Ministrstvo in vlada ukrepala vsak po svoje

V ptujski upravni enoti bodo v mesecu dni odločili, kako in kaj s predelavo odpadnih avtomobilskih gum. Izdano gradbeno dovoljenje je vlada preklicala

Še vedno nerešeno vprašanje predelave odpadnih avtomobilskih gum v gramoznici v Lovrencu na Dravskem polju je ponovno vzbudilo zanimanje občanov Kidričevega, o ravnanju občine v prihodnje pa so na zadnji seji občinskega sveta razpravljali tudi kidričevski svetniki, ki so prepričani, da morajo zgodbo, povezano z mnogimi okoljevarstvenimi vprašanji, čim prej rešiti v dobro ljudi in okolja, v katerem živijo. Albin Brencl kot lastnik podjetja Albin Promotion, ki je v nekdanjo gramoznico pred leti začelo dovažati odpadne avtomobilske gume in jih predelovati, naj opusti načrtovano predelavo, terjajo svetniki, prepričani, da ima občina Kidričevo vse možnosti za vložitev zahtevka za povrnitev škode, ki ji je bila povzročena, še posebno po dveh požarih na odlagališču, ki so jim bili priča v zadnjih letih. Odgovornost za vsa dogajanja, povezana s predelavo odpadnih gum, naj bi, pravijo svetniki, nosilo ministrstvo za okolje in prostor, ki je Albinu Brenclu z gradbenim dovoljenjem izdalo tudi dovoljenje za delo, zaradi negativnih vplivov na okolje pa naj bi odgovarjal tudi lastnik podjetja. Ta zdaj, zaradi škode, ki jo zaradi prepovedi predelave doživlja njegovo podjetje, napoveduje odškodninske zahtevke. Naj spomnimo, da ima podjetje Albin Promotion okoljevarstveno dovoljenje za predelavo izrabljenih gum na premični napravi, veljavnost tega pa poteče konec letošnjega leta. Albin Brencl je na ministrstvo za okolje in prostor pravočasno vložil vlogo za podaljšanje veljavnosti izdanega dovoljenja, vendar, kot so te dni sporočili z Agencije RS za okolje, je vloga še v obravnavi. Zapleti pri predelavi odpadnih gum so se pojavili potem, ko je vlada po nadzorni pravici odpravila gradbeno dovoljenje, ki ga je Brenclu izdalo ministrstvo za okolje in prostor ter mu s tem pred leti prižgalo zeleno luč za delo. “Ministrstvo je pristojno za izdajo gradbenega dovoljenja za objekt za ravnanje z odpadki le, če gre za nevarne odpadke. V tem primeru pa ne gre za sanacijo opuščene gramozne jame z nevarnimi odpadki, zato je za izdajo gradbenega dovoljenja pristojna upravna enota,” razlagajo na ministrstvu za okolje in dodajajo, da inšpekcija za okolje v Lovrencu opravlja redni nadzor in se tam predelava odpadnih gum trenutno ne izvaja, saj je bilo z odločbo mletje na omenjeni lokaciji prepovedano. Je pa gradbena inšpekcija po odpravi pravnomočnega gradbenega dovoljenja v Lovrencu opravila dva kontrolna pregleda, zadnjega pretekli četrtek, in ni ugotovila nadaljevanja del, prav tako pa inšpektorat za okolje in prostor ne vidi razloga oziroma pravne možnosti za ukrepanje gradbene inšpekcije.

Kot je pojasnil Metod Grah, načelnik Upravne enote Ptuj, ki zdaj odloča o izdaji gradbenega dovoljenja, je ministrstvo podjetju Albin Promotion v preteklosti res izdalo gradbeno dovoljenje, a je vlada kot nadrejeni organ ministrstva to dovoljenje odpravila in ptujski upravni enoti naložila, naj odloči o nadaljnji usodi predelave starih avtomobilskih gum. “Mi smo pred meseci vso zadevo dobili v roke, govorili tako s predstavniki občine kot z Albinom Brenclom, čez kak mesec pa bomo tudi odločili, kako in kaj. Dejstvo je, da odločitev o tem, kaj, kje in pod kakšnimi pogoji se lahko gradi, sprejema občina. Ta mora pri svoji odločitvi spoštovati sprejete prostorskoureditvene pogoje, ki pa si jih v vse preveč primerih lahko razlaga vsak po svoje. Prav zato smo mi za dodatna pojasnila zaprosili občino, saj gre za posege v prostor, za katere je potreben poseben prostorskoizvedbeni načrt, ki pa v tem primeru na občini Kidričevo ni bil sprejet. O tem, ali je ta načrt potreben, odloča občinski svet, na občini Kidričevo pa odgovarjajo, da je njihov prostorskoureditveni načrt tako jasen, da posebne razlage ne potrebuje in tako tudi ne sledi navodilom skupne občinske uprave za spodnje Podravje, kjer pojasnjujejo, da je v primeru predelave gum v gramoznici podroben prostorski načrt treba sprejeti. V občini so se odločili, da se s tem ne bodo ukvarjali, kar pomeni, da mi odločamo na podlagi obstoječih prostorskoureditvenih pogojev, in naša odločitev, čeprav je še nismo sprejeli, je bolj kot ne jasna.”

Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, pričakuje, da ptujska mestna občina gradbenega dovoljenja Albinu Brenclu ne bo izdala: “Sledimo evropskim zahtevam na področju okoljevarstva in zato ne moremo podpreti tistih načrtov Albina Brencla, ki so povezani s predelavo gum v Lovrencu. Morali pa se bomo v prihodnje pogovarjati o sanaciji te gramoznice.”

Albin Brencl, lastnik in prokurist podjetja Albin Promotion, je te dni ogorčen, saj ne more razumeti ravnanja občine, upravne enote niti države, ki mu je enkrat gradbeno dovoljenje izdala in ga potem preklicala, čeprav ima okoljevarstveno dovoljenje za svoje delo. “Oškodovano je naše podjetje in še najbolj naši delavci. Imeli smo vsa potrebna soglasja, potem pa so se začela različna podtikanja, zgodil se je tudi drugi podtaknjeni požar, pred slabim letom sva z županom Kidričevega podpisala dogovor o tem, da si ne bomo povzročali novih težav, a kot kaže, sklenjeno ne drži več in nas hočejo pregnati iz občine. No, mi bomo vztrajali na svojem in svoj prav dokazovali, če bo treba, tudi na sodišču,” napoveduje Albin Brencl.

SLAVICA PIČERKO PEKLAR

Objavljeno v Večeru, v četrtek, 22.12.2011

Vir: http://www.vecer.com/clanekpod2011122205725745

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: