“Skupinice žensk na koru” ne bo več

Žalostne kidričevske pevke

Skupina ljudskih pevk, ki je vsaj deset let prepevala na koru cerkve sv. Družine, je žalostna in prizadeta, saj jim je, kot pravijo, župnijski svet z letom 2012 odrekel možnost peti na koru. “Smo že slutile spomladi, da nekaj ni v redu, ko je namesto nas pel markovski zbor. Zdaj pa smo preko župnijskih oznanil dobile črno na belem pojasnilo, zakaj ne smemo več peti na koru. Nič nimamo proti ustanovitvi cerkvenega zbora, vendar smo si zaslužile vsaj povabilo vanj ali pojasnilo, kaj je z našim petjem narobe,” nam v imenu skupine razlaga ena od prizadetih pevk, ki ji obiskovanje vaj in petje v cerkvi zaradi težkih življenjskih okoliščin še posebno veliko pomeni.

Župnika Antona Pačnika smo za pojasnilo poskusili dobiti v župnišču, a se nam na naše klice ni oglašal. Sicer pa je Pačnik v decembrskem glasilu Župnijska oznanila takole pojasnil: “V naši župniji imamo lepo ljudsko petje, ki je ponos naše župnije. To je dediščina dela zavzetega gospoda Franca Obrana in večletnega zavzetega dela voditeljice cerkvenih pevk Marije Rampre. ‘Cerkvenega zbora v pravem pomenu, kot ga imajo župnije okrog nas, v naši župniji nikoli nismo imeli,’ pravi gospod Obran, ki je vpeljal ljudsko petje. V našem času so se pojavile skupine, ki želijo ohraniti dediščino petja, ki je spremljalo slovenskega človeka ob rojstvu, slovesih, slavjih, v vinogradu pri ličkanju … To petje je pravo bogastvo in razkriva dušo slovenskega človeka. V navadi je bilo in je tudi pri teh skupinah petje po posluhu, brez strokovne glasbene obdelave, pri cerkveni glasbi pa ne moremo govoriti o nekih ‘ljudskih pevcih’ ali pevkah v navedenem pomenu. Pri obredih naj bi s petjem sodelovali vsi navzoči ali pa naj bi pel zbor, ki je za petje pri maši primerno usposobljen. Pri nas pa takega zbora žal nimamo.”

Župnik v oznanilih župljanom razloži, kakšno bi moralo biti in bo poslej tudi videti petje na koru: “Cerkveni zbor v Sloveniji razumemo kot skupino pevcev, ki pojejo štiriglasno petje. V takem zboru imata moška glasova svojo melodijo in ženska svojo, izvajanje pa je izdelano na pevskih vajah po pravilih lepega petja. Lahko imamo tudi ženski zbor s programom izdelanih pesmi, seveda ne teh, ki jim pravimo ljudske pesmi. Skupinica žensk na koru pri nas torej ne poje zborovskih pesmi. Dokler nimamo pravega zbora, smo seveda hvaležni tudi za takšno petje.”

Marija Rampre je župnijski svet opozorila na nezadovoljstvo dosedanjih pevk, a se ta nanj ni oziral in je sklenil, da v letu 2012 na koru lahko poje le novi zbor, ki naj bi ga usposobila nova organistka Doroteja Terbovšek.

DARJA LUKMAN ŽUNEC

Objavljeno v Večeru, v sredo, 14.12.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011121405722458

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: