Kidričevski proračun iz leta v leto revnejši?

Z rebalansom proračuna so se izognili najemu milijonskega kredita. Kanalizacija in ceste ostajajo stalnica, napovedujejo pa postavitev zdravstvenega doma in obnovo dvorca Kidričevo

S sprejetjem rebalansa proračuna so svetniki občine Kidričevo skupne prihodke znižali z dobrih 9 milijonov na slabih 8,6 milijona evrov oziroma za 4,7 odstotka. Obenem so znižali tudi proračunske odhodke in to za nekaj več kot 13 odstotkov oziroma z 9,9 milijona evrov na 8,6 milijona evrov. Najbolj, kot je povedala v razlagi letošnje proračunske porabe Tatjana Kačičnik, višja svetovalka župana iz finančno-računovodske službe, so v zadnjih mesecih narasli odhodki na področju socialnega varstva, kot sta oskrba v domovih in zavarovanja brezposelnih.

(Raz)prodaja občinskega premoženja?

“Sprejetje rebalansa proračuna za to leto in z njim povezano znižanje odhodkov pa obenem pomeni, da se občina Kidričevo v letu 2011 ne bo dodatno zadolžila,” je razložila Kačičnikova in spomnila, da so v začetku leta načrtovali najem dolgoročnega kredita v višini dobrega milijona evrov. Svetniki so rebalans proračuna sprejeli skoraj soglasno, v razpravi pa menili, da bi občina morala več razvojnega denarja pridobiti iz državnih virov, če že ne evropskih. “Zanima me, ali Krajevni odbor Apače soglaša s prodajo zemljišč za centrom Jager v Kidričevem po zelo nizki ceni 20 evrov za kvadratni meter 1700 kvadratnih metrov velikega zemljišča?” je občinsko vodstvo spraševal Anton Habjanič, LDS, in zahteval, da se cena spremeni in se zemljišče na izredno dobri lokaciji sredi Kidričevega proda za najmanj 35 evrov za kvadratni meter. Po nekaj medklicih z županom Antonom Leskovarjem je slednji Habjaničev predlog dal na glasovanje, svetniki pa so predlagano višjo ceno prodaje občinske nepremičnine po pričakovanju tudi podprli.

V Cirkovcah “vse po starem”

Jože Medved, NSi, se s predlaganim rebalansom proračuna ni strinjal, češ da bi to pomenilo odmik od začrtanega razvoja: “Kako je s projektom urejanja središča Cirkovc?” Odgovor na to vprašanje je svetnik dobil kar hitro, pri prvi obravnavi proračuna za naslednje leto, ki je resda zelo investicijsko naravnan, a ker bo proračunskega denarja še manj kot letos, bo marsikateri načrt ostal nedokončan. Da se v Cirkovcah zapleta pri razpisu za oddajo del in bo treba razpis ponoviti, je razlagal župan in napovedal, da bodo Cirkovčani na krožišče, s tem pa tudi urejeno vaško središče, morali počakati do leta 2013. Bodo pa v naslednjem letu v občini Kidričevo nadaljevali izgradnjo kanalizacijskega omrežja, cestno gradnjo, pripravljajo se na ekološko sanacijo Boldirjeve jame, kjer naj bi začeli urejati učilnico v naravi, začeli naj bi gradnjo zdravstvenega doma in obnovo strehe na dvorcu Kidričevo. Če so svetniki omenjene investicije v glavnem pozdravili in ocenjevali, da gre za pravi izbor, je svetnik LDS poudaril, da “naša tričlanska svetniška skupina pri pripravi proračuna ni sodelovala, šele pred tednom, z gradivom za to sejo, smo bili seznanjeni z načrtovano proračunsko porabo”.

Podjetnikom in obrtnikom borih 24 tisoč evrov?

Habjaniča je zmotilo tudi zgolj 24 tisoč evrov, ki jih občina namenja podjetništvu in obrti, in pa kar 80 tisoč evrov, kar je 266-odstotno povečanje, za vzdrževanje javnih površin. Zakaj tolikšno povečanje, je zanimalo kar nekaj svetnikov, ki so ob ustanovitvi občinskega javnega podjetja razumeli, da bodo s tem tudi kaj privarčevali, zdaj pa kaže, da ne bo tako. Zakaj se na postavki režijski obrat, ki naj bi se z nastankom javnega podjetja ukinil, ohranja 54 tisoč evrov, je zanimalo svetnika Marka Pergerja, SD, in tudi Jože Medved v predlagani proračunski porabi ni prepoznal velikih razvojnih dosežkov. Župan Anton Leskovar je svetnikom sicer pojasnjeval, zakaj toliko denarja na omenjenih proračunskih postavkah, a ker posebnega zanimanja za razlago svetniki niso pokazali, se tudi posebej trudil ni, tako je večina dvomov ostala nepojasnjena. Franc Planinšek, SLS, je občinskemu vodstvu očital, da premalo naredi za realizacijo sprejetih programov: “Nekateri načrti so stari že sedem let in več, pa jih kar prelagamo iz leta v leto. To nikamor ne vodi in ljudje so se počasi naveličali čakanja na že zdavnaj obljubljene investicije, še posebej, ker vidijo, da so sosednje občine pri pridobivanju evropskih razvojnih sredstev uspešnejše.” Svetniki občine Kidričevo so osnutek proračuna za prihodnje leto potrdili, ta gre zdaj v javno obravnavo, že decembra pa naj bi ga tudi dokončno sprejeli.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v soboto, 22.10.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011102205700663

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: