvorana Podčetrtek. Dvorana je uspešen primer javne zgradbe, ki ni samo športna dvorana, ampak tudi fleksibilno uporaben centralni javni pokriti prostor naselja. Zunanji oblikovalski jezik se nadaljuje v notranjo pokrajino objekta, ki je primer likovno uravnotežene rešitve z racionalno uporabo recikliranih materialov. Mojca Gregorski in Ajda Vogelnik Saje sta prejeli priznanje za projekt Športna dvorana Kidričevo. Dvorana je dober primer anonimne in natančno izvedene zgradbe, ki se nevsiljivo a prepričljivo vključuje v svojo okolico. Volumen dvorane je vkopan v teren, s tem pa je njen zunanji gabarit prilagojen merilu prostora.

Atelje Ostan Pavlin je prejel priznanje za projekt Kolesarska pot Bohinj. Kolesarska pot, ki poteka od Bohinjske Bistrice do Bohinjskega jezera in naprej do Srednje vasi, je presežek pri oblikovanju tematskih kolesarskih poti pri nas. Za Bohinj, kjer je aktivni turizem vodilo, je to vsekakor strateški projekt, za vse prihodnje tematske kolesarske poti pri nas pa vzorčni primer dobre prakse. Mag. Jelko Valenčak in skupina načrtovalcev Locus za je prejela priznanje za urbanistični načrt Šempetra in Vrtojbe.

Urbanistični načrt za naselji Šempeter in Vrtojba je uspešen poskus načrtovanja skupnega urbanega območja naselij, ki sta v neposredni bližini pomembnih regionalnih središč, Nove Gorice in italijanske Gorizie. Nedvomno gre za projekt, ki bo pripomogel k obogatitvi aktualne načrtovalske prakse predvsem v smislu spodbujanja uravnoteženega in trajnostnega prostorskega razvoja naselij in kakovosti bivanja, zagotavljanja ambientalnih kakovosti prostora in varstva okolja. Ferdo Jordan in skupina načrtovalcev LUZ, prof. Janez Koželj, mag. Miran Gajšek, Tomaž Souvan in skupina načrtovalcev MOL je prejela odlikovanje za Občinski prostorski načrt mestne Občine Ljubljana. OPN MOL ID je interdisiciplinaren projekt, ki pomeni sklepno fazo izredno obsežnega, več let trajajočega strokovnega dela različnih strokovnih profilov. Skupini pripravljavcev akta je na podlagi predhodno strokovno dognanih in usklajenih strateških konceptov prostorskega razvoja MOL uspelo izdelati prostorski in urbanistični dokument,ki vsebuje ne le vse z zakonom predpisane elemente, ampak tudi številne druge urbanistične vsebine, ki bodo lahko prispevale k ustreznejšemu ravnanju v prostoru.

avtor: abe

Objavljeno v Večeru, v sredo, 12.10.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekarh2011101205696348

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: