Do cest in kanalizacije z državnim in evropskim denarjem

V občini Kidričevo so se lotili načrtnega posodabljanja cest povsod tam, kjer so te najbolj uničene

Od Starega križa do gasilskega doma v Spodnjih Jablanah se domačini zadnji mesec že vozijo po popolnoma rekonstruirani cesti, podobna cestna pridobitev pa se v prihodnjih mesecih obeta tudi krajanom naselij med Šikolami, Stražgonjco in Gajem. “Za rekonstrukcijo ceste v Spodnjih Jablanah smo se odločili, saj je bila ta v resnici že povsem neprimerna za promet, zaradi številnih udarnih jam in zgolj tri metre širokega cestišča pa tudi vse bolj nevarna za udeležence v prometu. Zdaj smo cesto popolnoma rekonstruirali, jo razširili, poskrbeli pa tudi za varnost kolesarjev in pešcev, saj smo ob vozišču uredili še pas za druge uporabnike tega cestnega odseka. Popolna obnova ceste v dolžini 800 metrov nas je stala 142 tisoč evrov, smo pa 131 tisoč evrov pridobili na razpisu, na osnovi Zakona o financiranju občin. Hkrati s cesto smo poskrbeli tudi za ureditev preostalih komunalnih vodov, postavili pa smo tudi javno razsvetljavo,” razlaga Damjan Napast, višji svetovalec kidričevskega župana. Hkrati z obnovo ceste so se domačini sredi novembra veselili tudi obnovljenega mostu in cestnega odseka v Zgornjih Jablanah.

Podobne cestne posodobitve se že v spomladanskih mesecih lahko nadejajo tudi prebivalci, ki živijo ob cesti, ki vodi iz Šikol skozi Stražgonjco do Gaja. “Tudi ta 800 metrov dolgi cestni odsek je potreben popolne rekonstrukcije, za izvajalca del smo izbrali, kot v primeru Spodnjih Jablan, ptujsko cestno podjetje,” pove Napast in razlaga, da bodo tudi sredstva za to cestno posodobitev pridobili od države: “Investicijska vrednost te cestne gradnje je 133 tisoč evrov, nekaj denarja bomo zagotovili iz občinskega proračuna, večino pa pridobili s strani države v skladu z že omenjenim 21. členom Zakona o financiranju občin.”

Januarja bo občina objavila še razpis za obnovo ceste med Mihovci in Pleterjami, kjer je izgradnja kanalizacijskega omrežja končana, je pa cesta potrebna celovite preplastitve. “Ta cestni odsek je dolg skoraj poldrugi kilometer, morali ga bomo nekoliko razširiti, poskrbeli pa bomo tudi za pas, ki bo namenjen pešcem in kolesarjem, in ga od vozišča ločili z belo neprekinjeno črto. Tudi to cestno gradnjo bomo prijavili na državni razpis, končana pa naj bi bila konec poletja,” razlaga županov svetovalec in dodaja, da v Kidričevem nadaljujejo izgradnjo kanalizacijskega omrežja.

V preteklih letih so v tej občini, ki je sodelovala v konzorciju za varovanje podtalnice Dravskega polja, že izgradili primarno kanalizacijsko omrežje, za kar so morali zagotoviti 15 odstotkov potrebnih sredstev, zdaj so sredi gradnje sekundarnega kanalizacijskega omrežja. “Tačas poteka gradnja od Apač do Dragonje vasi, pripravljamo pa že dokumentacijo za primarni kanalizacijski vod od Cirkovc do Spodnjega Gaja. Zaradi že znanih zapletov z izbranim izvajalcem del pa tačas žal še nimamo uporabnega dovoljenja za čistilno napravo, a računamo, da jo bomo do marca pridobili tudi to in bo kanalizacijsko omrežje s čistilno napravo tudi zares začelo opravljati svojo funkcijo,” pojasnjuje Napast. Za izgradnjo sekundarne kanalizacije mora občina zagotoviti 50 odstotkov potrebnih finančnih sredstev. “S projektom sekundarna kanalizacija Kidričevo – sistem Apače smo se prijavili na peti javni razpis za prednostno usmeritev Regionalni razvojni programi, v okviru krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete Razvoj regij in tudi pridobili finančna sredstva za sofinanciranje te investicije. Ta bo delno financirana tudi s sredstvi EUsklada za regionalni razvoj. Vrednost te investicije znaša dober milijon evrov, dela pa naj bi bila končana do konca septembra 2012. Sekundarna kanalizacija Kidričevo-Apače vključuje naselja Apače, Lovrenc na Dravskem polju, Župečjo vas, Pleterje, Mihovce in Dragonjo vas ter priključitev sistema na obstoječo kanalizacijsko omrežje s čistilno napravo Kidričevo v naselju Apače. Kanalizacijsko omrežje bo dolgo skoraj 7500 metrov in je sestavljeno iz 36 kanalov, med katerimi bodo trije tlačni, preostali pa gravitacijski. Sistem kanalizacijskega omrežja vključuje tudi eno črpališče, s to izgradnjo se bo na kanalizacijsko omrežje lahko priključilo kar 377 gospodinjstev,” razlagajo na kidričevski občini.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 8.12.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011120805719993

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: