Najhujše za gospodarstvo šele prihaja!

V kidričevskem Talumu, kjer te dni praznujejo 57-letnico proizvodnje, so kljub ponovnemu obratovanju elektroliz s polno močjo in kljub doseženemu planu prodaje nekoliko zadržani; predsednik uprave Marko Drobnič je namreč prepričan, da po drugem valu krize najhuje za gospodarstvo šele prihaja. Čeprav so praznovanja običajno priložnost le za leporečja, je v okoli 900-članskem kolektivu Taluma ob letošnjem tovarniškem prazniku čutiti previdno zadržanost. To je bilo jasno že v prvem odgovoru predsednika uprave Marka Drobniča, ki je po 27 letih vodenja mag. Danila Topleka, stopil na čelo uprave Taluma v letošnjem letu. Čeprav so prepričani, da bo 58. leto eno izmed težjih v zgodovini Taluma, pa ostajajo optimisti, saj so prepričani, da jim bo skupaj uspelo premagati težave in da se bodo ob tem lahko posvetili novim izzivom. Verjamejo namreč, da Talumova proizvodnja elektroliznega aluminija, pogojena s konkurenčno ceno električne energije, predstavlja iz narodnogospodarskega vidika potencial za večanje dodane vrednosti in gospodarsko korist državi.

Gospod Drobnič, kako se v Talumu soočate s kriznimi razmerami? Je najhuje že za vami?

„Po moji oceni najhuje za gospodarstvo in za vse nas državljane šele prihaja. V panogi čutimo drugi val krize z upadom povpraševanja v zadnjem četrtletju letošnjega leta. Medtem ko sta bili v zadnjem času najbolj prizadeti avtomobilska in gradbeniška panoga, se sedaj nekoliko ohlajajo tudi trgi, ki so vezani na prehrambeno industrijo. Ta pa je neposredno povezana z nami, potrošniki, kar kaže na to, da se posledice krize odražajo v celotni reprodukcijski verigi. Tudi cena aluminija na borzi je v zadnjem četrtletju padla in prav zato bo treba premišljeno in skrbno načrtovati obseg in pogoje poslovanja v naslednjem letu.”

Kako pa kažejo poslovni rezultati Taluma ob letošnjem tričetrtletju? Se bo do konca leta izšlo v pozitivnem smislu?

„Kljub oteženim razmeram na trgih dosegamo plan prodaje, ki smo si ga zadali za letos. V veliki meri nam pri tem pomaga ponovno vzpostavljena proizvodnja v celotni elektrolizi, ki smo jo dosegli v prvi polovici letošnjega leta. Medtem ko dosegamo svoje cilje na trgih, v proizvodnji, varovanju okolja, kakovosti in oskrbi s surovinami, pa tega ne moremo trditi za oskrbo z električno energijo. Poslovni rezultat ob koncu leta bo prav zaradi nedoseganja konkurenčnih pogojev pri oskrbi z električno energijo odstopal od planiranega.”

Pripravljeni za sprejem novih izzivov

Ste zadovoljni s potekom reorganizacije Taluma? Kakšni so odzivi med zaposlenimi in kakšne so vaše ugotovitve?

„Glede na dejstvo da smo v preteklem načinu organiziranosti vztrajali veliko let, ni pričakovati korenitih sprememb čez noč. Reorganizacije se nismo lotili krizno, ampak priložnostno. Prav zaradi tega dajemo z novo organiziranostjo večji poudarek tržni naravnanosti, podjetnosti in inovativnosti, ciljno usmerjenemu iskanju ter uresničevanju diferenciranih ali novih programov in storitev ter optimizaciji dela znotraj novih hčerinskih družb. Vsaka sprememba je za tistega, ki si je ne želi, moteč element v vsakodnevnem delovnem procesu. Prepričan sem, da so le redki talumovci takšni, ki ne bi bili pripravljeni sprejemati novih izzivov.”

Proizvodni program ste dopolnili z nekaterimi novostmi. Kakšni so odzivi nanje na tržišču?

„Diferenciacija obstoječih programov in iskanje ter razvoj novih sta nujna za naš nadaljnji razvoj in obstoj. Neizprosen boj na trgu in dolgi razvojni cikli v aluminijski industriji nam narekujejo trdo delo. Povečan obseg prodaje legiranih rondelic kot surovine za proizvodnjo alu-doz, vzpostavitev redne proizvodnje ohišja dizelskih črpalk za tovornjake znamke Mercedes, testne serije absorberjev toplote kot novega programa na področju izparilnikov, vse večja uporaba odpadnega aluminija pri vgradnji v livarske zlitine in povečan obseg prodaje storitev na zunanjem trgu na področju inženiringa projektov, orodjarne in servisov kažejo na to, da smo področje razvoja vzeli zelo resno. Naj ob tem omenim še 30-odstotno rast pri trženju gostinske ponudbe in prireditev v Vitalu ter razvoj dveh novih programov pri vzgoji lončnic in vrtnin v Revitalu, ki tako kot že polnoletni hčerinski družbi postajata prepoznavni v svojih panogah v regiji.”

Obnovljivi viri – stalnica dela v Talumu

Kakšen je odnos Taluma do obnovljivih virov energije? Imate še vedno ta cilj?

„Obnovljivi viri energije so bili, so in bodo stalnica naših aktivnosti. Trajnostnega razvoja si brez tega ne znam predstavljati. Znanje in izkušnje, ki smo si jih pridobili z izvedbo projekta sončnih elektrarn, v obliki inženiringa projektov tržimo drugje po Sloveniji, v Bosni, Srbiji in Makedoniji. Naše zaposlene, ki so bili v času krize angažirani na teh projektih kot izvajalci, pa smo ponovno usmerili v našo primarno dejavnost in njen razvoj.”

Zanimanje za izobraževanja za politehnične poklice upada. Zasledili smo, da v zvezi s tem pripravljate nekatere aktivnosti.

„V skupini Talum sicer še uspemo poiskati nove sodelavce, vendar je to iz leta v leto težje, predvsem za dela v proizvodnih obratih. Hkrati je res, da zanimanje za izobraževanje za tehnične poklice iz leta v leto upada. Vendar ni nujno, da so dela v proizvodnih obratih težka in nezanimiva, mogoče jih le ne poznamo dovolj. Tako smo z veseljem sprejeli povabilo srednje elektrotehnične šole, da skupaj z njimi sodelujemo na tržnicah po osnovnih šolah. Na njih predstavljamo učencem, ki končujejo osnovno šolanje, možnosti in poklice, za katere se lahko odločajo. Načrtujemo še večje sodelovanje z osnovnimi šolami ter z Višjo strokovno šolo na Ptuju. Nadaljnji razvoj si težko predstavljamo brez ustreznega sodelovanja izobraževalnih ustanov in gospodarstva.
Odločitev za nadaljnje šolanje in poklic ni enostavna. Da bi učencem in njihovim staršem pri tej odločitvi pomagali in hkrati približali ter pokazali, kaj bi v bodoče lahko počeli v takšni skupini podjetij, kot je Talum, bomo letos prvič izvedli dan praktičnega prikaza poklicev. To bo v soboto, 3. decembra, ob 9. uri. Na ta dan lahko zainteresirani učenci skupaj z vsaj enim izmed staršev pridejo v Talum. Pokazali jim bomo konkretna dela, ki jih pri nas opravljajo zaposleni s tehničnim znanjem. Dobili bodo tudi odgovore na vprašanja, ki jih bodo imeli, in se pogovorili z našimi sodelavci.”

V čem vidite možnosti preobrata v Talumu in kakšen preobrat pričakujete?

„Predvsem v tem, da si končno zagotovimo konkurenčne pogoje pri oskrbi z električno energijo na srednji rok, kar bo predstavljalo osnovo za uresničevanje strateških usmeritev na področju diferenciacije naših programov ter nadaljnjo rast in razvoj!”

Kakšne pa so strateške razvojne usmeritve Taluma? V čem vidite možnosti ponovne oživitve gospodarske rasti?

„Osnovni zaključek študije, ki jo je na zahtevo našega lastnika izdelal Ekonomski inštitut Pravne fakultete Univerze v Ljubljani, je sila preprost: Talumova proizvodnja elektroliznega aluminija, ki je pogojena s konkurenčno ceno električne energije, predstavlja iz narodnogospodarskega vidika potencial za večanje dodane vrednosti in gospodarsko korist državi. Ob tem bi rad poudaril, da je za skupni uspeh in napredek celotne skupine zaslužen prav vsak talumovec. Ponosen sem, da lahko delam in ustvarjam rezultate skupaj z njimi. Čeprav bo 58. leto zagotovo eno izmed težjih v zgodovini Taluma, sem prepričan, da nam bo skupaj uspelo premagati težave, ki nam stojijo na poti, in da se bomo ob tem lahko posvetili še novim izzivom, ki smo si jih zadali!”

Martin Ozmec

Vir: http://www.tednik.si/%E2%80%9Enajhujse-za-gospodarstvo-sele-prihaja-%E2%80%9D

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: