Tržnica sredi Kidričevega

Občina Kidričevo premore rodovitno kmečko okolje, zato so se na občini odločili, da bodo v industrijsko središče Kidričevega povabili kmečke pridelovalce

Da gre prodaja kar dobro in se ob sobotah dopoldne na kmečki tržnici sredi Kidričevega ustavi kar nekaj domačinov, so pretekli konec tedna povedali prodajalci, ki tamkaj ponujajo pridelke s svojih domačij. Martina Topolovec pravi, da se ljudje, ki radi uživajo doma pridelano zelenjavo, pogosto ustavijo kar na dvorišču njihove kmetije v Župečji vasi, na stojnici pa je tokrat ponujala zelenjavo z vrta in tisto, kar je zraslo na polju.

“Gospodinje rade segajo po zeleni, korenju, peteršilju, šalotki, čebuli in več vrstah fižola, solati in domačih jabolkih. Zdaj, ko so se pojavili prvi prehladi, povprašujejo tudi po črni redkvi, ki jo je treba malo izdolbsti, v jamico stresti sladkor ali dati malo medu in ta skok večkrat na dan popiti. Dobro dene v času kašlja,” je še z domačim receptom za zdravje postregla zgovorna kmetica. Na sosednji stojnici kmetije Pišek Fric iz Župečje vasi se je bilo mogoče oskrbeti z izdelki iz mesa. “Ukvarjamo se s poljedelstvom in živinorejo, naša dodatna dejavnost pa je predelava mesa. Tukaj imam danes krvavice, pečenice, različne suhomesne izdelke, pa zaseko in kar je še takega,” je povedala Klavdija Fric. Katica Kancler iz Spodnjih Jablan pa dodala, da prav rada sobotne dopoldneve preživi na tržnici, saj se tako sreča z veliko ljudmi: “Malo poklepetamo, pa še prodamo kaj domačega. Mi imamo bolj malo kmetijo, a vsega, kar zrase, ne moremo pojesti, pa smo se odločili, da domačo zelenjavo ponudimo še komu. Kar dobro nam gre, zdaj v jeseni ponujamo sadje in zelenjavo, spomladi bo pri nas in na tej moji stojnici mogoče kupiti doma vzgojene sadike zelenjave in zelišč.”

Zadovoljen, ker se na tržnici v Kidričevem kar nekaj dogaja, je tudi Anton Topolovec iz bližnjega Strnišča. Sam se že leta ukvarja s čebelarjenjem, prodaja pa izdelke iz medu, ki jih, še posebej v jeseni, ljudje prav radi kupujejo. Zadovoljni, ker so se na občini Kidričevo spomnili, da se ta, poleg tovarniškega Kidričevega, lahko postavi tudi s kmečkim okoljem, so tudi pri Planinškovih v Pleterjah. Na kmetiji največ skrbi namenjajo pridelavi buč in bučnega olja. Sušijo tudi bučna semena, ki jih pražena in primerno slana pakirajo v vrečke in ponujajo na stojnici. “Za bučno olje se ve, da je dobro, še posebej, če je domače in diši daleč naokoli, zadnje čase pa je vse več ljudi, ki radi segajo tudi po praženih bučnih semenih, pa smo se odločili ponuditi še ta,” so povedali Planinškovi in dodali, da se je pri njih mogoče založiti še s krompirjem, jabolki, pa tudi okusno domačo skuto.

Za zdaj prodajalci na kmečki tržnici za najem stojnic še ne plačujejo nikakršne najemnine, kmečke pridelke prodajajo po nadvse konkurenčnih cenah. “Kmetje smo že vajeni pri oblikovanju cene pozabiti na svoje delo, tudi zato so te na naši tržnici zdaj vse prej kot visoke, čeprav so pridelki zares domači in okusni,” so ob srečanju povedali branjevci in branjevke.

 SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 10.11.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011111005707781

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: