Občine pomagajo, kolikor morejo?

Pomoč občin se vrača v roke njihovih ljudi, prosilcev iz meseca v mesec več

Število prosilcev pomoči se iz dneva v dan povečuje, ugotavljajo na ptujskem območnem združenju RK, kjer so letos razdelili že 135 ton hrane, zdaj ob koncu leta pričakujejo, da bo ljudi, ki bodo potrkali na vrata RK, da bi dobili pomoč, še več. “Zdaj lahko pomoč pri nas dobi le tisti, ki ima ustrezna potrdila centra za socialno delo, tudi podvajanja pomoči s Karitas po uvedbi skupnih izkaznic ni več, a smo se zdaj znašli pred drugo težavo – zaradi pomanjkanja denarnih sredstev bomo v prihodnje že kar težko pomagali tudi vsem tistim, ki so do tovrstne pomoči upravičeni.”

Prihajajo iz vseh okolij

Da bi vedeli, kako veliko je število ljudi, ki s pomočjo RK preživijo iz meseca v mesec, smo Marjano Cafuta iz območnega združenja RK Ptuj zaprosili za podatke o številu prejemnikov pomoči. “Podatkov za letos še nimam, lahko pa povem, da smo lani zabeležili skoraj 13 tisoč prejemnikov pomoči, največ, nekaj manj kot pet tisoč, jih je bilo s Ptuja, 1340 iz občine Videm, 1033 iz občine Kidričevo, 722 prejemnikov naše pomoči živi na območju občine Majšperk, nekaj več kot 500 jih prihaja iz Žetal in prav toliko iz občine Podlehnik, toliko jih je tudi iz občine Dornava, sledijo pa ostale haloške in slovenskogoriške ter ravninske občine. Število prejemnikov pomoči je odvisno tudi od siceršnjega števila prebivalcev v neki občini. Kjer se občina pohvali z velikim številom prebivalcev, je tudi prejemnikov pomoči običajno več. Prav na osnovi števila prebivalcev neke občine smo tudi izračunali delež denarne pomoči, ki naj bi jo ta občina namenila delovanju naše organizacije oziroma za nakup hrane,” pojasnjuje sekretarka ptujskega območnega združenja RK in dodaja, da denarja ne morejo zahtevati, lahko pa občine zaprosijo, da v svojih občinskih proračunih del finančnih sredstev namenijo tudi za humanitarno dejavnost. “Pred leti smo predlagali, da bi nam občine začele namenjati vsaj po 50 centov na prebivalca in bi se počasi približale enemu evru. V občinah so se odločili različno, zdaj je resnično skoraj ni, ki nam ne bi namenila vsaj nekaj denarja, a največkrat precej manj, kot bi mi potrebovali za to, da lahko resnično pomagamo socialno ogroženim. Nekatere občine nam kar v enkratnem znesku nakažejo denar, kar so letos denimo storili v Gorišnici, kjer za RK namenjajo tisoč evrov na leto, 1300 evrov nam je namenila občina Majšperk, po dva tisoč evrov pa občine Hajdina, Kidričevo, Markovci, občina Ptuj delovanju RK letno nameni 16 tisoč evrov in temu doda še kakšne dobrodelne prispevke, občina Destrnik nam mesečno nakaže slabih 56 evrov, Dornava nekaj manj kot 70 evrov, skoraj 200 evrov mesečno nam dodeli občina Juršinci, dobrih 44 evrov občina Trnovska vas, 245 evrov dobimo iz občine Videm, dobrih 35 evrov mesečno naši dejavnosti nameni občina Zavrč, občina Žetale pa za našo dejavnost nameni mesečno 108 evrov,” niza podatke sogovornica, ki je zdaj morala občine seznaniti tudi z novimi denarnimi obremenitvami.

Manj za skladišče kot za hrano

“Ker primernega prostora za naše skladišče po obnovi ptujskega gasilskega doma, kjer imamo sicer svoje prostore, tam nismo našli, smo bili prisiljeni skladišče najeti. Novi prostori so za našo dejavnost zelo primerni, tam bomo resnično skladiščili hrano brez bojazni, da se z njo karkoli zgodi, tudi delitev prehranskih paketov bo tam lažja, a je zdaj treba vsak mesec zbrati dodatnih 800 evrov za najemnino novih skladiščnih prostorov. Mi tega denarja nimamo, zato smo občine zaprosili, da, tudi tokrat glede na število prebivalcev, namenijo denar za plačilo skladiščnih prostorov. Mestna občina naj bi tako na leto za najem skladišča prispevala 3591 evrov, najmanj, 211 evrov, pa občina Sv. Andraž, ki ima najmanjše število prebivalcev,” razlaga Marjana Cafuta. Dodaja, da so pred najemom prostorov izračunali, da je najem ugoden, saj lahko tako v skladišče pospravijo vso hrano, ki jo dobijo iz evropske unije in drugih dobaviteljev, sicer bi jo morali zavrniti, hrano pa potem kupiti sami, a bi bil ta nakup precej dražji od najema.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v torek, 22.11.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011112205712495

Advertisements

One Response to Občine pomagajo, kolikor morejo?

  1. sterntal pravi:

    Zanimiv je predvsem podatek, da je iz občine Kidričevo kar 1033 prejemnikov pomoči. Glede na to, da ima po statističnih podatkih občina 6662 prebivalcev, to pomeni, da jih pomoč prejema kar dobrih 15%!?

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: